Topluluktan İlham: Kim Neler Üretiyor?

Genel Tartışma
erolblt
Konuyu Açan
erolblt
🧠 Rehber
20.01.2026 11:37
20 Yanıt
205 Görüntülenme

Toplulukta biraz etkileşim olsun istedim 🙂

Ürettiğiniz model veya ürünlerden birkaç fotoğraf paylaşabilir misiniz? Kim neler basıyor, hangi alanlarda üretim yapılıyor hep birlikte görelim.

Dekoratif ürün, fonksiyonel parça, figür, ticari baskı fark etmez. İsterseniz kısa bir açıklama ve kullandığınız yazıcı/filament bilgisini de ekleyebilirsiniz. Hem ilham olur hem de birbirimizin deneyimlerinden faydalanmış oluruz.

Herkesi paylaşmaya davet ediyorum 👍

Yanıtlar 22

Sayfa 1 / 2
yldrm3dcraft
ilk başlarda cr6 se ile tamamen hobi amaçlı başladım 3-4 ay hobi olarak yaptım sonrasında makina canımı sıkınca sattım seri üretime girmeyi planladığımdan ön sipariş olarak a1 combo sipariş verdim bir miktar filament stokladım yazıcımın gelmesini bekliyorum gelince sabit satış olarak anahtarlık ek olarak kişileştirilebilir ürünler düşünüyorum  
0
Emresoft
coğrafya kaderdir konya'da talep şuan ramazan yönelik takvim figür duvar ve dış kapı aksesuarlarına yoğunlaştım
0
ArthurvMorgan

Bende Yazıcı yok ama bir tane saklama kutusu modelledim menteşeli. Çarpışma testi normal görünüyor.

Bir tane kalemlik modelledim ama ağırlık merkezi için ekstra bir şeyler gerekli.

Bir tane de sarkıt yaptım can sıkıntısına.

Aslında biraz yüzey modelleme çalışmak istiyorum. Yüzey modelleme ile daha güzel girinti ve çıkıntılar, daha estetik boşluklar oluşturabilirim gibi duruyor. 

Ekran görüntüsü 2026-01-20 165802.jpg
Ekran görüntüsü 2026-01-20 165802.jpg
88,1 KB
Ekran görüntüsü 2026-01-20 170047.jpg
Ekran görüntüsü 2026-01-20 170047.jpg
71,62 KB
kutu.jpg
kutu.jpg
57,01 KB
0
yldrm3dcraft

@ArthurvMorgan çarpışma testi dediğin şey tam olarak ne nasıl yapıyorsun

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft Çarpışma testi o parçalar gerçek hayatta üretildiğinde birbirine değmememesi gereken yerlerin olup olmadığını denetler. Örneğin menteşe, dişli ve dişliye bağlı parçalar dönerken bir noktada birbirine çarpıyorsa gerçek hayatta da ürettiğimizde birbirine çarpacaktır. Makine parçası imalatında çokça kullanılır.

Invertor, Solidworks, Catia gibi parça imalatı programlarını sadece 3 boyutlu model çizme programları gibi düşünme. Genelde 4 aşamalıdır.

1. Parçaların çizilmesi

2. Çizilen parçaların birbirine monte edilmesi. Montaj yapıldıktan sonra hareketli aksamların birbirine çarpıp çarpmadığı, stres yükleri gibi şeyler incelenir.

3. Oluşturulan parça, mekanizma ya da montajların teknik resimlerinin oluşturulup imalata verilmesi. Burada parçalardan teknik resim ölçüleri alınır. Kimi yerlere baloncuklar ile detaylar yazılır. Kesit görünüleri eklenebilir.

4. Bazı durumlarda müşteriye ya da kendimiz anlamak için gerçekçi görseller elde edilir. Bunlara render denilir.

Montaj kısmında hareket kalıpları oluşturabilirsin. Örneğin bir dişliye 20 rpm dön diyerek testler yapabilirsin. Yay mekanizmaları falan da var. 

