Genel Tartışma
Kadir3D
Konuyu Açan
Kadir3D
🏅 Destekçi
07.04.26 12:04
4 Yanıt
25 Görüntülenme
0 Beğeni

Herkese merhaba ;  
Yapay zeka destekli Cozmo robot yapmak istiyorum.
Masamda dursun arada sohbet ederik :D
 Dış kasa üretimi 3d ile yapılacak olup  haricinde kodlama v.b konularında hiç bilgim  yok fakat heves ettik birkaç güne başlayacağız kodlama konusunda yardımcı olabilecek varmı ? 

Ekli Dosyalar
61SRlqE6msL._AC_SX522_.jpg
61SRlqE6msL._AC_SX522_.jpg
28,52 KB

Yanıtlar 4

ArthurvMorgan

Hayırlı olsun.

o robot bildiğim kadarıyla normalde içindeki önceden hazurlanmış senaryoyu yürütüyordu. Tasarımcı dayı kanalında görmüştüm. 

Kodlama konusunda ben de sizden çok az bir tık fazla biliyorumdur. O da şu an ataştırma yaptığım için. Daha bugün internet tatayıcısından esp32'nin üzerindeki test ledini on off yaptırdım. O da yapay zekaya bana test kodu yazdırdığım için. 

Şimdi şöyle ki yapay zeka destekli demişsiniz. arduino, esp tipi mükroişlemcilere yapay zekanın kendisini yükleyip çalıştırmanız sanırım imkansız. Elbette bir bilgisayar ile esp32 wifi üzerinden haberleşip bilgisayardan sorgu alabilir ya da muhtemelen esp32 kendi içinde bir api ile online bir yapay zeka ile konuşabilir sanırım. Demek istediğim arduino veya esp32'nin kendi hafızasına yapay zekanın kendisini yükleyemezsiniz. 

Eğer niyetiniz online olarak bir api ile sorgu almaktansa yapay zekanın kendisini yükleyecekseniz rasperry pie kullanmanız gerekir. Bu sayede offline olarak da robotunuz robot olarak devam eder. Hatırladığım kadarıyla raspberry pie 5 ile birisi 7 milyar parametreli bir llm yüklemişti ama çok kasmıştı. hadi siz 5 milyar parametreli yapın o da iyi. :) 

Tabii ki burada sadece konuşma değil mevzu. Otonom hareket meselesi var ki ohooo sağlam mühendislik meselesi. bilmiyorum lidar falan eklemek gerekir sanırım. mekanik olarak motor hareketlerini falan eğitmek de gerekir. Sırf bu işe özelleşmiş yapay zeka var mıdır bilmiyorum. O konu epey karışık. Tabii ki sadece önündeki boşluktan düşmesin, önündeki engeli görsün, konuşurken de bir iki senkronize hareket yapsın(örneğin göz kırpma, kafa sallama) demek çok daha kolay. Yazılım kısmında örneğin boşluğu ve engeli algılamak için ultrasonik sensörler var. ama ben daha ileri seviye bir şey düşünüyorum derseniz esp-cam var. kamerası olan esp32 işte kabaca. open cv gibi kütüphanelerle bayağı profesyonel seviyede eğitmek mümkün diye biliyorum. Bunların bir iki tane daha profesyonel olan kütüphanesi vardı da ben unuttum şimdi. yapay zeka görüntü işleme diye aratsanız bulursunuz. 

Ben daha çok kullanacağınız motorları merak ediyorum. O robot bildiğim kadarı çok ufak. hobi seviyesi için sg90 diye servo kullanıyorlar ama o bile büyük geldi göxüme şimdi bu proje için. Ayrıca servo mu olmalı o da tartşılır. 

Kodlama olarak belki şu yeni öğrendiğim (aslında tahmin ettiğim) tavsiyeyi verebilirim. çift çekirdekli diye satılan esp32 kontrolcüler insanlar tarafından sanki daha hızlıymış gibi algılanıyor. Fakat onu projende kullanmazsan ferrariye binip 70 km hızla gitmek gibi oluyor. Popüler esp uygulamalarında pek rastlamazsınız kodlarda şu işlemi 1. çekirdekte şu işlemi 2. çekirdekte yap demeye. Sadece esp32 değil, rasperry pie da kullansanız muhtemelen durum böyle. Özellikle yapay zekalı bir robot cevabı üretirken taş kesilmeyip rastgele göz kırpma, esneme gibi hareketler yaparken bu bilgi işinize yarar diye umuyorum. 

