Fusion 360 ile Akıllı Saksı (Smart Planter) Tasarımı | Modelleme, Baskı ve Test Süreci

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
🏅 Destekçi
06.04.26 09:36
2 Yanıt
21 Görüntülenme
1 Beğeni

Selamlar arkadaşlar hepinize keyifli forumlar dilerim :)

Bugün sizlerle hem evinizde/ofisinizde kullanabileceğiniz hem de ticari potansiyeli olan fonksiyonel bir proje paylaşmak istiyorum: Akıllı Saksı (Smart Planter). Bu kez, bitkilerinizin su ihtiyacını pratik bir şekilde karşılayan bu modelin tasarımından test aşamasına kadar tüm süreçlerini ele aldık. 

🎥 Bu Projede Neler Bulacaksınız?

Fusion 360 Modelleme: Estetik ve işlevselliği birleştiren gövde ve hazne tasarımı

Baskı Hazırlığı ve Dilimleme: Su sızdırmazlığı ve dayanıklılık için hangi ayarları kullandık? 

Gerçek Kullanım Deneyimi: Kaktüs ekimi yaparak saksının çalışma prensibini ve su haznesi performansını test ettik. 

Kendi saksısını tasarlamak isteyenler veya sevdiklerine özel bir hediye üretmek isteyen dostlarım için oldukça detaylı bir rehber hazırlamaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur :)

Sizce bu tarz suyla temas eden baskılarda PLA mı yoksa PETG mi daha uzun ömürlü oluyor? Kendi deneyimlerinizi veya tasarımla ilgili sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler, herkese hatasız ve keyifli baskılar dilerim! 🪴💛

Yanıtlar 2

ArthurvMorgan

İlginç bir çalışma olmuş çok su isteyen bitkiler için. Tam da su seviyesi ile uğraştığım bir güne denk geldi. :)

Şöyle ki evdeki su arıtma sisteminden çok atık su gidiyor. Ben de arduino uno (elimde bu vardı) ve sıvı seviye sensörü taktım atık su damacanasına. Çünkü dolan damacana taşıyor. Suyu gören buzzer ötüp uyarı veriyor. Hatta vakit geçtikçe daha çok ötüyor. Eminönü'ne falan yolum düşerse tahliye için valf ve pompa falan yapacağım. Hatta tezgahın üstüne hortumla musluk çekip önemsiz işlerde atık suyu kullanacak musluk yapacağım. Selonoid valf ile ana suyu kesen kısmı da yapacağım sonra. 

Fakat sizin şamandıra fikri de aklıma yattı. Başka başka nerelerde kullanabilirim diye aklımın bir köşesine not ettim. Sensörsüz olarak şamandıranın üstüne kablo bağlayıp su seviyesi azaldığında ya da çoğalmasına göre zemine ya da tavana kablo çekip sensörsüz bir şeyler yapılabilir başka projeler için. flamentlerin sudan hafif olması alan açıyor şamandıra olarak. Akvaryumum olsa (eskiden vardı) taze su eklemek için kullanılabilirdi mesela. İster uyarı yap ister pompa ile yedek tanktan su çeksin. Evdeyken kendim de eklerdim su ama yazın köye gidince otomatik sistemler gerekiyor. selenoid valf, pompa, tank ve şebekeden çekilecek su hortumu ile yapılabilir. Su eksildiğinde doldursun.

Ek not olarak konu ile çok alakasız ama insanlar akvaryumu (aslında adı tank) komple boşaltıp su ekliyor. Bu yanlış. Eğer taban kumu ile hiç oynamazsanız, biraz da  canlı bitki varsa 1 sene sonra kum altında bir mikrobiyata oluşuyor suyu filtreleyen. 1 sene sonra komple değiştirmeye gerek olmadan sadece su ekleyerek döngüyü sürdürebiliyorsunuz ve su tertemiz olur. İnsanlar akvaryum konusunu tam olarak anlamıyor bilenler hariç. Aslında orada bir ekosistem kurulur. Suyu sıfırladığınızda bütün bakteri, mikrobiyata yok olur. Balıklar için de kötü aslında. Bu da böyle bir anımdı.  :)

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
İlginç bir çalışma olmuş çok su isteyen bitkiler için. Tam da su seviyesi ile uğraştığım bir güne denk geldi. :)Şöyle ki evdeki su arıtma sisteminden çok atık su gidiyor. Ben de arduino uno (elimde bu...

Harika bir  çözüm olmuş, sizin de elinize sağlık! Atık su projesindeki Arduino dokunuşu ve şamandıra fikrini sensörsüz mekanik sistemlere evriltme düşünceniz bence çok yaratıcı, hatta yeteri kadar geliştirilebilirse pet shoplardan tutun bir çok yere pazarlanabilir 😊 Filamentin yoğunluk avantajını bu şekilde kullanmak da yine güzel bir bakış açısı. Takdir ettim gerçekten üstat 🫡

Akvaryum ekosistemi hakkındaki değerli notunuz için de ayrıca teşekkürler. "Temizlik" yapalım derken o hassas dengenin bozulduğunu maalesef çoğu kişi atlıyor. Bir zamanlar bende çok balık bakıyordum (bakmaya çalışıyordum) 😅 

Yeni projelerinizde ve Eminönü seferinizde kolaylıklar dilerim, umarım çok güzel projeler ortaya çıkarırsınız. 🙏

Bu arada bende bu paylaştığım akıllı saksıyı geliştireceğim. Çok su seven bitkiler için ideal bir akıllı saksı ama az su isteyenler için uygun değil, şamandıranın yeterli su seviyesi ile yukarı çıkması gerekiyor azaldıkça aşağı inmesi gerekiyor ama bu saksıda su toprak dengesini tam orantılı yapamadım aslında ne zamandır bende bunu geliştirmek istiyordum, bende bir bakayım bakalım daha neler yapabilirim. 😀 Not: Şu anda bunları ben zemine biraz taş koyarak kullanıyorum ve verdiğim kişilere de bunu öneriyorum, zemindeki taşlar sayesinde bir nebze de olsa toprak ve toprağın suyu çekme oranını yakalayabiliyorum. Hem zemindeki mineralli taşlarda bitkiye oldukça faydalı geliyor. Bu da deneyimleyerek öğrendiğim bir şey 😅

1