Ayrıca bu tür programlarda birde kalıp çıkartmak için bölümler vardır. Bu kalıp komutlarıyla yolluk açma, tersini alma, çekme payı verme gibi şeyleri daha kolay yaparsın. 

Bu tür programlarda bir de sac malzemeleri kıvırarak yapılan uygulamaların çizimleri vardır. Çünkü örneğin 90 derece kıvrılan bir sac et kalınlığın iç noktasında sıkışırken dış noktasında esner. Buna K faktörü diyorlar. Ayrıca sacı kıvırırken yanlara kulak yapman gerekir. Mukavvadan ev yapar gibi düşün. Bu bölümün güzel tarafı tıpkı mukavvadan ev yapar gibi olduğundan sen parçayı fiziğe aykırı olarak kesip bükmeye ya da uzatmaya kalkarsan seni uyarır, izin vermez. Ayrıca kesip büktüünden sonra bunun üretime girebilmesi için açılımını da otomatik oluşturur. Bilgisayarda mukavvadan bir ev çizsem de sonuçta ilk başta kesim çizgilerinden o mukavvanın kesilmesi, büküm yerlerininden de bükülmesi gerekir. 

Daha bunun yanında elektrik panosu yerleşim planı oluşturmaktan boru tesisatları, akışkanlar mekaniği gibi envai çeşit şey var bu tür programlarda.

0
yldrm3dcraft

bu kadar detaylı olduğunu bilmiyordum çizim programlarının zamanla öğrenicez artık 

0

@ArthurvMorgan dostum bu tasarımları yapman ve teknik konuya aşinandan dolayı dost tavsiyesi kapalı kasa bambu makina almanı tavsiye ederim. Sen eminim mühendislik filamentleri ile bireyler üretirsin asa, abs cf, hips yüksek sıcaklık ve dayanma mukavemeti olan parçalar basmak için.

Ben 2018 de başladım kendi 3d yazıcımı yapmaya ve bu hobi profesyonelleşince şimde cnc freze yapmaya çalışıyorum kendi atölyemde. Özellikle şunu hatırlatayım mesela kalemlik kutusu için hiçbir malzeme ahşap yada metalden iyi olamaz yerinde doğru malzeme düşük maliyet ve kullanım kolaylığı önemli. Muhtemelen o kutu orta halli 3d printerda parçaları bassan 10x20x5 cm olsa sana maliyeti en az 400 lira civarı olur.

Bu bilgi ve yeteneklerini özellikle sanayi alanında prototip parça üretmeye odaklanmalısın, ufak tefek hediyelik eşyalar lise üniversite çağında zamanı olan arkadaşlar için. İyi çalışmalar.

1
ArthurvMorgan

@ycl Aynı kafadan insanları görmek güzel. :) Dediklerine katılıyorum. Ben de tam bilmiyorum ama 2010'lardan beri sanırım 3d işleri ile uğraşırım. Kiminde autocad 3d'si ile prototip yaptık. (Evet sıkıntılıydı ama solid pahalı malum 😂) Kiminde 3ds max ile müşterinin parkına olmayan ürünü nasıl durur diye baktık falan filan. 

Asa, abs konusunda da katılıyorum aslında olması gereken o fakat Yazıcı satın almaya karar verme sebebim ilk başta poliüretan ya epoksi malzeme için kalıp yapmaktı rtv2 silikon kalıp ile. 

Bilgi ve yetenek iltifatın için ayrıca teşekkürler. Kesinlikle katılıyorum hediyelik eşya üretmek için kullanılmaz bu bilgiler. Benim de hedefim o değil zaten. Geçmiş mesajlarımda da bunu belirtmiştim galiba. Tam da söylediğiniz gibi benim derdim prototipler. Kalemlik işi can sıkıntısına yapılmış bir şey. Bu ara formlar, yüzey modelleme gibi şeyler üzerinde çalışıyorum. Ha para olsa kapalı kasa alır mıyım? Alırım elbette ama tercih yapmam gerekiyordu. Ya 4 renk çıktı almam gerekiyor ya da kapalı kasa almam gerekiyordu. Bütçe bu kadar şimdilik. Ha çok lazım olursa -ki olacaktır- dayanıklı plalar var karbom mu ne karıştırıyorlarmış. Az olmakla beraber biraz da onlara güvendim. 

