Filament
HectorSalamanca
Konuyu Açan
HectorSalamanca
⚙️ Aktif Üye
12.02.2026 17:56
4 Yanıt
57 Görüntülenme

Merhaba,

Bu post, İstanbul Filament'in ABS'si hakkında ön değerlendirmeyi konu alıyor.

Filamenti denemek için genel testler yaptım. Testlerde yazıcının etkisinin en az olduğu kalibrasyon testlerini yaptım. (Yazıcım Creality K1)

Değerlendirmelerimi bu konu başlığı altında yorumlarda fotoğraflarıyla anlatacağım.

Yanıtlar 4

HectorSalamanca

Sıcaklık Testi:

2 duvar, %10 dolgu, ortalama kabin sıcaklığı 38 derece.

Bütün bir baskıyı etkileyeceği için biliyorsunuz ki öncelikle sıcaklık testi yapmak gerekiyor.

Filament makarasının üzerindeki sıcaklık aralığı 240-280 derece.

İlk yaptığım sıcaklık testi yapıştırıcı eksikliği sebebiyle tabladan ayrıldı. Fakat onları da ekliyorum. Yaptığım sıcaklık testini detaylı incelediğimde, sıcaklıklar arasında fark göremedim. Başka filamentlerde bu bazen bariz belli olurken İstanbul Filament'in ABS'si geniş sıcaklık aralığında sıcaklık kulesinde aynı sonucu verdi diyebilirim.

En belirgin olumlu fark açı testindeki başarısıydı. Sıcaklık kulesinde açı kısmında hiç sarkma olmadı. 

Bu sebeple akışta sorun yaşamamak için 260 dereceye karar verdim.

Sıcaklık Kulesi4.jpeg
Sıcaklık Kulesi4.jpeg
190,97 KB
Sıcaklık Kulesi3.jpeg
Sıcaklık Kulesi3.jpeg
253,17 KB
Sıcaklık Kulesi2.jpeg
Sıcaklık Kulesi2.jpeg
344,95 KB
Sıcaklık Kulesi.jpeg
Sıcaklık Kulesi.jpeg
319,93 KB
0
HectorSalamanca

Maksimum Akış Hızı Testi

OrcaSlicer'ın akış testindeki ayarların aynısı. Hiçbir ayarını değiştirmedim. (Nozzle sıcaklığı 260 derece)

OrcaSlicer'ın kendi ABS ayarlarında akış 12 mm3/s'dir. Yaptığım testlerde akış 21-22 ye kadar düzgündü. Fakat ben sorun yaşamamak adına 18 mm3/s'yi uygun buldum. Akışı da başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

0
HectorSalamanca

Akış Testi  Fotoğrafları:

Akış.jpeg
Akış.jpeg
222,35 KB
Akış2.jpeg
Akış2.jpeg
200,51 KB
0
HectorSalamanca

(Üstte bahsettiğim yorumdaki "Akış Testi Fotoğrafları" bir önceki yorumda yer alan Maksimum Akış Hızı Testine ait fotoğraflardır.)

VFA Testi

260 derece nozzle sıcaklığı ve maksimum akış hızı 18mm3/s ayarı ile testi gerçekleştirdim.

Testi 50 mm/s ile 200 mm/s hız aralığında gerçekleştirdim. Hız değişim değeri 25 mm/s.

ABS'yi 200 mm/s hızlarda basmayı düşünmem ama testte görmek istedim.

100 mm/s'ye kadar olan hızlarda yüzeyde dalgalanmalar göründü.

150 mm/s'de daha temiz bir sonuç ortaya çıktı.

Fotoğraflarda görüldüğü gibi uç kısımlarda kesiklenme ve sadece uç kısımlarda katman izlerinin belirginliğini gözlemledim. Bunun sebebi ani hız değişimlerindeki extrüzyon yani basınç avansı ayarı. Bu test her yazıcıda farklıdır.  Bu sebeple bu testi yapmadım.

Baskı almaya devam edeceğim ilerleyen günlerde yüzey kalitesi hakkında da fotoğrafları yine bu konunun yorumlarında bulabilirsiniz.

VFA4.jpeg
VFA4.jpeg
149,25 KB
VFA3.jpeg
VFA3.jpeg
165,36 KB
VFA2.jpeg
VFA2.jpeg
167,91 KB
VFA.jpeg
VFA.jpeg
188,74 KB