Elektronik modüller hakkında bilgilendirme

Elektrik – Elektronik
ArthurvMorgan
Konuyu Açan
ArthurvMorgan
⚙️ Aktif Üye
07.02.2026 19:58
11 Yanıt
73 Görüntülenme

Eğer 3d yazıcınız var fakat elektronik bilginiz yoksa bir havya, lehim, ölçü aleti ve adaptör yardımıyla piyasada satılan modüllerden alıp lego mantığında kablolar ile birleştirerek birçok şey yapabilirsiniz. Tabii ki kutularını da 3d yazıcıdan yapacağız. 

usb'den beslenen modüller: çeşitli ufak led lambalardan fanlara kadar bilgisayarınızdan güç alarak çok çeşitli şeyler yapabilirsiniz. usb lamba Tabii ki kasasını yapmak sizin hayal gücünüze kalmış. 

motor çalıştırmak için modüller: piyasada sadece giren gerilimleri kontrol eden motor kontrolcüleri de var, ardunio gibi mikroişlemci kartlardan gelen bilgilerle motor hızını ayarlayan kontrol kartları da var. Bu tür motorları uygun gerilime ayarlayan elektronik devrelere motor sürücü denir. Motor dünyası düz dc motor, step motor, brusless motor, servo motor gibi çok değişik motorlara sahip. Güzel olan tarafı ise oturup sıfırdan devre kurmanıza gerek yok bunları kontrol etmek için. hepsinin hazır modülleri var. örnek gelişmiş bir motor sürücü Projelerinizde motor ve sürücü kartı alıp 3d yazıcı ile kasayı basıp uzaktan kumandalı araba bile yapabilirsiniz. 

Ardunio mikroişlemci kartları: Bu aşırı geniş bir konu. Çoğu kişi biliyordur zaten ama kısa bir şekilde deyineyim. Normalde mikroişlemcilere bilgisayarda bir program yazıp şu bacaklara led bağlı olsun, şu bacaklara buton bağlı olsun, butona basınca şu led yansın gibi şeyler yaptırırsınız. Ne var ki bunlatı yapmak için elektronik bilmek, hassas zamanlama hesaplamalarını yapabilmek gerekir. Fakat ardunio kartları yapan arkadaşlar demişler ki, insanlar  sürekli kart kurmaya uğraşmasınlar. Karmaşık kodlarda da boğulmasınlar. Böylece satın aldığınız andan itibaren alıp hemen kurulumunu yapıp kullanabileceğiniz bu tür geliştirme kartları çıkmış ortaya. 

Neler yapabilirsiniz: Başlıkta da bahsettiğimiz modüllerin çoğu aslında bu tür geliştirme kartlarına kolaylık olsun diye yapılıyor. Işık, gaz, hareket gibi sensörler bağlayabilirsiniz. motor, led, ekran, digit rakam gibi şeyler takabilirsiniz. Ve aşağıda değineceğim rs485, rs232, bluetooth, spi, ı2c gibi protokoller ile cihazları haberleştirebilirsiniz. 

Nasıl yapabilirsiniz? Ardunio içinde kütüphane denilen bir mantık vardır. Normal şartlar altında bir servo motoru sürmenin belli bir matematiksel kuralı vardır. Fakat kütüpheneyi seçip projenize eklediğinizde karmaşık kodlarla uğraşmadan basitçe kontrolleri hemen sağlayabilirsiniz. Aynı şey bir ekran için de geçerlidir. Hatta aynı mantıkla bir sd kart yuvası bile takabilirsiniz. 

Modüllerin görevi nedir ardunio'da? Ardunio dediğimiz geliştirme kartları çıkışlarında basit 5 volt verir. Fakat bir motor 24 volt isteyebilir. Ya da kontrol etmek istediğiniz şey 220 volt olabilir. İşte bu shield ya da modüler devreler, ardunio'dan alınan bilgiyle gerekli güç kaynağının voltajını birleştirip güçlü bir motoru çalıştırabilir. 

3d yazıcıların yardımı: Tabii ki bu kadar alet edevatı toparlamaya bir kutu gerekli oluyor. Ardunio ile kol saati yapan bile gördüm. Sadece aç kapa yapan bir şey olarak düşünmeyin. 

