Genel Tartışma
G
Konuyu Açan
Gktu
🥉 İlk Adım
12.04.26 17:33
1 Yanıt
5 Görüntülenme
0 Beğeni

Merhabalar herkese kolay gelsin. 3D yazıcılar hakkında çok bilgim yok denebilir. İlk etapta öğrenme ve hobi amaçlı olarak ilerlemeyi düşünüyorum. Zamanla daha da bilgim arttığında ek gelir olarak satış yapmayı planlıyorum. Biyomedikal teknikeri olduğum için hem teknikerlik açısından baskı almayı hem de hobi amaçlı baskı almayı düşünüyorum. Okuduğum forumlar ve izlediğim videolarda genel olarak Bambu Lab markasını çok fazla duydum. Araştırmasını yaptığımda p1s combo, p2s combo ve a1 combo modelleri ile karşılaştım ve bunlar arasında kararsız kaldım. Bu modeller arasında siz olsanız hangisini seçerdiniz?

Bir de bir model üretmediğin taktirde sitelerden bulduğunda bu modellemenin lisansı veya telif hakkı olabiliyormuş. O modeli satışa çıkardığında eğer bu hakları ödemezsen sıkıntı çıkabiliyormuş. Bunun hakkında detaylı bilgi alabileceğim bir yer var mıdır acaba?

Yanıtlar 1

ArthurvMorgan

Merhaba. biyomedikal teknikeri iseniz dayanıklı ürünler üretmek isteyeceksinizdir muhtemelen. Bu yüzden bütçeniz varsa en az p1s combo öneririm ben. Şöyle ki bambu lab çok popüler çünkü yormaz kullanıcıyı. Ben de A1 combo var. Fakat A1 ile ABS gibi mühendislik flamentleri basamazsınız çünkü açık kasa. P1s kapalı kasadır. P2s bildiğim kadarıyla üzerine yapay zeka ve sensörler eklenmiş bir üst model. Modelin sonundaki combo terimi çok renkli baskılar için ams ünitesini ifade eder. Artı olarak p1s ve p2s'ten birinde flament kurutma özelliği olayı da olması lazım. Araştırırken ona da bakın.

A1 : Açık kasa. PLA, PETG, TPU basarsınız. Modeli basarken tabla yatay hareket eder.

P1S: kapalı kasa. Yukardakilere ek olarak ABS, ASA gibi flamentlere de müsaade eder. Tabla sabit nozul hareket eder kabaca. Bu sistem daha kaliteli.

P2S: P1S'e yapay zeka eklenmiş hali gibi düşün. Model baskı sırasında spagetti olursa durdurur baskıyı gibi olaylar var. 

Fakat şöyle de bir durum var. Bambu lab yeni model çıkaracakmış yakın zamanda. Duyuru mu yapacak ne öyle bir durum vardı. Benim tahminim Snapmaker'ın yeni çıkarttığı U1 modeline cevap niteliğinde bir yazıcı tanıtacak. 

Normalde çok renkli baskılarda çok fazla atık üretiyor nozul bir flamentten diğerine geçtiğinde. 100 gram modelin 400 gram atığı olabiliyor modelin detayına göre. Snapmaker 1 ay önce 4 kafalı U1 adında bir model üretti. Kafalar ayrı ayrı ayrı olduğu için göz ardı edilecek kadar az atık üretiyor ve fiyatı da p2s ayarında 50 bin civarı olması lazım. Eğer Bambu lab çok kafalı ucuz model çıkarırsa bu da tercih edilebilir veya fiyatlar düşebilir. Bunu bir araştırın isterseniz. Duyuru tarihini unuttum şimdi. 

Lisans konusu ise şöyle. Makerworld gibi ya da hazır baktığınız modellerin altında lisans türü yazıyor. Aşağı hazır metin olarak gireyim size.

Atıf CC BY Modeli kullanabilir, değiştirebilir ve satabilirsin. Tek şart; tasarımcıya atıfta bulunmak (ismini belirtmek).

Aynı Lisansla Paylaş CC BY-SA Modeli değiştirirsen, yeni halini de aynı lisansla (ücretsiz ve açık) paylaşmak zorundasın.

Ticari Olmayan CC BY-NCModeli kullanabilir ve değiştirebilirsin ama bu model üzerinden para kazanamazsın (satış yapamazsın).

Türetilemez CC BY-ND Modeli olduğu gibi kullanabilirsin ama üzerinde değişiklik yapamazsın (remix yasaktır).

Kamu Malı CC0 Tüm haklar feragat edilmiştir. Atıf yapmadan dilediğin gibi kullanabilir, satabilir veya değiştirebilirsin.

1