Yaptığınız işlere hayran kaldım ama. Kendi 3d yazıcını yapmak, cnc frezeni yapmak falan muhteşem işler. Bayılıyorum böyle çok yönlü insanlara. lazere sac kesim, ya da pleksi kesim yollamaktan falan gına geldi. 3d yazıcı almak istememin asıl sebeplerinden biri de bazı geometrilerin, formların kalıbının makinada çok fazla masraflı olması. Ustalar bu olmaz deyip geçiştiriyorlar haklı olarak. 

Şunu da belirtmek isterim ki ben de birçok şeyi hala öğreniyorum. Çünkü çok yazınca o konuda bilgiliyim zannedilebiliyor. Mesela kavanoz tipi yiv/set  kapatmayı yeni öğreniyorum. Yüzey modelleme öğrenmeye çalışıyorum. Aslında lise elektronik mezunu, yıllardır aydınlatma sektöründe olan bir tipim. Mekanik ile makine tipi tasarımlarla alakam yok ama son yıllarda aşırı ilgimi çekiyor. Dişli hesaplarını, mekanizmaları falan öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar mekanik kısımlar. Bir de yazılım ilerletmeye çalışıyorum. Çünkü içinde motor tipi mekanizma olan bir aydınlatma ürününü telefondan kontrol etmem gerekecek ilerde. Bunlar elbette piyasada kolayca bulunabilecek şeyler aslında fakat kendim yapmak istiyorum. Bir aydınlatma ürününü motorla kontrol etmek değil mesele aslında. Yüzlercesini kontrol etmek. Örneğin bir mağazada yüzlerce tavandaki aydınlatma ürününü kontrol etmek. Manyakça bir şey evet. 😂

Daha önce sonsuz uzunlukta yürüyen led bar yapmıştım. master devreyi koyduktan sonra istediğin kadar led bar ve slave ile yürütebiliyordun. Deneysel bir şeydi ama güzeldi. 3d yazıcılar benim için araç yani. Ve dediğin gibi bu kadar bilgiye hediyelik eşya yapmak ayıp olurdu. :) Fakat çizdiğim ray spot kasası da burada kimsenin işine yaramaz. Adam söz gelimi pla'dan gidip bassa o ürün adamın kafasına düşer. 😂😂

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft   Gözünü korkutmak istemem asla. Eğer kafandaki '' 3d yazıcım var bir şeyler yapmak istiyorum'' şeklinde ise o anlattıklarım şart değil. O anlattıklarım makine tasarımı ile ilgili tamamen. Örneğin sen figür basmak istiyorsan hiçbir işine yaramaz hemen hemen. Siz de farketmişsinizdir ki insanlar blender, yapay zeka, slicer, tinker cad gibi programlarla işi çözüyorlar hemen hemene. Yanlış yönlendirmeyeyim sizi.

3 boyutlu tasarım işleri ile uğraşmak istiyorsanız blender'ı tavsiye ederim. Ben kullanmıyorum ama bu kadar insan tavsiye ediyorsa demek ki gerçekten işe yarıyor. Hangi programı tercih edeceğiniz ne yapmak istediğiniz ile alakalı ama ilk öncelik ücretsiz olması genelde ve Blender ücretsiz. Sonrasında bir öğrenci maili ile uzun süre ücretsiz kullanabileceğiniz programlar da var.

https://www.autodesk.com/tr/education/edu-software/overview linkinden görebileceğiniz gibi 1 yıl ve isterseniz uzatmalı seçenekler var. Her 3d programı genellikle bir kitleye hitap ediyor ya da azar azar hepsinden yapıyor.

