Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet
Filament
K
Konuyu Açan
Kaan
🍀 Yeni Üye
30.03.26 03:05
6 Yanıt
62 Görüntülenme
0 Beğeni

Merhabalar 3D baskı da yanlış yada hatalı baskılar, desteklerin de oluşturduğu bir filament çöpü çıkıyor bunları tekrar nasıl kullanacağız şuan elimde 1,5 2 kilo çöp var ve geri dönüşümünü yapmak istiyorum 

Yanıtlar 6

M

geçenlerde forumda gördüm birisi geri dönüşüm işiyle uğraşan birisine satmıştı ve bununla uğraşan bir firma olması lazım İzmir'de onlarda temiz ürünleri videosunu çekip atınca alıyorlar diye biliyorum veya sizde kalıp tarzında ürünler yapmak içinde kullanabilirsiniz. Filament haline geri getirmek ev kullanıcıları için şu an biraz zor görünüyor ama bunun için Creality bir makine yapmıştı ama fiyatı biraz pahalı diye biliyorum ama şuan satışta değil tam olarak. 

https://3dprinterdestek.com/forum/konu/595/creality-m1-r1-ile-masaustunde-filament-uretimi yazısına bakabilirsiniz.

0
HectorSalamanca

Forumdan biri o makineye sahip olsa kim bilir kaç kg filament üretir :)

1
A

Ben de tam bu konuyla ilgili bir proje yapıyorum aslında. Hatalı baskılar ve destek çöplerini tekrar filament haline getirmek için küçük ölçekli bir sistem kuruyorum.

Şu an ekstruder tarafını büyük ölçüde hallettim ama birkaç parça eksiğim var, onları tamamlamaya çalışıyorum. Ev kullanıcısı için zor gibi görünse de aslında uğraşınca yapılabiliyor 

Eğer sistem tam oturursa hem maliyet ciddi düşüyor hem de o biriken 1-2 kg “çöp” gerçekten tekrar kullanılabilir hale geliyor.

0
Kadir3D

Burada 2 seçenek var sanırım 

1.si atık filamentleri  geri dönüşüme alan  birkaç firma var bu konuda yeni adımlar atılıyor fakat ortaya çıkan malzeme de ne kadar sağlıklı sonuçlar alınır bilinmez ( çünkü atık içinde abs asa pla Petg gibi karışık ürün bulunuyor ) 

2.si ise yabancı bir sitede görmüştüm silikon kalıpların içinde filamentleri ısı tabancasıyla eritetek şekil vermek biraz zahmetli ama güzel fikir .

1
ArthurvMorgan
Kadir3D kullanıcısına cevaben:
Burada 2 seçenek var sanırım 1.si atık filamentleri  geri dönüşüme alan  birkaç firma var bu konuda yeni adımlar atılıyor fakat ortaya çıkan malzeme de ne kadar sağlıklı sonuçlar alınır bilinmez ( çün...

ikincisi benim aklıma gelmişti. silikon kalıp dediğiniz muhtemelen rtv2 silikon kalıp. Muhtemelen kalıba ciddi zarar veriyordur sıcak flament ama denemekten zarar gelmez. Şimdi siz yazınca iyice yapasım geldi. Şöyle bir senaryo olabilir belki. Örneğin fırsatım olduğunda atölyelerde bulunan kaplardan basıyorum ufak. Avadanlık olması lazım adı. Rengi, şusu busu önemli olmayan bir şey. Acaba çekmecenin kalıbını alıp atık flamentleri eritip döksek ne olur ben de merak ettim şimdi. 

Onun da detayları var. Tam 3 boyutlu bir şey mi, içe girintili mi, dışa çıkıntılı mı, yüzeyine kadar döküp bıraktığımız küçükken ilkokulda yaptığımız alçı kalıp gibi mi değişir olay. 

Atık flamentler bir de terazzu denilen olayda kullanılabilir. Alçı işi falan yapanlar 3-4 mm kırıklar haline getirip alçıya karıştırıyorlar. küçük lokum kırıntısı gibi rastgele desen oluşturuyor. Bu da bir seçenek. Aşağıdakine yakın bir desen oluşuyor. Duvara taş döşeme işinde falan kullanıyorlar. 

2
Kadir3D
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
ikincisi benim aklıma gelmişti. silikon kalıp dediğiniz muhtemelen rtv2 silikon kalıp. Muhtemelen kalıba ciddi zarar veriyordur sıcak flament ama denemekten zarar gelmez. Şimdi siz yazınca iyice yapas...

Denemekten zarar gelmez en azindan içimizde kalmaz denedik olmadı deriz 😀

1