Filament Üretimi Hakkında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı

Filament
erolblt
Konuyu Açan
erolblt
🧠 Rehber
21.02.2026 15:56
3 Yanıt
41 Görüntülenme

3D yazıcı filament üretimi konusunda bilgisi ve tecrübesi olan var mı? Filament üretim sürecinde özellikle hangi aşamalara dikkat edilmesi gerekiyor? Hammadde seçimi, kurutma süreci, ekstrüzyon ayarları, çap toleransı, kalite kontrol ve paketleme gibi konularda kritik noktalar nelerdir? Bu alanda üretim yapan ya da teknik bilgiye sahip olanlar, yatırım süreci, en sık yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gereken püf noktalar hakkında bilgi paylaşabilir mi?

Yanıtlar 3

ArthurvMorgan

@erolblt Geçenlerde bir video serisi izledim fakat çok eski. https://youtu.be/wQAlEAxr83c?si=GxF3frh3NRYo8vV4 muhtemelen burdakileri siz de biliyorsunuz ama ekledim yinede. kanalda dağıtık şekilde yapım aşamaları var. 

Masaüstü hazır ürünlere baktım. 48 binliralık bir model gördüm ama türkiye'ye getirmesi çok pahalı mı olur bilmiyorum. muhtemelen türkiye'de satanı vardır zaten. 

ben step motor araştırırken denk geldim. muhtemelen algoritma 3d yazıcı ile birleştirip önüme çıkardı. Sonra baktım hakikaten kendimiz üretebilir miyiz diye. 

Sistemin kalbi olan kısma tek vidalı extruder diyorlar. tek vida dedikleri şey sonsuz dişli. eritme kısmını kelepçe ısıtıcı diye bir şeyle yapıyorlar. Adam videoda 1.75 mm çıkış yapacak extruder kısmından ısrarla bahsetmemiş. 

Bir de yatay değil dikey bir makina görmüştüm ama videosunu bulamadım. 

En çok önemli kısım çap toleransı imiş. Adam da o sorunu çözememiş henüz. Bu kadar anlattım ama muhtemelen elinizde makine var zaten benim öylesine yazasım geldi. Bu aralar esp32 ya da ardunio ve motorlarla ne yapılır onu araştırıyorum ben. 

0
erolblt

Evet, çap toleransı çok önemli bir durumdur. Eğer 1.75 mm çapının üstünde bir değer olursa hotend içerisinde filament sıkışır ve eritme işlemi yapılamaz. Eğer ince olursa da bu sefer dişli filamenti iteleyemez. Bu yüzden çap toleransı gerçekten çok önemlidir.Evde hobi olarak yapmaya çalışanlar var. Bir ara yerli bir firma da ev tipi üretim için çalışma yapmıştı ama devamı gelmemişti. “Masaüstü filament üretim tesisi” diye şu an hazır satanlar da olması lazım. Rhino3D’de görmüştüm.Arduino ve ESP ile ilgili çalışmalarınızı da forumda görmek isteriz. Bir Arduino setiniz var mı? Nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?  @ArthurvMorgan 

0
ArthurvMorgan

@erolblt  valla şu 3d flament işi evde hammadde ile çözülse süper olur cidden. :)

Bende Arduino var uno ve mega olarak iki çeşit var. Ama ne kadar kullandın derseniz en son geyiğine c# ile arayüz yazıp bilgisayarda led çalıştırmıştım. 😂

Burada da bahsetmiştim bir ara akıllı ev sistemlerine merak saldım. ucu bucağı olmayan geniş bir konu. Evde yapacaktım bunu ama evin altını üstüne getirmem gerekiyor. Ayrıca esp32 falan lazım. Aslında basit bir akıllı ev için o kadar da fazla uğraşa gerek yok. bir web arayüzü yazıp esp32'yi server olarak kullanıp telefondan falan kontrol ediliyor. Kendi odam için yapacağım buna birşeyler. 