Haberleşme nedir; Ardunio dünyasında ve diğer temel seviye mikro işlemcilerde kimi zaman Cihazların birbirleriyle iletişim kurup bilgi alıp vermeleri gerekebilir. Aslında günümüzde çoğu teknoloji ilerledi dediğimiz şey bu haberleşme sistemleridir. Akıllı evlerden tutun 5g teknolojisine, bluetooth'tan tutun evinizdeki televizyonun kumandasına kadar hepsi haberleşme teknolojisidir. Kimi kablolu, kimi kablosuz birçok haberleşme türü vardır. İşte bunların kolayca kullanılabilmesi için bu modüller kullanılır. Dehşet elektronik bile bilseniz bu elektronik modülleri kullanırsınız. Çünkü hiçbir elektonikçi lazım diye evinde cep telefonu üretmiyorsa gidip bluetooth modül de üretmez. kullanımları basit olsa da, 1-2 dolar gibi komik paralara satılsalar da aslında gelişmiş bir devredirler. Bugün kablo ile haberleştirip dmx denilen protokol ile konserlerdeki o ışık ve robotları bile çalıştırabilirsiniz evinizde. Aslında dmx protokol, rs485 denilen iletişim şekli haberleşmedir. Bletooth modüller kullanarak evinizi akıllı hale getirebilirsiniz. Lora gibi modüller kullanarak 5-6 kilometre öteye bilgi gönderrbilirsiniz. 3d yazıcı ile kutularını tasarlayıp işi bir adım daha profesyonelleştirebilirsiniz. 

Eğer elektronikle ilgili bir şey yapacaksanız adını yazıp sonuna modül eklerseniz bulamayacağınız şey yok gibi internette. 

Son olarak örneğin ben bluetoothlu hoparlör için bir bluetooth modül aldım ve kendi ses bombamı yaptım. ürün linki kendi 2x15 watt anfisi de var içinde. hatta internette bu modülü koymak için kutu da gördüm. 3d model kutusu Fakat ben direkt hoparlör, piller, bluetooth modül, şarj girişi, bms (batarya yönetim sistemi modülü) içinde olan jbl tipi bir kasa yapacağım kendime. 

Yanıtlar 11

Merhabalar öncelikle bilgiler için teşekkür ederim anladığım kadarıyla elektronik işinde baya tecrübelisiniz bu tip projelerde yardımcı veya destekçi olabilirmisiniz 

Birde iş alanınız nedir acaba

0
ArthurvMorgan

@fuat_memis  Elektronik lise mezunuyum evet. Aslında yazdığım şeyler bilen insanlar için bu işin abc'si sayılabilecek şeyler. Fakat bilmeyen ve fikri olmayan insanlar için önemli olabilir. Yapay zeka, google, youtube var ama neyin lazım olduğunu bilmeyince terminolojiye yabancı kalabilir insanlar. 

Tecrübeli kısmı tartışılır. Geçen gün rs495 modülü aldım. Bilgi eksikliğinden ben de çakıldım projemde. Gidip yenisini alacağım. 😂

Alanım aydınlatma. ledler lambalar falan. Birşey lazımsa tabii ki her zaman bilgim olduğu kadar yardımcı olurum. bilmiyorsam da bakarız beraber. 

0

Bende mekatronik mezunuyum plc vs gibi otomasyon işlerinde tecrübeliyim fakat her insan gibi her konuya yetişmek zor ama sizinde takıldığınız yerler olursa bende elimden geldiğince yardımcı olabilirim 

3d ile ilgi durumunuz nedir süre olarak ne kadardır uğraşıyorsunuz bende 1 adet yazıcı ve tarayıcı mevcut başlangıç seviyesinde diyebiliriz 