Örneğin 3ds max programı daha çok görselliğe önem veren bir program. Bununla bir binanın sunumunu yapmak çok keyiflidir. Makine parçası da çizersin fakat revizyon gerektiğinde kafayı yersin ve çok ölçülü çalışan bir program değildir. Ama Şeytanlı eski bir filmin alev efektleri de bununla yapıldı. Birçok şey yapıldı bu programla.

O linkteki ınventor programında işte hazır somunlar, vidalar, rulmanlar bulabilirsin. Sana ilk mesajda bahsettiğim şeyleri yapabilirsin. Fakat bu programlarda milyon parçalı bir uçak montajı yapmak istersen saç baş yolarsın sanırım. 😂İşte adamlar çok fazla parçalı montaj için Catia diye bir program çıkartmış. Hatta bu avrupa firması olan bir uçak firması vardı bunların bu programlarda farklı versiyon kullanıp montajda batırma hikayeleri var gülmekten ölürsün. Milyar dolar zarara giriyorlar. :D

Revit ile bir binanın gidecek demirinden kullanılacak kablosuna kadar hesaplı gidebilirsin. İnventor makina parçasını tam ölçülü ve ona uygun yapıyorsa Revit de aynı şeyi binalar için yapıyor. İçinde aydınlatma hesaplarına kadar her şey var. İnşaat mühendisi ve mimar işi. Normalde revit yokken bunlar autocad ile yapılırdı. Halen daha büyük ölçekte autocad ile yapılıyor. Yanılmıyorsam revit ile çizip autocad formatında 2 boyutlu dağıtıyorlar millete. Çünkü su tesisatçısında, elektrikçide, kameracıda ne gezer revit. :D

Aydınlatma hesapları için de Dialux diye bir program kullanılıyor. Aslında bu program 2 boyutla bile ilgilenmiyor. Gerekli bilgileri verdiğinde sana sadece hesapların sonuçlarını da çıkarabilir ama devir 3 boyut devri malum. Müşterilere gösterirken işe yarıyor 3d.

Kumaş tipi şeyler modelleyeceksen de bu işin üstadı marvelous designer programı. Hemen hemene bütün oyun sektörü bu programı kullanıyor karakterlere kıyafet tasarlamak için. Hatta 3ds max programında yatak odasına çarşaf modellerken ya da koltuklara yastık modellerken de bunu kullanıyorlar. Ayrıca stilistler de aklındaki kıyafeti bununla tasarlıyor. Gerçek kıyafetler için de bu kullanılıyor yani. Tıpkı gerçek bir kıyafet yapacak gibi kumaşları ön sağ ön sol şeklinde oluşturup dik diyorsunuz. Sonra karakteri sar deyince otomatik oluşturuyor.

Derdimiz basit geometriler ve yormayan tasarımlarsa son kullanıcılar için tinkercad gibi basit ama iş gören programlar da var. free cad diye bir program var o da inventor kadar gelişmiş görünmeyen ama çok lazım olsa kullanılabilir gibi duran bir program. ücretsiz üstelik. Blender ise açık kaynak kodlu, kullananların dediğine göre her şeyin basit şekilde tasarlanabildiği bir program. Çok güzel karakter modelleniyor benim gördüğüm kadarıyla.

Daha bunun film endüstrisi için de kullanılan (sanırım) maya ve adını hatırlamadığım programı, Eskiden google earth için de kullanılan sketch up programı, Autocad'in 3d çizim kısmı (saç baş yoldurur), Unreal engine 5 gibi oyun motorları var ki derin bir kuyu bu 3d işi. Mesela adam Maya'da alev modelleyip After effects içinde bunu kullanıyor.

Oyun motorları konusu zaten başlı başına ayrı bir konu. Hatta bir ara 3ds max gibi işler bitecek hepsi oyun motorlarına kayacak bile demişlerdi ama 3ds max bitmez. 3ds max garip bir program. İçinde her şey var ama pratik değil. Daha animasyonlardan konuşmadık bile. 😂O da ayrı bir dünya. 