Arduinoları aslında mesleki bir muhabbetten almıştım. Şu konserlerdeki ışık sistemleriydi mevzu. Onlar ışık masası kullanıyor fakat led effektleri için bilgisayarda program yazıp bir interface devre ile de ledler kontrol edilebiliyor. Bunu yapan firmaların hemen hemen en ünlüsü https://www.sunlitepro.com/en/sunlite.htm tabi sonradan bir sürü firma çıktı. Ama bu adamlar yazılımsal olarak çok gelişmiş sistemler satıyor. Aslında olay basit. dmx512 denilen bir protokol var. 512 kanalı aynı anda 0-255 arası dim edebiliyorsunuz. ürün rgb ise 3 kanaldan 170 armatür, pan tilt de varsa 102 robot kontrol eder. 512 kanalın üzerine evrenler eklenerek sayı arttırılabilir de. Ben tee 20 yıl önce o zamanlar çok pahalı olan bu cihazları ve yazılımlarını aslında yapılır ya bunlar falan derdim. Evdeki hakikatrn ürettim de. Fakat aldığım hazır modül olan rs485 modülü hem giriş hem çıkış olarak kullanılan bir şeymiş. Şu an sadece kısa kablo ile kontrol ediyorum. Rs485 modüller ucuz aslında. bir ara gidip alacağım. Ona c# ile bir uygulama yazacağım. rs485 olmadığında evde deneysel tamam ama bir de bunun led tarafındaki decoderi çalıştıramıyorum. çünkü rs485 o da. Ama bilhisayar üzerinde trackbar ile 0 ile 255 arası veri gönderme olayı tamam. Bu projenin beni zorlayacak kısımları bunlar değil. 170 tane artarda dizilmiş armatüre tek tek elle senaryo adımı girilip efekt yaptırılmaz. çok ilkel olur. bunun için çeşitli algoritmalar ve pixel mapping işkemleri varmış. Şu an saçma sapan sinüs falan algoritma öğrenmeye çalışıyorum. 😂😂 

Bir de benim ezelden beridir robot kol yapma isteğim vardı. Fakat bunu yapsam nerede kullanacağım sorunum vardı. titreşimiydi, ters kinematiğiydi falan olay yine döndü geldi sinüse ben anlamadım. Konuyu bilen varsa kahkaha atıyordur. 😂😂 Ama sonunda sanırım buldum nerede kullanacağımı ve nasıl yapacağımı. Ama bu daha hakikaten fikir aşaması. Malum 3d yazıcılar pahalı. Daire bir hatta oturtulmuş bir robot kol 3-4 derece açı ilerleyerek fotoğraf alabilir. Meshroom diye bir program varmış o fotoğraflardan stl dosya verebiliyor deniyor. Belki kendi 3d yazıcımı yapabilirim ama o kadar kolay olacağını sanmıyorum. Bu bu kadar kolay bir şey değildir bence. 

Arduino konusuna gelince onunla bir şeyler yapmak kolay. Denemeler yaptığımda size video atarım. Eğlenceli işler. Kolay dememin sebebi ben çok iyi arduino biliyorum anlamında değil. komutlarını bile bilniyorum doğru dürüst. 😂😂 Ama ben yıllar önce pic denilen başka bir mikroişlemci ile iş yapardım. Ben pic işlemcileri çalıştırabilmek için o arduino kartı gibi kartı kendim kurardım. Arduino baya baya tak çalıştır bir şey. o yüzden çok kolayıma geldi. 😂😂 o if elseler, for'lar şunlar bunlar yani standart şeyleri zaten bildiğim için syntaxını pek umursamıyorum. Onu gerçekten bir şeyle uğraşmaya başlayınca düşüneceğim. 

Şu an komik ama benim takıldığım noktalar başka. C# biliyorum biraz ve bana arayüz tasarlamaktan başka faydası dokunmuyor. Sanırım python'ı seve seve öğrenmek zorundayım. :) İş veri işlemeye gelince python'dan gerisi yalan görünüyor. 

Daha bir sürü değişik araştırdığım şey var öylesine. Eğer opencv ile derin öğrenme yaptırabiliyorsak seriporttan da komut gönderebiliyorsak bir anda işte o shorts videolarda gördüğümüz renkli küpleri alıp bir yere koyan robot kollara geliyoruz. Ha böyle bir şeyle uğraşmam. 

Aslında özetle yaptığım şey hazır çalışmıyorken olabildiğince araştırma yapmak. Eğer anlamlı bir şey bulursam üretmeye değer yapacağım. Arduino ile uğraştığımda buraya video atarım. 

0