0
ArthurvMorgan

@fuat_memis Kesinlikle katılıyorum. Her konuya yetişmek gerçekten mümkün değil. Ben yıllar evvel pic mikrokontrolcüyle ticari projeler çok yapardım. Onun üstüne ardunio çıktı. Geçen gün bir projede ardunio alayım dedim. kendisinden usb ttl dönüştürücüsü olması, tak çalıltır olması bile bana uzay makinesi gibi geldi. Esp32 pahalıdır sanıyordum. Bir baktım ardunio'dan ucuz ve içinde wifi, bluetooth modülü var. wifi için internet dilinden anlamak lazım ona da benim kafam şu an için basmaz. Elbette basit şeyleri yapay zekadan falan yardım alıp web sayfasından aç kapa yaptırırım ama ben kallavi öğrenmekten bahsediyorum. Yetişmek zor ama gerekli de. 😂

otomasyoncular bana sihirbaz gibi gelmiştir hep. Bazı led ürünlerini knx isterdi müşteri. piyasadan knx destekleyen led driver bulup takardık. knx güzel teknoloji ama. plc falan zaten muhteşem şeyler. 

3d yazıcı ile ilgili tüm alakam 3d modelleme yapıyor oluşum sadece. Bana lazım olan şeyleri 3d yazıcı firnalarına yaptırıyordum. Ekseriyeti numune olduğu için hangi flament olduğu bile umrumda olmazdı. Ama 3d yazıcı sipariş ettim gelecek. Ben de bu mecralarda takılarak bayağı bilgi edindim. 

Yardımlaşma konusunda desteğiniz için ben de teşekkür ederim. Yardımlaşma önemli tabii ki. Şimdi değil ama bir 6-7 ay önce otomasyon desteği lazım olmuştu. Şöyle ki galatasaray mı fener mi birinin yöneticilerinden birinin evine dali kontrollü otomasyon yapmıştık. 24 volt güç kaynakları dali kontrollüydü. ben bunu atölyede dali anahtarla test ediyordum. Fakat aklıma takıldı acaba otomasyoncu anahtardan farklı bir şey yollayıp başımıza bela olur mu diye. Yok olmaz dediler. Aslında bir aydınlatmacı için sçdali standart bir şey ama benim bir önceki eski şirketimde daha çok dmx control yaptık hep. Bana da eksiğimi kapatmak için fırsat olmuştu. O zaman sizi tanısam bir sürü soru sorardım ama şimdi aklımda kalmadı. 😂

Otomasyon süper bir şey ama. Adamlar standardı belirlemiş. Herşey herşeyle çalışıyor. 😂

0

Arduinoyu bende merak edip el attım ama ucunu tutup sonunu bulamıyorsunuz devasa bir kütüphaneye sahip öğrrnebilirseniz çok güzel tabiki ama ben kendi adıma konuşayım birkaç program bildiğim için artık arduinoya yetişemedim sonunda vazgeçtim 

3d  modelleme hakkında benim çok bilgim yok solid kullanmaya çalışmıştım basitçe eğer bu konuda tecrübeniz varsa sizinle bu konudada çalışabiliriz

Bu arada isminiz nedir en azından muhabbet ettiğim kişinin adını öğreneyim

0
ArthurvMorgan

Benim adım Şahin. Memnun oldum. 

Ardunio konusunda genelde yapacak proje olmadığı zaman o sorun yaşanıyor evet. Hatta şöyle de bir sorun var. Ardunio mega 700-800 lira civarı. Esp 32 daha hızlı, dahili bluetooth var, wifi var ama 200 lira civarı internetten baktığımda. Aldığıma pişman oldum. 😂 Genelde bu işler sizin de tahmin edebileceğiniz gibi "Elimde ardunio var ne yapayım?" diye değil de "Şöyle bir projem var, bana ne lazım?" diye yürür.O yüzden boşluğa düimüşsünüz. Ben de aynı şeyi bazen yaşıyorum. 

Solidworks konusunda Çalışabiliriz elbet. Ben youtube videoları takip ede ede biraz aşama kaydettim. Solidworks blender, 3ds max gibi değil. Inventor mudailidir. Siz de farketmişsinizdir, her şey makine üretimi ve revizyonları içindir.

