Merhaba,
Genelde merak edilen bu konu üzerine denemeler yaptım.
Naturel renk ABS, mavi renk PLA (2 duvar %10 dolgu)
ABS baskının üzerine PLA ile devam ettim. Fotoğraflarda oluşan sorunlar görülüyor.
PLA kısmını basarken kasa kapağı açık şekilde devam ettim. ABS tarfında kenarlarda tabladan kalkmalar oldu. Yapıştırıcı sürseydim belki bu durum yaşanmazdı, denemeden bilemiyorum.
ABS ve PLA'nın kimyalarında çekme oranları farklı olduğundan tam renk geçişinde elle fark edilebilen hafif çıkıntı oluştu.
Ayırmaya çalıştım. Ayıramadım. Model biraz daha uzun olsa belki ayırabilirdim, denemeden bilemiyorum.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
ABS'yi genelde 265 nozzle, 100 derece tabla sıcaklığı ile;
PLA'yı da genelde 220 nozzle, 65 tabla sıcaklığı ile basıyorum.
ABS kısmı bitti, PLA filamenti taktım. Devam et dediğimde g-code daha önce devam ettiği sıcaklık ile baskıyı devam etmeye başlıyor. Yani PLA'yı 265 derece ile başlatıyor. Daha sonra hemen 220'ye düşürüyor. 265 derece PLA için fazla sıcak. Ama yine de devam edebilir. (denemedim).
Aslında ben bu baskıdan önce altta PLA üstte ABS olan baskıyı almaya çalıştım. PLA bitince ABS filamenti taktım. Fakat 220 derecede başlayan baskı 265 dereceye gelene kadar ABS eriyemediğinden ABS PLA'ya tutunamadı.
Bu durumu göz önüne alarak,
ABS'nin nozzle sıcaklığını 240, yatak sıcaklığını 100 dereceye ayarladım.
PLA'nın nozzle sıcaklığını 230, yatak sıcaklığını da 100 dereceye ayarladım. (65 derecede kalırsa alttaki ABS baskı, tabladan ayrılabilirdi.)
İki filamentin sıcaklık farkları az olduğundan bu durumu tolere etme şansı artmış oldu. Aynısını sıcaklıkları PLA altta ABS üstte olan baskıda da kullanabiliriz. (235'e 240 da olabilir. Ne kadar yakın ayarlayabilirseniz o kadar iyi)
Ardından fotoğraflarda gördüğünüz baskı sonucunu elde ettim.