Fusion 360 ile Dönebilen Mekanizmalı Stand Tasarımı

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
🏅 Destekçi
06.04.26 09:48
6 Yanıt
29 Görüntülenme
3 Beğeni

Selamlar arkadaşlar hepinize verimli bir gün dilerim :)

Bugün sizlerle, 3D yazıcıların en çok kullanıldığı alanlardan biri olan "organizer ve stand" kategorisinde, hareketli bir proje paylaşmak istiyorum. LUX 3D TASARIM kanalımızda bu kez; hem şık, hem de dönebilen bir mekanizmaya sahip Anahtarlık & Kolye Standı tasarladım.

🎥 Bu Projede Neler Öğreneceğiz?

Mekanik Tasarım Süreci: Dönebilen bir platformun temel mantığı ve Fusion 360'ta modellenmesi

Kontrol ve Toleranslar: Parçaların yazıcıdan çıktıktan sonra sıkışmadan dönebilmesi için verdiğimiz paylar ve tasarım kontrolü

Baskı ve İnceleme: Aldığımız baskının detayları ve gerçek hayattaki kullanım testi 

Bu tasarım, özellikle takı/anahtarlık satışı yapan işletmeler için harika bir teşhir ürünü veya evinizdeki koleksiyonlar için şık bir düzenleyici olabilir. Tasarımın mantığını öğrenerek kendi özel ölçülerinize göre geliştirme yapabilirsiniz.

🔗 Tasarımı Kendisi Basmak İsteyenler İçin:

👉 STL: Dönebilen Mekanizmalı Anahtarlık & Kolye Standı 

Sizler bu tarz dönen mekanizmalarda yataklama kısmını nasıl çözüyorsunuz? Bilyeli sistemler mi yoksa doğrudan plastik-plastik sürtünmeli tasarımlar mı tercihiniz? Deneyimlerinizi ve sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz :)

Zaman ayırdığınız için teşekkürler, herkese hatasız ve keyifli baskılar dilerim! 💛

Yanıtlar 6

M

Gayet güzel ve öğretici bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık. Cults üzerindeki tasarımlarınıza da göz attım, gondol tasarımı da gerçekten hoş olmuş.

1
lux3dtasarim
mert kullanıcısına cevaben:
Gayet güzel ve öğretici bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık. Cults üzerindeki tasarımlarınıza da göz attım, gondol tasarımı da gerçekten hoş olmuş.
Çok teşekkür ederim 😀 Çok şaşırtıcı ama zamanında bir okul projesi için tinkercad kullanarak yaptığım bir tasarımdı, bu kadar ilgi görüp beğenileceğini bende beklemiyordum 😀 Bu tasarımları tekrardan Fusion360 kullanarak yapıp geliştirmeyi planlıyorum, umarım bu tarz tasarımlara ilgi duyanlar içinde faydalı olur 😊
1
ArthurvMorgan

Emeğinize sağlık. Anahtarcı tayfası bayılmıştır tabii ki bu tasarıma. :) 

dönen mekanizma olarak ben spot ile askılık kısmında spota yarım küre çıkıntı, askıya ise dişisini yapmıştım. Arkadan yay destekli idi. ilk başta sert gibi dursa da zamanla sürtünmeden normal bir hale gelmişti. Ama son kullanıcı da benim kadar deneme yapmaz. Bendeki şeye döndü; Deliye ayna vermişler sabah ajşam aynasıyla oynarmış.😂😂 

Videonuzun sadece sonuna bakabildim dışardayım. Step motor, esp 32 falan aldım. Şimdi spotu sahnelerdeki robotlar gibi yapma hedefim var. Ne step motor kullandım ne de esp32 daha önce. 😂 wifi kontrollü yapmak hedefimiz bakalım. 