En son denklemleri öğrendim mesela. Diyelim ki kutu çizdim birbirine geçmeli. Geçme toleransını da verdim arıyorum 0.5 mm. Kutudaki 20 geçme yerini de buna göre yaptım. Yaparken kiminde offset verdim, kiminde extrude verdim bir sürü iş. Eğer olur da işler yolunda gitmedi diyelim. Normal şartlarda benim kutuyu nerdeyse yeniden sıfırdan çizmem lazım revizyon yapayım derken. Fakat ben ölçü verirken değişken atarsam. ve oran verirsem trk tıkla belki 1 haftalık işten kurtulurum. Örneğin vida çaplarını bir değişkene bağlarsam gidip sadece değişkeni değiştiririm hepsi değişir. o vida çapına göre illa et kalınlığım 3 mm olsun istiyorsam ona göre oran veririm. Örneğin değişken a olsun. et kalınlığı brlirlediğim offsete gidip rakam yazmam. A+3mm yazarsam kendini otomatik çizer her seferinde. 

Bunu neden anlattım. Çok revizyonlu hassas işlerde uğraşmıyorsanız solid bazen yük olur. Ama diğer türlü bana trknik çizimi lazım, simülasyonunu görmek istiyorum, geriye dönük revizyon lazım olabilir dediğinizde evet solid iyidir. 

Takıldığınız yeri sorun ona göre araştırırız bakarız. 

0
ArthurvMorgan

@fuat_memis  Şu an ardunio ile uğraştığım şeyi anlatayım. Mesleğim aydınlatma. Bu sahne sistemleri için robotları, lambaları dmx512 denilen bir protokol ile kontrol ediyorlar. Ben normal dekor ledler için kullanıyorum ama kullanışlı bir protokoldür. 512 kanalın 0 ile 255 arası bilgisini aynı anda data treni olarak yollar. 

Benim hedefim bilgisayardaki arayüz program ile lambalar arasındaki köprü olan sistemi yapmak. Aslında hedefim ardunio bile değil. C# ile bilgisayarda arayüz programını yazmak. Temelde hobi olarak bilgisayardan slider'ı kaydıraral ledin parlaklığını ayarlayan hobi devrelerinden bir farkı yok. 

Gelişmiş görünen kısımlarında iş değişiyor elbette. birincisi 512 tane kaydırma çubuğu koymam gerekiyor. Eğer bir efekt yapacaksam 512 tane ledin parlaklığını ayarlayıp 2. adım, 3 adım,... diye efekt senaryosu yazabilirim. bu kulağa akıllıca gelse de çok ilkel.

Profesyonel olarak böyle yapılmaz. bir kere dmx verileri ardunioya real time canlı akması sıkıntılı bir durum. çünkü en ufak senkronizasyon sıkıntısı kötü sonuçlanır. Çünkü 44 hertz gibi bir tazeleme hızı var. oyunlardaki ekran yırtılmasının aynısı olur. Bu yüzden efektleri ardunio üretecek. 

Efektleri ardunionun üretmesi yetmiyor. Çeşitli efekt algoritmaları yazmak gerekiyor. Örneğin sinüs eğrisi kullanmak gibi. ya da bitmap hücreler yaratıp pixel mapping yapmak gibi. Fakat burada hız, yoğunluk, parlaklık gibi efekt parametreleri bir değişkene bağlı olacak. Kullanıcı bilgisayarda aslında bu değişkenleri değiştirecek. Bu algoritmayı kurmazsam efekt yazımı uzun sürer. 

Arayüzü c# ile yazacağım. Sistem 512 lambanın ayrı ayrı 0-255 arası ayarına müsaade eder fakat her sistemde 255 led olmak zorunda değil. bu yüzden yazılımda kanal seçimi gibi ayarlar da olacak. 

Asıl hayalim ise unity'de bir evin 3d modelini oluşturup orada lambaları yerleştirip 3d visualization kontrol yapmak. o efsane olur işte. Fakat araştırıyorum bu konuyu. 

Neden ardunio tercih ettim peki? Birincisi sıfırdan kart tasarımıyla uğraşmıyorum. Mega tercih etmemin sebebi donanımsal seri haberleşme için 4 adet yanılmıyorsam uartı olması. Bir de beni usb to tttl belasından kurtarıyor. haberleşmem kolay yani ardunio ile. 

