Eğer 3d yazıcınız var fakat elektronik bilginiz yoksa bir havya, lehim, ölçü aleti ve adaptör yardımıyla piyasada satılan modüllerden alıp lego mantığında kablolar ile birleştirerek birçok şey yapabilirsiniz. Tabii ki kutularını da 3d yazıcıdan yapacağız.
usb'den beslenen modüller: çeşitli ufak led lambalardan fanlara kadar bilgisayarınızdan güç alarak çok çeşitli şeyler yapabilirsiniz. usb lamba Tabii ki kasasını yapmak sizin hayal gücünüze kalmış.
motor çalıştırmak için modüller: piyasada sadece giren gerilimleri kontrol eden motor kontrolcüleri de var, ardunio gibi mikroişlemci kartlardan gelen bilgilerle motor hızını ayarlayan kontrol kartları da var. Bu tür motorları uygun gerilime ayarlayan elektronik devrelere motor sürücü denir. Motor dünyası düz dc motor, step motor, brusless motor, servo motor gibi çok değişik motorlara sahip. Güzel olan tarafı ise oturup sıfırdan devre kurmanıza gerek yok bunları kontrol etmek için. hepsinin hazır modülleri var. örnek gelişmiş bir motor sürücü Projelerinizde motor ve sürücü kartı alıp 3d yazıcı ile kasayı basıp uzaktan kumandalı araba bile yapabilirsiniz.
Ardunio mikroişlemci kartları: Bu aşırı geniş bir konu. Çoğu kişi biliyordur zaten ama kısa bir şekilde deyineyim. Normalde mikroişlemcilere bilgisayarda bir program yazıp şu bacaklara led bağlı olsun, şu bacaklara buton bağlı olsun, butona basınca şu led yansın gibi şeyler yaptırırsınız. Ne var ki bunlatı yapmak için elektronik bilmek, hassas zamanlama hesaplamalarını yapabilmek gerekir. Fakat ardunio kartları yapan arkadaşlar demişler ki, insanlar sürekli kart kurmaya uğraşmasınlar. Karmaşık kodlarda da boğulmasınlar. Böylece satın aldığınız andan itibaren alıp hemen kurulumunu yapıp kullanabileceğiniz bu tür geliştirme kartları çıkmış ortaya.
Neler yapabilirsiniz: Başlıkta da bahsettiğimiz modüllerin çoğu aslında bu tür geliştirme kartlarına kolaylık olsun diye yapılıyor. Işık, gaz, hareket gibi sensörler bağlayabilirsiniz. motor, led, ekran, digit rakam gibi şeyler takabilirsiniz. Ve aşağıda değineceğim rs485, rs232, bluetooth, spi, ı2c gibi protokoller ile cihazları haberleştirebilirsiniz.
Nasıl yapabilirsiniz? Ardunio içinde kütüphane denilen bir mantık vardır. Normal şartlar altında bir servo motoru sürmenin belli bir matematiksel kuralı vardır. Fakat kütüpheneyi seçip projenize eklediğinizde karmaşık kodlarla uğraşmadan basitçe kontrolleri hemen sağlayabilirsiniz. Aynı şey bir ekran için de geçerlidir. Hatta aynı mantıkla bir sd kart yuvası bile takabilirsiniz.
Modüllerin görevi nedir ardunio'da? Ardunio dediğimiz geliştirme kartları çıkışlarında basit 5 volt verir. Fakat bir motor 24 volt isteyebilir. Ya da kontrol etmek istediğiniz şey 220 volt olabilir. İşte bu shield ya da modüler devreler, ardunio'dan alınan bilgiyle gerekli güç kaynağının voltajını birleştirip güçlü bir motoru çalıştırabilir.
3d yazıcıların yardımı: Tabii ki bu kadar alet edevatı toparlamaya bir kutu gerekli oluyor. Ardunio ile kol saati yapan bile gördüm. Sadece aç kapa yapan bir şey olarak düşünmeyin.
Haberleşme nedir; Ardunio dünyasında ve diğer temel seviye mikro işlemcilerde kimi zaman Cihazların birbirleriyle iletişim kurup bilgi alıp vermeleri gerekebilir. Aslında günümüzde çoğu teknoloji ilerledi dediğimiz şey bu haberleşme sistemleridir. Akıllı evlerden tutun 5g teknolojisine, bluetooth'tan tutun evinizdeki televizyonun kumandasına kadar hepsi haberleşme teknolojisidir. Kimi kablolu, kimi kablosuz birçok haberleşme türü vardır. İşte bunların kolayca kullanılabilmesi için bu modüller kullanılır. Dehşet elektronik bile bilseniz bu elektronik modülleri kullanırsınız. Çünkü hiçbir elektonikçi lazım diye evinde cep telefonu üretmiyorsa gidip bluetooth modül de üretmez. kullanımları basit olsa da, 1-2 dolar gibi komik paralara satılsalar da aslında gelişmiş bir devredirler. Bugün kablo ile haberleştirip dmx denilen protokol ile konserlerdeki o ışık ve robotları bile çalıştırabilirsiniz evinizde. Aslında dmx protokol, rs485 denilen iletişim şekli haberleşmedir. Bletooth modüller kullanarak evinizi akıllı hale getirebilirsiniz. Lora gibi modüller kullanarak 5-6 kilometre öteye bilgi gönderrbilirsiniz. 3d yazıcı ile kutularını tasarlayıp işi bir adım daha profesyonelleştirebilirsiniz.
Eğer elektronikle ilgili bir şey yapacaksanız adını yazıp sonuna modül eklerseniz bulamayacağınız şey yok gibi internette.
Son olarak örneğin ben bluetoothlu hoparlör için bir bluetooth modül aldım ve kendi ses bombamı yaptım. ürün linki kendi 2x15 watt anfisi de var içinde. hatta internette bu modülü koymak için kutu da gördüm. 3d model kutusu Fakat ben direkt hoparlör, piller, bluetooth modül, şarj girişi, bms (batarya yönetim sistemi modülü) içinde olan jbl tipi bir kasa yapacağım kendime.