Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

Fusion 360 Dersleri – Ders 12 – Parametrik Tasarım – Çevir Tak Kilit Mekanizmalı Kutu Tasarımı

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
⚙️ Aktif Üye
20.05.26 17:44
5 Yanıt
35 Görüntülenme
1 Beğeni

Selamlar değerli 3DPrinterDestek ailesi! Hepinize keyifli forumlar ve verimli baskılar dilerim.

Fusion 360 eğitim serimizin 12. bölümünde, parametrik tasarımın esnekliğini hareketli ve mekanik parçalarla buluşturuyoruz. Bu dersimizde, sadece parametre tablosundaki ölçüleri değiştirerek anında yeniden boyutlanabilen, Çevir-Tak (Bayonet) Kilit Mekanizmalı son derece profesyonel bir kutu tasarlıyoruz.

🚀 Bu Dersteki Teknik Odaklarımız:

Dikdörtgen formlardan çıkıp silindirik yapılara geçiş yapıyoruz. Özellikle mekanik tasarımlarda sıklıkla ihtiyaç duyulan "kilit yatağı" açma işlemini en pratik yoldan nasıl çözeceğimizi inceliyoruz.

🎥 Bu Rehberde Neler Öğreneceksiniz?

Silindirik Parametreler (fx): Yuvarlak formlarda parametre tanımlama ve formülize etme mantığı.

Solid Sweep Tekniği: Sweep komutunun gizli kahramanı olan "Solid Sweep" ile katı bir gövde kullanarak kusursuz kilit kanalları (yuvaları) açma işlemi.

Bayonet Kilit Tasarımı: Çevir-tak mekanizmaların 3D ortamda matematiksel kurgusu.

Mekanik Toleranslar: Parçaların birbirine sürtünmeden "tıkır tıkır" çalışması için verilmesi gereken altın değerindeki geçme payları.

Dilimleme ve Test: Modelin dilimleme ayarları ve kilit mekanizmasının fiziksel incelemesi.

⛓️‍💥 STL: Parametrik Çevir-Tak Kilit Mekanizmalı Kutu 

Mekanik parçaların birbiriyle uyumunu kavramak ve tek bir tasarımla dilediğiniz ölçüde kilitli kutular üretebilmek için bu dersi kaçırmamanızı tavsiye ederim arkadaşlar.

Sizler mekanik kilit tasarımlarında Solid Sweep komutunu kullanıyor muydunuz, yoksa farklı kesme işlemleriyle mi yolları açıyordunuz? Tasarımla ilgili sorularınızı ve önerilerinizi aşağıda bekliyorum!

Zaman ayırdığınız için teşekkürler, herkese hatasız baskılar dilerim! 💛

Yanıtlar 5

ArthurvMorgan

Bir tek ben mi göremiyorum videoyu bilemedim  Beyaz bir boşluk var. Emeğinize sağlık bu arada. 

1
erolblt
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Bir tek ben mi göremiyorum videoyu bilemedim  Beyaz bir boşluk var. Emeğinize sağlık bu arada.

Merhaba, tekrar bakabilir misiniz. Anlık bir düzenleme yaptım :D

1
ArthurvMorgan
erolblt kullanıcısına cevaben:
Merhaba, tekrar bakabilir misiniz. Anlık bir düzenleme yaptım :D

Teşekkürler hocam göründü youtube pencere olarak. Sanırım son güncellemeden sonra olan bir şeydi. 

2
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:

Çok teşekkür ederim hocam :)

1
ArthurvMorgan
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Çok teşekkür ederim hocam :)

Emeğinize sağlık hocam. Videoyu şimdi izleme fırsatım oldu sakin kafayla. youtube yorumunda da belirttiğim gibi bu sistem tavana takılan kablolu sarkan lambaların kablosu görünmesin diye kullanılıyor. Hatta benim en son yaptığım gu10 duylu spotun kablo giriş noktası da sizin yaptığınız şekilde. 

Bu sistemin lambaya ve montaja faydası ise 2 tane. Birincisi kutu şeklinde olduğu için ledlerin driver'ları veya uzaktan kumanda, dimmer, dali gibi cihazları saklamaya yarıyor. İkincisi ise bir tarafı tavana sabitleyip diğeri tarafı parametrik kısımdan tavandaki yuvaya sokarak sabitlediğimiz için gerektiğinde müdahale çok rahat oluyor. 

Sizin tasarımınızdaki kutuyu farklı bir noktaya çektim ama 3d yazıcı ile lamba yapan, yapmak isteyen çok kişi var. Faydası olur diye düşündüm. Aslında basit ama harika bir fikir yani 3d yazıcı kullanıcı sahipleri için gösterdiğiniz yuva. 

Ek bir bilgi olarak lambanın bu yukarı sabitlenen parçalarına rozans denir. yarım elma, konik gibi plastik çeşitleri olduğu gibi sizin hazırladığınız silindir formda, kare, ya da dikdörtgen formda çeşitli ölçülerde aluminyumları da var. Tabii ki biz 3d yazıcı sahipleri olarak yazıcıdan basma imkanına da sahibiz. :) Tekrar emeğinize sağlık hocam. 

0