Başka bir durum ise unity, aç kapat gibi şeylerle uğraşırken akıllı ev ya da iot dedikleri nesnelerin internetine bulaştım. Odama böyle bir şey yapmayı mantıklı buldum. Burada herkesin takıldığı şey ise ilginç. Hobi devrelerinde görmüşsündür bluetooth ile aç kapa yaptırıyorlar çeşitli cihazlara. Fakat çoğu kez cihaz dibimde zaten. açar kapatırım zaten ben onu. Bu tür hobi devrelerinde genelde play store yüklenmiş hazır 3-4 kanal kontrol eden basit uygulamalar var. Her ne kadar ilgi çekmek için akıllı sistem yaptım, akıllı ev yaptım deseler de gerçek iot bu değil. İnternetten kontrol edemediğin hiçbir sistem akıllı değil gerçekte. 

Webe çıkmadan yine de cihazları izleme ve kontrol yapmak yarı akıllı sayılır fakat bir sistem uyarı gönderebilmeli temelde. Bir de sistemin merkezi neresi olacak sorunu var. Ardunio tek başına kesinlikle yeterli değil. Esp32 mantıklı. Çünkü wifi var.  Fakat ortada çok cihazın döndüğü  bir sistemde hepsine ayrı bir protokol yapmak mantıksız. Çünkü standart playstoreda bluetooth ile yapılan hobi işlerinde o uygulamanın hangi değişkeni yolladığını biliyorsun. ip gibi bir kimliklendirme yok yani. Yaptığım araştırmalarda MQTT denilen bir iletişim protokolü olduğunu öğrendim. 

İnsanlar oturup yazılım yapmayacağından webe çıkabilmek için cloud kullanıyorlar. bilgi webden cloud'a ordan cihaza gidiyor. Fakat aylık ücretler için de istediklerimi yapabilmek için 10 bin lira vermem lazım hem de aylık. Hadi bu abartı olsun. Ayda bin lira bile fazla bana. 24 saat sistemi ayakta tutacak bir sunucu için 3 seçenek var. Ya eski bir bilgisayarı bağlayıp 24 saat çalıştıracaksın, ya cloud serverlerdan faydalanacaksın ücretli, ya da evine bşr adt raspberry pi5 alacaksın. Ücretsiz sunucular da gördüm ama limitli veya süre sınnırlıydı. Bu işe girişeceksem 6 bin lira gibi bir server rasppery pi 5 parası bence gözden çıkarılabilir. 

Bir başka sorun ise protokol karmaşası. Akıllı cihazlar için kullanılan bu cloudlar ve firmalar Tuya, zegbee gibi ayrı ayrılar. Yani bir akıllı priz alacaksam neleri desteklediğini biliyor olmam gerekli. Bu sistemde zaten otomatik aylık para vermrm gerekiyor. Bu yüzden kendi protokolümü yazmaya karar verdim. Dışardan aldığım cihazlar uymayacak, modifiye etmem gerekecek ama benim için sorun değil. Zaten kendi iot cihazlarımı kendim yapıyorum. 

Bu protokol karmaşasından dolayı firmalar da bıkmış tek bir protokol yapmışlar ama henüz eksikleri çok deniliyor. Adı da MATTER.

Özetle arayüzüm için c# ile program yazmaya da gerek yok. lamba yakmak için bilgisayar açılmaz zaten. :) Fakat bir raspberry pie html sayfası ya da o sayfayı işleten bir uygulama çalıştırabilir. raspberry pie 5'e html sayfasından istek atılır. raspbbery ilgili cihaza işlemi yaptırır cevabını alır ve sayfaya geri bildirimi yollar. 

Biraz bu akıllı cihazlar neymiş diye inceledim. lambalar ledler haricinde, güvenlik sistemleri, bahçe nem ve su kontrolleri, güç yönetimleri, kedinin yem ve su makineleri (buna güldüm), sağlık cihazları gibi şeyler var. Ne olduğu da pek önemli değil aslında. Asıl önemli olan altyapının sağlıklı işlemesi. 

Bir sürü altdetay daha var ama oralara girmeyeyim. Kafamda alttan yukarı doğru bir inşa var şimdilik. Bir tane esp32 alıp onu bir html sayfasından kontrol etmek ilk hedefim. Burada cihaz tanımları üzerine uğraşmam gerekiyor. Çünkü o cihaz sensör mü, aktuator mü falan bu tip sorunlar var. Sonra siateme ikinci cihazı eklediğimde onun sisteme tanıtılması sorunu var. Bunu da halledersem sırada iki kullanıcının aynı iot cihazla bağlantı kurmaya çalışmasını engellemek. busy gibi modlar var. Sonra zaten o html sayfasının bir uygulamadan işletilmesi gibi şeyler var.