0
yldrm3dcraft

@ArthurvMorgan normalde işim gereği 6 yıldır corel draw kullanıyorum 2 boyutlu çizim programı 3 boyutluyu öğrenmem kolay olur diye düşündüm ve fushion 3d kullanmaya karar verdim hala öğreniyorum yavaş yavaş

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft bence corel'i öğrenen herşeyi öğrenir. Ben illustrator kullanıyorum ve Adobe'un arayüz sistemine o kadar alışmışım ki corel kullanamamıştım. Sevmedim kapattım ve arkadaşımı zorbaladım corek mi kaldı diye. 😂😂 Sırf kendim kullanamadığım için. 

Bu arada Corel kullanıyorsanız çeşitli çizimleri muhtemelen fusion'a atabiliyorsunuz. Ben dwg olarak kaydedip atıyorum bazen. Fusion autodesk programı olduğu için mükemmel uyumlu çalışıyor. Özellikle çeşitli logoları falan hep öyle atıyorum. Neden illustrator - dwg - solid diye hiç sorma. illustrator/corel'de çok güzel eskiz yapılıyor. :) 

0
yldrm3dcraft
@ArthurvMorgan aynen export kısmında neredeyse bütün uzantılar var en büyük artısı o :D fushiondada işime yarıyor saatlerce hesaplamalarla açı açı çizmek yerine corelde yapıyorum bazen :)) corelde 6 senedir kullanıyorum ama gün geçtikçe hala birşeyler öğreniyorum çok çaplı bir program 
0
ArthurvMorgan
@yldrm3dcraft Ben birkaç defa Resimdeki karakteri vektöre çevirip etrafını falan temizleyip biraz da corner'ları yumuşatıp solid'e atmıştım. Açıkçası solid üzerinde çizmekten daha iyi oldu. Siz Corel'de katalog da yapabiliyordunuz sanırım. illustrator bir tek onu yapamıyor. Daha doğrusu 15. sayfadan sonra beyni dönüyor. Onun için mecburen in design'a geçiş yapmıştım. Ama hala Corel kullanan benim gözümde bu sporu yapıyordur. Alışamadım içimde yaradır. 😂
0
yldrm3dcraft

ben genelde grafik değilde geometri üzerine çalışıyorum daha önce 3 sene mobilya tasarımları yapıp cnc ile işliyordum şuandada lazer işlemede kullanıyorum ayakkabı üzerine motif desen gibi şeyleri mdf ahşap ile hediyelik eşyalar vs yapıyorum @ArthurvMorgan 

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft maşallah maşallah. ayakkabı ve lazer deyince aklıma geldi. Bize pleksi üzerine binlerce yuvarlak nokta kazıyacak bir sistem lazım oldu bir kere. İstanbul istoç'da bir firma bulduk. adamda bir makina vardı 2-3 metre boyunda. ayakkabıya deseni 2 metre yukardan atıyordu. Elemanlar lazere elini kolunu koyup dövme gibi yapıyordu. Ayakkabılara desen öyle veriliyormuş. ilginçti. 😂

Corel ya da illustrator vektörel programlar her naneye yarıyor zaten. Ben lazer sac kesimleri için autocad kullanıyordum ama sacı routerda işleyecek adam bana lazım olan parçayı onlarca kopyalayıp kendi sacına yerleştirmek için corel kullanıyordu sanırım. ilk defa gördüğümde çok şaşırmıştım. O zamanlar bilmiyordum vektörel falan. Sonraları bana şehrin birinde ufak boğaz köprüsü şeklinde üst geçite aynı boğaz köprüsü gibi aydınlatılsın diye animasyon isteği geldi. köprünün askısına lamba yerleşimini illustrator ile yapmıştım. halatın üstüne path çizip yuvarlak daireyi bu hat üzerinde şu kadar koy demiştim. Sonra onu after effects'e atmıştım ordan animasyon yapmıştım. Lambalar arası mesafeleri ayarlamıştık. sık yaparsan güzel oluyor ama pahalı oluyordu. Seyrek yaparsan da ucuz ama görselliği kayboluyordu. bu sıklığı ayarlarken illustrator de şu kadar dağıt deyip kaydedip after effects'e geçmem yeterliydi. Çok profesyonel olmuştu hoşuma gitmişti. 😂 Corel'de de aynısı oluyordur. 