2. bir nokta ise eğer raspberry pahalı deyip esp32 kullanmaya karar verirseniz arduino ide yerine visual studio kullanmak tahminimce size tam denetim imkanı sağlar. 

Ha bunlar haricinde bu işe özelleşmiş mikrodenetleyiciler ya da farklı şeyler olabilir mi? olabilir. Robotun nasıl bir şey olduğuna göre endüstriyel uygulamalar değişiyor çünkü. Örneğin robot kollar için farklı uygulamalar olduğunu okumuştum. bazısı açık kaynak bazısı ücretli. bu uygulamalar ters kinematik hesabı falan yapıyor. Ters kinematik dediğim de havada bir nokta gösteriyorsun kameradan, kolun o noktaya gitmesi için yolu hesaplaması gerekiyor. Ben insansı robot yapacağım deseniz böyle bir şeyle uğraşmanız gerekecekti mesela. 

Allah kolaylık versin. Ara ara gelişmelerden bizi de haberdar edersiniz. 

0
Kadir3D
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Hayırlı olsun. o robot bildiğim kadarıyla normalde içindeki önceden hazurlanmış senaryoyu yürütüyordu. Tasarımcı dayı kanalında görmüştüm. Kodlama konusunda ben de sizden çok az bir tık fazla biliyoru...

Nacizane yorumunuz için teşekkür ederim :)
Daha önce yapan bir arkadaş ile konuşup istişare ettik maddi konudan sorun olmayıp gerekli parçaları temin ettikten sonra bazı kaynaklar üzerinden yapabileceğimi belirtmişti o arkadaşı bulamıyorum :)

Kolları sıvayıp gerekli parçaları temin ettikten sonra projeye başlayacağım. Sizlere de seve seve bilgi sunarım ...

1
ArthurvMorgan
Kadir3D kullanıcısına cevaben:
Nacizane yorumunuz için teşekkür ederim :) Daha önce yapan bir arkadaş ile konuşup istişare ettik maddi konudan sorun olmayıp gerekli parçaları temin ettikten sonra bazı kaynaklar üzerinden yapabilece...

Bence bir zamanlar piyasada sarılan bu vektörden çok daha iyisini yapabilirsiniz artık. Çünkü vector'ün çıktığı dönemler yapay zeka yok gibi bir şeydi. Robota sığacak bir rasperry pie ya da robotu büyüterek 3-4 milyar parametreli yapay zeka kurabilirsiniz içine. O vektor robotlar önceden yüklenmiş senaryoyu oynatıyordu. 

Raspberry pie nasıl kodlanıyor bilmiyorum ama bir anda olay yapay zekayı çalıştır / emojii filtrelerinden geçir / tepki için ilgili motoru çalıştır şeklinde basit olabilir. 

Tabii ki yukardaki senaryoyu biraz daha zorlaştırmak isterseniz yolo, opencv gibi araçlarla gördüğü şeyi tanımlayıp en azından cevap verebilir hale gelebilir. gerisi model eğitme. 

kolları olup bir şey tutturmak isteseydiniz o sıkıntı bayağı sanırım. Ters kinematik denilen bir hesap yapıp motorların ilgili konuma gidebilmesini sağlıyor. Tabi kol mekanizmasındaki motor sayısı arttıkça hesap karmaşıklaşıyor. Sizin ihtiyacınız yok ama öyle yazmak istedim. kolay gelsin. 

1
Kadir3D
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Bence bir zamanlar piyasada sarılan bu vektörden çok daha iyisini yapabilirsiniz artık. Çünkü vector'ün çıktığı dönemler yapay zeka yok gibi bir şeydi. Robota sığacak bir rasperry pie ya da robotu büy...
Nacizane değerli fikriniz için teşekkür ederim. Çok bir amacım yok bu konuda benimle sohbet etsin tepki versin sorularımızı yanıtlasın yeter şimdilik...
1