Uzun bir iş, öğrenilmesi gereken çok şey var ve ben bilmiyorum. 😂 Ama sadece %5'ini başarabilsem bir şeydir. Çok şey öğretir insana ve elimde hazır bir mimari olur bittiğinde. Heryerden kontrol edebilmek de cabası. Çünkü kuşlarım var ve özel bakım programları var. takibi önemli. 😂😂😂

0

O zaman size bir tavsiye vereyim belki işinize yarar python yazılımı sizin işinizi daha iyi görür gibime geldi 

Ayrıca ıot için nodered isimli otomasyon sistemi var istersen onuda bir incele kullanması ve yapılandırması basit youtubede türkçe kaynakları çok fazla projelerinizi inş istediğiniz gibi yaparsınız yardımcı olabildiysem ne güzel

0
ArthurvMorgan

@fuat_memis  teşekkürler python tavsiyesi için. Python ile daha dün karşılaştım ve evet sanırım python'a geçeceğim. 

Şöyle ki siz benden daha iyi bilirsiniz bu konuyu, robot kol yapmak istiyordum fakat ters kinematik hesapları gerektiriyordu. Ayrıca ben hedefi nasıl gösterecektim sisteme? iş döndü dolaştı raspery pi almaya kadar geldi. fiyatları şöyle bir baktım en son çıkan rp 5, 6 ile 8 bin arası değişiyor. Fakat o da 7 milyar parametreli yapay zekada aşırı yavaşlayıp sıkıntı yaratıyormuş. 

Dedim yapay zekayı bilgisayarda üreteyim. Akıllı ev için de python'dan seri haberleşme ile veri gönderip arduino ya da esp32'ye veri gönderebilirsem olur bu iş. 

Şu an iş akıllı evden çıktı, atölye masamın üzerine mini bir iron man filmindeki jarvis robotu yapabilir miyim acaba sorusuna geldi. Teorik olarak python'da ses metin dönüşümleri ile kontrol, kamera ile yapay zekanın open cv kütüphanesi ile hedefi görebilmesi, seri haberleşme ile olabilir ya da mqtt ile olabilir bir şekilde kolun step motorları şu kadar adım atsın şu açıda olsun diyebilmesi, bunun için adını unuttuğum ters kinematik kütüphanesi, yapay zeka için 3-4 milyar patametreli bir llm ile bu iş olur gibi duruyor ama bu ön araştırma. Parça parça uğraşıp bir aşama kaydedebilirsem ne ala. Bunların hepsinin haricinde yapay zeka muhabbeti anlayıp bir iot modülüne komut yollayabilirse zaten evin içi jarvis olur pratikte. 😂 Çalışma masamda çalışırken "jarvis güç kaynağını 12 volt yap" dediğimde sesli olarak, bunu otomatik yapması dehşet verici bir şey olur benim için. Robot kol benim için teorik şu an. Ama robot kol yerine bunu pixar lambası olarak tasarlarsan bu da başka güzel bir şey oluyor. 

otomasyon kısımlı işler için nodered dediğiniz kısmı inceleyeceğim. Bayağı öğretici bir proje olarak ilerliyor benim için. Teşekkürler. 

0

Robot konusunda robotu hareket ettirmek için piyasadaki robotlar cxordinat sistemine göre çalışır ama sizin yapacağınız sistem çok üst level olmayacağı için motorlara sırasıyla vereceğniz adım palsleri ile yapacaksınız bu şekilde ilerlerseniz daha verimli olur

0
ArthurvMorgan

@fuat_memis bunu bilmiyordum. daha doğrusu robotlar hakkında hiçbir bilgim yok. Bu aralar çok araştırma yaptım beynim overload oldu. Neler varmış neler şaşırdım kaldım valla. Şu benim yazıcı bir gelse patlama yaşayacağım resmen. 😂 teşekkürler bilgi için bu arada. 

0