Filenta Beyaz PLA Yüzey Kalitesi

Filament
HectorSalamanca
Konuyu Açan
HectorSalamanca
⚙️ Aktif Üye
19.01.2026 03:02
8 Yanıt
98 Görüntülenme

Merhaba,

Bugün 0.2 mm katman kalınlığıyla 220 derecede aldığım bir baskıda Filenta beyaz PLA'nın yüzey kalitesinden memnun kalmadım.

Sorunun filamentten kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin değilim. Nozzle ve slicer'dan da şüpheleniyorum.

Daha önce Filenta beyaz PLA kullanan varsa aldığı baskıların (özellikle düz baskıların) görsellerini paylaşabilir mi? 

Ayrıca yazıcı ve nozzle sıcaklığı bilgilerini de paylaşırsanız sevinirim.

Yanıtlar 8

Baskının yüzeyinin fotografını paylaşabilir msiin? 

0
yldrm3dcraft

filentayı beğendiğini iddia edenler vardı sıcaklık hız ayarların ile biraz oynama yapmayı denedinmi

0
HectorSalamanca

@Runin 

beyaz filenta baskısı.jpeg
beyaz filenta baskısı.jpeg
134,65 KB
0
HectorSalamanca

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum.

Dün akşamdan beri siyah ve beyaz filenta kullanımımda nozzle 4-5 kez tıkandı. 2 kez extruder tıkandı. Biri baya ciddi extruder tıkanmasıydı. Filamenti extruderden çıkartmak için bile exturder'ı zar zor açtım. Filament exturder içinde hafif şişerek sıkışmıştı. Filamentin hala masum olduğunu düşünmek istiyorum ama durum bu.

0

Bu tablo mekanik problem değil %90 akış + sıcaklık + beyaz PLA karakteri.. 220 °C beyaz PLA için: Akış fazla yumuşak Nozzle çıkışında plastik “yayılıyor” Katman üst üste binince düz yüzey bozuluyor.. Fotoğrafa ve anlattığın tıkanmalara bakınca bu durum ayardan çok heat creep + filamentin erken yumuşaması gibi duruyor. PLA normalde extruder içinde şişmemeli. Kısa sürede birden fazla nozzle ve extruder tıkanması varsa, güçlü yazıcılarda bu genelde filamentin termal stabilitesiyle ilgili oluyor. Beyaz ve siyah PLA’larda pigmentler bunu daha da tetikleyebiliyor. Daha düşük sıcaklık (200–210 °C) ve yüksek fanla denenebilir ama başka bir PLA ile sorun çıkmıyorsa teşhis netleşir. Denedin mi bilmşyorum da farklı bi pla ile denemeni öneririm..

0
HectorSalamanca

Merhabalar,

Tıkanmanın asıl sebebinin tabla ayarında olma olasılığı oldukça arttı.

Başlangıç katman yüksekliğini 0.1 olarak kullanıyorum. Tabla ayarı 0.1 mm'yi tolere edemedi. Bu nedenle tablanın yüksek kısmına gelince nozzle ve tabla çok yakınlaşıyor ve akış bu sebeple bozuluyor.

Daha önce tablanın düzgünlüğüne göre z mili çok hafif hareketler yaparak bunu düzeltiyordu. Ama ilk katmanı izlediğimde bu olmadı. Sanırım ilk katman için geçerli değil. 

Onun dışında başlangıç katmanını 0.2 veya 0.25 yaparak da çözebilirim ama smoot yüzeyi o şekilde oluşturamıyorum.

Çözümü z ofset

Ama öncelikle tablaya mekanik olarak müdahalede bulunmayı düşünüyorum.

Diş atlatma yöntemiyle alçak olan ön kısmı 1 diş yukarı atlatacağım. Umarım her şey yolunda gider.

0

Umarım istediğin gibi olur 🙂

0

Nozzle ucu tablaya çok yakında fialemntte ezme yapar ve sizin attığınız görselde ki gibi görüntüler oluşabiliyor ya akış ayarındandır yada kalibrasyondan ama genellikle kalibrsayon sorunu oluyor büyük ihtinalle kalibrasyon yaparsanızda düzelir diye düşünüyorum.

0