Daha bir sürü oyuncak aldım. ısı sensörü, ekran, saat modülü, röle kartları, servo motorlar vb. şeyler. Evde motor falan da var. Proje biter mi? Bana jalsa her şeyi yapıyorum. Teee buraya kaydolduğum ilk zaman bluetooth hoparlör yapacaktım spota daldım. 😂pillerin devresini daha yeni aldım. Vardı da bozukmuş o. 

Bluetooth hoparlörde basmadan önce tasarım olarak  size danışabilirim. Çünkü doluya koyuyorum olmuyor boşa koyuyorum dolmuyor. 😂benim hoparlör tv'den sökme. istediğim formu tutturamıyorum. 😂

Tekrar emeğinize sağlık. 

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Emeğinize sağlık. Anahtarcı tayfası bayılmıştır tabii ki bu tasarıma. :) dönen mekanizma olarak ben spot ile askılık kısmında spota yarım küre çıkıntı, askıya ise dişisini yapmıştım. Arkadan yay deste...

Harika bir yorum, enerjiniz süper valla😂 3D yazıcı dünyasına bir kez "bulaşan" herkesin yaşadığı o kaosu çok güzel özetlemişsiniz. "Deliye ayna vermişler" kısmı hepimizin ortak kaderi; baskı biter bitmez o mekanizmayı dakikalarca çevirip durmayan bizden değildir. 😂

Yarım küre ve yay destekli mekanizma fikriniz aslında çok profesyonel bir yaklaşım. Sürtünme başlangıçta dert olsa da parçaların birbirine alışması zaman alıyor ama sürtünmeyle bu durumda çözülüyor 😂  Ama dediğiniz gibi, son kullanıcı genelde o ilk sertliği "bozuk bu" diye yorumlayabiliyor, o yüzden bende son kullanıcıya teslim etmeden o parçaları birbirine alıştırıyorum 😂

ESP32 ve step motor dünyasına girdiyseniz artık geri dönüş yok, o kuyu çok derin ama bir o kadar da keyifli, benimde başlayıp henüz tamamlayamadığım projelerim var bana da bir hatırlatma gibi oldu 😂 Wi-Fi kontrollü, hareketli bir sahne spotu projesi kanalın "modern ve teknik" alanda çok uygun bir çalışma olur. Bitince mutlaka forumda paylaşın, emimin bir çok kişinin işine yarayacaktır.

Bluetooth hoparlör için tabii ki istediğiniz zaman danışabilirsiniz;

TV'den sökme hoparlörler genelde standart dışı (ince, uzun veya oval) formlarda olduğu için hazır kasalara uydurmak imkansız gibi görünüyor ama Fusion 360'ın en sevdiğim yanı da bu; hoparlörü kumpasla ölçüp o "biçimsiz" forma en uygun, akustik hacmi hesaplanmış kabini milimetrik olarak tasarlanabilir :)

Projeler hiç bitmesin, o "oyuncaklar" (sensörler, motorlar) boşuna alınmadı; elbet bir gün hepsi bir kutunun içinde birleşip hayat bulacak 😊 🚀

Tekrar teşekkürler, kolay gelsin! 💛

1
M
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Çok teşekkür ederim 😀 Çok şaşırtıcı ama zamanında bir okul projesi için tinkercad kullanarak yaptığım bir tasarımdı, bu kadar ilgi görüp beğenileceğini bende beklemiyordum 😀 Bu tasarımları tekrardan...

Tinkercad’de olsa bence başarılı bir tasarım olmuş. Yeni versiyonunun daha da iyi olacağını düşünüyorum. Topluluk adına gerçekten sevindim, böyle birinin bilgilendirici içerikler paylaşması çok güzel. En azından birileri bundan faydalanacaktır.

1
lux3dtasarim

Çok teşekkür ederim, yeni versiyonu plana aldım 🫡 Amacım gerçekten bu yöndeydi, bende iyi ki böyle bir sürece başlamışım, faydalı olabilmek beni de çok motive ediyor. Umarım hep birlikte bu sektörü daha da iyi bir noktaya getirebiliriz 🚀

0