Sokak led lambası için hangi filament daha uygun olur?

Filament
Konuyu Açan
burcu
🥉 İlk Adım
07.02.2026 21:13
4 Yanıt
59 Görüntülenme

Merhaba sokak tabela basımı için hangi filamenti önerirsiniz ? kullandığınız marka hangisi

Yanıtlar 4

ArthurvMorgan

@burcu Bildiğim kadarıyla abs flament yapıyorlar dış mekanlarda. Fakat merak ettim yapay zekaya sordum. şöyle dedi;

Olur ama “ne kadar dış mekân?” sorusu burada kritik 🙂
ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren) aslında mekanik olarak sağlam bir malzeme:
darbe dayanımı iyi
sıcaklığa PLA’dan daha dayanıklı (cam geçiş sıcaklığı ~105°C civarı)
işlenmesi kolay
Ama dış ortamda en büyük düşmanı:
👉 UV (güneş ışığı)
Güneşte kalan ABS zamanla:
sararır
yüzey matlaşır
kırılganlaşır
mikro çatlaklar oluşur
Yani ilk başta taş gibi olur, sonra birkaç ay–birkaç yıl içinde gevrekleşmeye başlar. Bu süre; güneş şiddeti, renk, katkı maddesi ve yüzey korumaya bağlı.
İstanbul gibi bir yerde:
gölgede veya yarı kapalı yerde → uzun süre idare eder
direkt güneş + yağmur → uzun vadede iyi seçim değil
Dış mekân için genelde daha uygun filamentler:
ASA → ABS’in UV dayanıklı kuzeni gibi. Dış mekan için baya iyi.
PETG → UV’ye daha dayanıklı, suya karşı iyi, basımı kolay.
Nylon (PA) → sağlam ama su emme olayı var.
Polycarbonate → güçlü ama baskısı zor.
ABS kullanacaksan bazı hileler var:
UV dayanımlı boya/vernik atmak
siyah renk tercih etmek (UV katkısı genelde daha fazla olur)
kalın duvarlı tasarım (zayıflasa bile kırılmasın)
Sen dış mekanda ne yapmayı düşünüyorsun? Armatür gövdesi mi, küçük bağlantı parçaları mı, yoksa dekoratif bir şey mi? Çünkü kullanım senaryosu malzeme seçiminde oyunun kaderini değiştirir.

Umarım bir fikir verir size. 

0

@ArthurvMorgan çok teşekkürler bende sordum tabiki ama emin olamadım harf tabela yapmak istiyorum ledli dışarıda durucak o yüzden hemen bozulsun istemiyorum yapan kişi varsa belki direk marka ürün söyler diye yazdım asa ve abs arasında kaldım ikisinide hiç basmadım daha önce nasıl olacak bakalım

0
ArthurvMorgan

Şu video belki yardımcı olur size. en azından fikir veri diye düşünüyorum. https://youtu.be/cFaOOsmpiO8?si=5A4h3gLLDX-eyqtu

0

Asa filament kullanmanızı öneririm yanlış bilmiyorsam UV ışınlara daha dayanıklıymış ve dış mekana daha uygun bir filament olduğunu biliyorum ama kapalı bir kasada yapmak lazım çünkü zehirli gaz salıyormuş.

0