Elektrik – Elektronik
HectorSalamanca
Konuyu Açan
HectorSalamanca
⚙️ Aktif Üye
23.02.2026 15:00
11 Yanıt
76 Görüntülenme

Merhabalar,

Youtube'ta eski adıyla "KendinYap" kanalındaki videodan yola çıkarak ve bazı değişiklikler yaparak masa testeresini yaptım.

Video linki: https://www.youtube.com/watch?v=Drku6NnVxvs

Model dosyaları onlara aittir. İçerisinde mil ve sabitleme parçalarını kendim çizdim, gt6 kasnakları üzerinde değişiklikler yaptım.

Filament Türleri:

Kasa: Natural İstanbul Filament ABS

Turuncu parçalar: Microzey PLA

Mavi parçalar: Porima 98A TPU

Güç Kaynağı: 24 V 5 Amper DC (Daha düşük gerilimlerde de çalışabilir fakat performansı azalır.)

Kullanılan Temel Malzemeler:

Rs775 DC fırçalı motor

200mm gt6 kayış

2 adet 8x22x7 mm rulman

63x0.5x16x128 Dairesel Testere Bıçağı

Bağlantı elemanları, vida, somun ve civatalar, anahtar ve konnektör.

Açıklama kısmının çok uzun olması tercihim değildir. Bu sebeple sormak istediklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. İsteyen olursa stl dosyalarını paylaşabilirim.

Ekli Dosyalar
görünüm10.jpeg
görünüm10.jpeg
360 KB
görünüm1.jpeg
görünüm1.jpeg
203,13 KB
görünüm2.jpeg
görünüm2.jpeg
246,93 KB
görünüm3.jpeg
görünüm3.jpeg
240,61 KB
görünüm4.jpeg
görünüm4.jpeg
289,4 KB
görünüm5.jpeg
görünüm5.jpeg
207 KB
görünüm6.jpeg
görünüm6.jpeg
228,81 KB
görünüm7.jpeg
görünüm7.jpeg
180,99 KB
görünüm8.jpeg
görünüm8.jpeg
292,4 KB
görünüm9.jpeg
görünüm9.jpeg
304,16 KB

Yanıtlar 11

ArthurvMorgan

Emeğinize sağlık. Ev için ideal bir şey olmuş. Sadece güvenlik kısmında oraya itecek mil gibi bir şey olsa güzel olur ama o da işte genişlik hep değiştiği için olmaz herhalde. Normal büyük spirallerde de hiç görmüyorum. Ama ev için güzel. Tekrar emeğine sağlık. 

1
HectorSalamanca

Bu dediğiniz çubuk modeli de mevcuttu, fakat onu basmayı unuttum. Dediğiniz gibi ev için ideal. 15 mm yüksekliğe kadar kesebiliyor. 

2

Çok güzel olmuş, elinize emeğinize sağlık. Ben de oğlum için böyle bir mini tezgah almayı planlıyordum. Ama evde yapmak da çok keyifli olabilir.Tabii öncelikle hanhi 3d printer ı almam gerektiğine karar vermem gerekiyor. Siz hangi marka ve model kullanıyorsunuz? Ve tavsiye eder misiniz kullandığınız modeli? Bir de tezgahın toplam maliyeti ne oldu acaba paylaşmanız mümkün mü? 

1
HectorSalamanca

Rs775 DC fırçalı motor: 190 TL

200mm gt6 kayış: 45 TL 

2 adet 8x22x7 mm rulman: 2si 30 TL

63x0.5x16x128 Dairesel Testere Bıçağı 230 TL

Bağlantı elemanları, vida, somun ve civatalar, anahtar ve konnektör. Yaklaşık 65 TL

Filament Maliyeti: Yaklaşık 120 TL

Toplam Yaklaşık: 490 TL (Kargo bedelleri hariç. Ayrıca 1 sitede bütün ürünleri bulamayabiliyorsunuz)

2
ArthurvMorgan
HectorSalamanca kullanıcısına cevaben:
Rs775 DC fırçalı motor: 190 TL200mm gt6 kayış: 45 TL 2 adet 8x22x7 mm rulman: 2si 30 TL63x0.5x16x128 Dairesel Testere Bıçağı 230 TLBağlantı elemanları, vida, somun ve civatalar, anahtar ve konnektör. ...
HectorSalamanca:
Rs775 DC fırçalı motor: 190 TL200mm gt6 kayış: 45 TL 2 adet 8x22x7 mm rulman: 2si 30 TL63x0.5x16x128 Dairesel Testere Bıçağı 230 TLBağlantı elemanları, vida, somun ve civatalar, anahtar ve konnektör. ...

Hocam bir şey sormak istiyorum. Mesela kayış şundan, rulman bundan, motor bundan demişsiniz. Bu kayıştır, rulmandır, dişlidir standartlarına nereden bakılıyor? Daha doğrusu standart mekanik parçaları naaıl öğrenebilirim? Hiç bilgim yok bu konuda. 3d çizim falan iyi hoş da parçayı tanımıyorum, standartlarını bilmiyorum. Öyle olunca da bir şey fikir olarak kalıyor. 

0
HectorSalamanca

Direkt şurdan bakılır diye bir şey söyleyemem. Mesela başta testereyi belirlemek gerekiyor. Testere çapı doğrudan motor gücüne etki ediyor.

