ASA Filament Nasıl Basılır? Kapalı Kasa Şart mı? Warping ve Koku Sorunu Çözümü

Filament
doruk
Konuyu Açan
doruk
⚙️ Aktif Üye
24.02.2026 12:24
2 Yanıt
46 Görüntülenme

ASA filamentle baskı alırken bence en önemli konu kapalı kasa yazıcı kullanmak. Açık kasa yazıcıda da baskı almak mümkün ama hem ortam sıcaklığı kontrolü zor oluyor hem de ciddi şekilde warping (köşe kalkması) ve çatlama yaşayabiliyorsunuz.

Bir diğer konu da koku. ASA baskı sırasında belirgin ve ağır bir koku çıkarıyor. Uzun süre kapalı ortamda baskı alıyorsanız gerçekten rahatsız edebiliyor. Bu yüzden ya kapalı kasa yazıcı ya da iyi bir havalandırma şart diyebilirim.

Daha önce açtığım konuda ASA ile aldığım baskı görsellerini paylaşmıştım, linkini de buraya ekledim. Orada da görüleceği üzere doğru ortam sağlandığında yüzey kalitesi ve dayanım oldukça tatmin edici.

https://3dprinterdestek.com/forum/konu/58/bambu-lab-asa-filament

ASA Filament Neden Tercih Edilir?

ASA’nın en büyük avantajı:

• Yüksek ısı dayanımı
  • UV direnci (güneşe dayanıklı)
  • Yüksek mekanik mukavemet
  • Dış ortam şartlarına dayanıklılık

Bu yüzden özellikle:

• Araba parçaları
  • Dış mekân aparatlar
  • Güneşe maruz kalacak parçalar
  • Fonksiyonel teknik baskılar

için PLA’ya göre çok daha mantıklı bir tercih oluyor.

Baskı Ayarları Konusunda

ASA basarken:

• Yüksek tabla sıcaklığı
  • Kapalı ortam
  • Düşük fan
  • İlk katmanda güçlü yapışma

oldukça önemli. Aksi halde köşe kalkmaları kaçınılmaz oluyor.

Benim deneyimime göre ASA, doğru koşullarda basıldığında gerçekten güçlü bir filament. Ama ortam şartları sağlanmazsa kullanıcıyı zorlayabiliyor.

ASA filament kullanan başka arkadaşlar da deneyimlerini paylaşırsa güzel bir referans konusu olur.

Yanıtlar 2

HectorSalamanca

@doruk Merhaba,

Sizin gönderdiğiniz ASA filamenti henüz denemedim. Hatta ASA ve PETG filamentle hiç baskı almadım. Genelde PLA ve ABS ile baskı alıyorum. ABS ve ASA benzer baskı koşullarında basıldığı için ABS tarafından yorum yapabilirim.

Öncelikle şunu söyleyebilirim ki geniş destekli baskılar için ABS önermiyorum. En azından kendim bu durumdan kaçınıyorum.

Dayanıklılık konusunda bir çekme veya burulma gibi deneysel bir çalışma yapmadım. Ama Youtube'ta araştırdığım kadarıyla PLA daha dayanıklı görünüyor.

ABS'yi özellikle sıcaklığın önemli olduğu yerlerde tercih ediyorum. 

Onun dışında belki dikkat edenler olmuştur. ABS'nin baskı yoğunluğu PLA'dan az. Bu şu demek oluyor, aynı model ABS ila basıldığında daha hafif oluyor. Bu sadece ABS'nin öz yoğunluğuyla alakalı değil, Slicer ABS'de daha az metrajda filament harcıyor. Bunun sebebini bilmiyorum.

Daha önce baskı aldığım tekne modelinde kabuk kalınlığı 1 mm'ydi. Model 15 cm yüksekliğinde ve 20 cm genişliğindeydi. Yani kalınlığa göre uzun ve genişti. O zamanki tecrübemle baskı aldığımda katmanlar arasında çatlamalar hatta eğrilikler yaşadım. Bunun sebebi askında ABS'nin soğurken çekmeydi. 

Doğru nozzle sıcaklığı ve doğru kabin sıcaklığı sağlanması durumda  özellikle geniş desteğe ihtiyaç duymayan  modellerde ABS rahatlıkla basılabilir. 

Bir diğer önemli konu, hatta en önemlisi olabilir, ilk katman tutunması. Bu konuda özellikle geniş yüzey alanına sahip baskılarda sorunlar yaşadım. Yapıştırıcı olmadan böyle baskıları alamıyorum. Her yapıştırıcı da olmuyor ve hatta yapıştırıcıyı doğru zamanda sürmeniz gerekiyor.Kullandığım diğer yapıştırıcılar sürüldüğünde tabla sıcaklığıyla hızla kuruduğu için tablanın üzerinde yalıtkan bir tabakaya sebep oluyor. Bu da olumlu bir sonuç beklerken daha olumsuz bir sonuçla karşılaşmamıza sebep oluyor. Ben Faber'in pritinden şu anda memnunum.

0
HectorSalamanca

K1 yazıcımda, kabin sıcaklığı genelde 37 olduğunda arka fan çalışıyor. Sanırım 33 derece olana kadar çalışıyordu. Daha önce OrcaSlicer'da kabin sıcaklığı ayarı vardı fakat denediğimde bu ayar etkili olmuyordu.

Örneğin Slicer'da ayarlanan kabin sıcaklığına göre arka fan hızı değişse bence ABS ve ASA baskılar daha tutarlı olur. Çünkü ben 40-43 derecelerde baskı alanmasını daha makul görüyorum.

Tabi bu sıcaklıklar iç mekanik parçaları nasıl etkiler onu bilmemiyorum.

0