İllustrator'de ahşap için desen verdim mi hatırlamıyorum. router ile lazere çok kesim verdim pleksi ve sac için.

Cnc ile çok eksenli olaylar falan başka bir iş oluyor ama sanırım. Cnc ile ilgili çok fazla fikrim yok.Cnc'cilere de gıpta ediyorum bak. Bana sürekli o olmaz bu olmaz diyorlar. 😂

0
yldrm3dcraft

@ArthurvMorgan cnc için çizimi corelde yapıp aspire diye bir program vardı oraya aktarıyordum orada hangi çap hangi özellikte kullancağın bıçağı seçip hangi çizgi kaç mm derinlikte hangi bıçakla olacağını seçiyordun hatta çizgi başlangıcı 2 mm derinlikten başlasın ortaya doğru rampa şeklinde 5 mm ye ilerlesin sona doğru 2 mm ye çıksın veyahut başlangıç 2mm bitiş 5 mm gibi bilgi girişleri yapıyordun simüle edip gösteriyordu daha sonra g-code dosyası olarak alıyordum 

lazere gelirsek bizdeki 300w gücünde dediğin gibi robot kafa kafa sabit ama 50x50 işleme alanı var çok seri bir şekilde tek nokta çıkış olmasına rağmen hızından dolayı sanki aynı anda 15-20 farklı alana atış yapıyor gibi duruyor galvo dışında birde masa tipi lazer var onda ise ahşap vb şeylerin sadece kesimini yapıyorum 

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft asıl meslek bu valla. tam 3 boyutlu düşünme. cnc'ci olmak lazımmış. Güzel iş. Yanılmıyorsam gravür, 3d printer ve lazer olarak 3 işi yapabilen bir 3d yazıcı da var. Düşüyor önüme videoları. Kızın biri almış evine çeşit çeşit şeyler yapıyordu. Makina çok hoşuma gitmişti. Evimde 3d yazıcı olsa "sen de makina mısın gör gör" diye tekme atardım. 😂

0
yldrm3dcraft

@ArthurvMorgan benim elimin altında sadece 3d printer eksik oda yolda galvo lazer, masa tipi lazer, panto makinası var panto makinası hem kalemle çizip hemde kesim yapabiliyor

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft galvo lazeri,ve panto makinesini bilmiyorum araştıracağım. Zaten bizim yapmak istediklerimize apartman odası yetmez. Ameeikan garajı lazım. 😂

Bu arada çok konu dışına çıktığımız in yazamayacağım artık kusura bakma. Bu site güzel ama eksikleri var bayağı. mesajlaşma bölümü mesela forumda mıyım mesajlarda mıyım anlayamıyorum. Bir de beğeni bir tek başlığı açana atılabiliyor sanırım. Forumda göz gezdirirken bazen "ha ben bunu okumuşum demek için ya da yazan kişiye yazdığını gördüm demek için bayağı işe yarıyor beğeni. 

Koyduğumuz resimler en altta dosya şeklinde değil de yazının içinde olsa güzel olur. ekşi ve diğer sözlüklerde çok takılınca insan eksikliğini hissediyor. Neyse bu notları toparlayıp sözlük sahibine de atarım. O da zaten farkındadır birçok şeyin ama herşey ha deyince olmuyor. Bazen hazır scriptin dışına çıkılamıyor. 

0
erolblt

Bu kadar bilgi payalaşımı ve mesajlama için teşekkür ederim. @ArthurvMorgan @yldrm3dcraft @ycl @Emresoft 

0