Daha sonra motoru belirlemeniz gerekiyor. Yüksek torklu ve mümkünse yüksek hızlı olmalı. Bu ikisi olunca da doğal olarak yüksek güçlü oluyor. Rs775 yerine rs550 de kullanılabilir. Çünkü o da bu yükü karşılayabilir.

Eğer yükü karşılayamazsa kasnak dönüşüm oranları yükseltilebilir.

Bunu yapınca kasa boyutu da artıyor. Kasa boyutu artarsa testerenin kesim alanı azalıyor. O azalınca aslında daha rahat da kesebiliyorsunuz ama kalın malzemeleri 2 seferde kesmenize sebep oluyor. 

Bitmiş ürün aslında çok kolaymış gibi görünse de tasarım gerçekten bir çok parametreye bağlı oluyor. 

Yani şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki civataya göre çizim yapıyorum. Civatanın başı bütün bir çizimi etkileyebiliyor. Bu özellikle kasnaklarda geçerli. 

Videoya baktıysanız çıkış mili 8mm dairesel metal mil. Bende o da vardı fakat kullanışlı olmadı. Yuvarlak olduğu için yük altında mil ile kasnak birleşimi kayıyordu. Bu sebeple ABS den kenarlı mil yaptım ve onu kullandım. Kenarlı olunca da vida vs'ye gerek kalmıyor. Çünkü kaymıyor.

Kayış, kasnak vs seçimleri için piyasada rahat bulunabilen ve uygun fiyatlı olanlara göre çizimleri yapıyorum. Gerek rulman olsun ilk önce fizibilite çalışmasını yapıp daha sonra çizime geçiyorum.

1
ArthurvMorgan
HectorSalamanca kullanıcısına cevaben:
Direkt şurdan bakılır diye bir şey söyleyemem. Mesela başta testereyi belirlemek gerekiyor. Testere çapı doğrudan motor gücüne etki ediyor. Daha sonra motoru belirlemeniz gerekiyor. Yüksek torklu ve m...
HectorSalamanca:
Direkt şurdan bakılır diye bir şey söyleyemem. Mesela başta testereyi belirlemek gerekiyor. Testere çapı doğrudan motor gücüne etki ediyor. Daha sonra motoru belirlemeniz gerekiyor. Yüksek torklu ve m...

Bilgilendirme için teşekkür ederim. 

1

@HectorSalamanca Verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Bir gün yapmaya kara verirsem sizden stl dosyalarını da isteyebilirim. 

Ama öncelikle 3d printer a karar vermem gerekiyor. Size hangi marka ve modeli kullandığınızı ve memnun olup-olmadığınızı sormuştum. Bu konudaki tavsiyelerinizi de merak ediyorum doğrusu. 

0
HectorSalamanca

@ilios Ben Creality K1 kullanıyorum. ABS ve ASA filamentleri de basabilmesi için kapalı kasa aldım. Renkli baskılar için piyasada %60 oranında BambuLab A1 Combo var diyebilirim. Kullanmadığım için bilemiyorum. 

Creality K1'ler artık demode oldu. Ama bu demek olmuyor ki çöp bir yazıcı.

Artık yeni model 4 başlı renkli yazıcılar çıktı. Bi süre sonra rakip firmaların artmasıyla fiyatları düşecektir. Bütün yazıcıların fiyatları mutlaka düşecektir. 2 sene önce 21 bin tl ye aldığım K1 yazıcımı şimdi de 22-23'e bulabilirim. Tercih sizin ister bekleyin ister A1 alın :)

0
@HectorSalamanca emeğinize sağlık hocam çok güzel olmuş. Test edip kestiğiniz ürünler varsa onları da ekleyebilir misiniz.
0
HectorSalamanca

@mert denedim. Fakat birkaç sorunla karşılaştım. 

Öncelikle taktığım kayış en düşük gerginlik seviyesinde bile çok gergin. Bu sebeple plastik mili esnetiyor ve bıçağın hafif açıyla durmasına sebep oluyor. 

Kayış gerginliğinin azalması için motor bloğunun civatalarını gevşettim. Gerginlik azaldı fakat bu sefer de motor yüke bindiğinde kayış atlamaya başladı. 

2.7 mm kontroplağı rahat kesti ama dediğim gibi tam düz kesemedi.

Süpürgeliği de kesti. Kesim alanları pürüzsüz.

Onun dışında bıçak yüzeyi kesim alanına sürttükçe sürtünmeden dolayı fazla akım çekmeye başlıyor. Hız azalıyor. Bıçak da tam düz durmadığında sistem zorlanıyor. 

Motor milini tekar metal kullanırsam kasnakların kaymaması için üzerinde delik açmayı düşünüyorum. Veya bir şekilde kesik kenar elde etmeyi. 

Çok verimli bir son ürün diyemem. Ama küçük şeyleri kolaylıkla kesebilir. 

Motor için okuduğum en yüksek güç değeri yaklaşık 92 Watt'tı. Motor güçlü ancak aktarma birimi bence verimli değil.

Helical dişli gurubu belki de kayış-kasnak sisteminden daha kullanışlı olabilirdi. Çok ses yapardı fakat kayışa ihtiyaç kalmazdı. 

f1.jpeg
f1.jpeg
321,14 KB
f2.jpeg
f2.jpeg
307,39 KB
f3.jpeg
f3.jpeg
371,84 KB
0