Satış/pazarlama ayrı bir sanat bence. Ürettiğiniz şeyler piyasada çokça bulunur aynı şeyler ise piyasa fiyatları belirliyor genel olarak fiyatı. Ayrı ve belirgin bir farkı yoksa tabii ki.
Yok ben daha kişiye özel şeyler yapıyorum derseniz Yaptığınız tasarım fiyatı falan ekleniyor üzerine. Ama benim bildiğim ticarette genelde %20-30 koyulur kar genel olarak.
Bence biraz piyasayı araştırıp kim kaçtan satıyor ona da bakmak lazım. Bazen bakıyorsun o kadar maliyeti yok ama deli fiyata gidiyor. Burada etken sizin maliyetinizden çok piyasa fiyatları oluyor.
Ben aydınlatma ürünü satışlarımda bazı şehirlerde bayilik verdiğim bir yer yoksa o adama ekstra iskonto yapardım. Hem atıyorum Samsundaki tekil kullanıcı beni değil o adamı buluyordu hem de o şehirdeki elektrikçi benden hacimli ürün aldığı için başka bir üreticiye gitmiyordu. Elektrikçi de memnun kalıyordu bu az da olsa farklı iskontodan. win win yani. Aynı adam o gün az sipariş hacmine sahip oluyor ama o da kar edebildiğinde sipariş hacmi büyüyor. Siz de toptan satış yapacaksanız tekil sipariş yerine piyasadaki toptan fiyatları inceleyip bir fikir sahibi olabilirsiniz. (ki muhtemelen bunu biliyorsunuzdur)
Üstteki bi yöntemdi. Müşteri profiline göre değişir durum. Bazen de raf usülü satış olur. Adam sana hangi ürünler gidiyor onlardan ver bakalım şu raf kadar der. Genelde de ilk defa çalışacaksanız konsinye olur bu. 1 hafta sonra gider ne satılmış ne kalmış bakarsınız oradan bir yol çizilir. Bu da başka bir yöntem.
Demek istediğim fiyat belirlemede maliyet hesabı tabii ki önemli fakat iş modeliniz ve müşteri ilişkileriniz çok daha önemli bence. Hayırlı satışlar dilerim bu arada şimdiden.