Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

3d printer ile basılan aydınlatma ürünlerde acemiler içinkısa bir rehber

Genel Tartışma
ArthurvMorgan
Konuyu Açan
ArthurvMorgan
🔧 Teknisyen
23.01.26 14:59
3 Yanıt
158 Görüntülenme
0 Beğeni

Anladığım kadarıyla Lamba lu bu tasarlayan arkadaşlar aydınlatma ve elektronik konusunda çok bilgili olmayabiliyor. Bunun için kısa bir rehber oluşturmaya karar verdim. Çünkü bazı ürünler 220 volt, bazı ürünler soğutma istiyor, bazı ürünler akım, volt, watt hesabı gerektiriyor. 

Öncelikle tasarım şekli olarak neler yapabilirsiniz onlardan bahsedelim. 

1. Şerit ledler: 1-2 cm genişlik ve istediğiniz uzunlukta üretilebilen ürünlerdir. Bu zaten hemen hemen herkesin bildiği şey. Genel olarak bilinmeyen ise bunun çeşitleri. 

a. katı pcb'ler: ilerde anlatacağım 12 volt, 24 volt gibi çeşitleri varken bir de driver ile çalışanları var. Bu tür katı pcb'ler genellikle ısı üretir. Bu yüzden aluminyum ekstruzyon profiller ile kullanılır. Bu yüzden bu tür uygulamalarda ısıyı göz önünde bulundurun. Çünkü muhtemelen o ekstruzyon profil yerine muhtemelen kendi bastığınız modeli kullanmak isteyeceksiniz. 

b. esnek, kıvrılabilen şerit ledler: bu ürünlerin iç mekan üstü açık veya kapalı çeşitleri var. Fakat bu ürünlerde de yapılan en büyük hata sanki hiç ısının atılmasına gerek yokmuş gibi her yere arkasındaki yapıştırıcı ile yapıştırmak. Muhtemelen ürününüz fazla ısınmayıbinca oldu bu diyeceksiniz. Fakat bunun sebebi ısıyı atmadığı için soğuk. Bir diğer konu da bu ürünlerin esnek olması istediğiniz gibi kıvırabilirsiniz anlamına gelmiyor. Sonuçta elektronik devre bunlar. Lehim yerlerini çatlatıp soğuk lehime sebep olursunuz. Bir 3d harfin içine döşerken kıvrılma aşırı fazla ise 0.20 mm renksiz kablo ile kesim yerinden kesip aktarma yapın. Kıvırmaktan daha uzun ömürlü bir çözüm. 

Bu esnek ledlerin bir de cob şerit led seçeneği var. İnternette muhakkak araştırın. ledler tek tek tane olarak görünmediği için dar alanlarda güzel bir çözüm. Fakat gerekirse ısı optimizasyonu gerekli. 

c.neon kıvrılabilir ledler: Az önce ki şerit ledlerin üzeri silikon ile kaplanmış hali. Direkt ledlerin üzerinde kalın silikon tabakası olarak kullanılan olduğu gibi ışığı yandan verenler var. Tabela üzerinde kıvrılanlar bu grup. 

Not1: Ledler az çekiyor diye 1 amper küçücük adaptör takıyorsunuz. Yapmayın. Bu işe girişmeden hatta 3d tasarımı bile yapım aşamasında gerekli adaptörün kaç amper olması gerektiğini hesaplayın. Aldığınız yere metrede kaç amper ya da kaç watt olduğunu, kaç cm'de bir kesildiğini mutlaka sorun. Çünkü neon tabela gibi bir şey yaparken led göz önündedir. diyelim 5 cm'de bir kesilen bir neon led koydunuz. ledin bittiği yer harfin bittiği yere denk gelmezse boşluk kalır. Büyük harflerde sorun olmaz o kadar ama çoğunuzun tablası 256 mm. yani ufak bir harf yapacaksınız muhtemelen. Biz normalde bunu tasarlatırken ledin biteceği yerin karşılığını kesip boşluk borakıyoruz. eksik kalan kısmı kesmek yerine fazlayı o boşluktan çıkarıp boşluksuz ürün elde ediyoruz. Tasarıma bağlı tabii ki böyle şeyler. 

Not2: 12 volt-24 volt gibi voltajla çalışan bu ürünlerde döşediğiniz lede uygun adaptör bağlamanız gerekli. Aksi durumda adaptörünüzün gücü yetmez. Ya hiç çalışmaz ya da çalışır, ısınır, bozulur. Şansınız varsa hiç çalışmaması daha iyidir sağlam olduğunu biliyorsanız. Çünkü içinde opamo gibi bir karşılaştırıcı ile ölçüp fazla akım çektiğinde çıkışı kesiyordur. 

Örneğin lediniz metrede 10 watt ise 24 volt ile çalışıyorsa 10/24 =  416 miliamper demektir. Akım x gerilim = watt. watt/volt = akım. mesela piyasadaki en küçük 1 amperlik adaptörü alıp bu 10 wattlık üründen 3 metre takamazsınız demek bunun anlamı. Aman bir esnek şerit led 5 metre makara ile gelir. Muhtemelen kesmeden adaptörü bağlayıp denemek isteyeceksiniz o da gücü yetmediği için ya çalışmayacak ya da sonlara doğru iyice ışığı düşecek, başları bile zayıf yanacak. Hallolur ama kafanız epey karışır böyle bir durumda. 

Not 3 Geri besleme: Normalde sizin yapacağınız ufak tefek ürünlerde pek bu sorunu yaşamazsınız. Şerit ledlerde metre uzadıkça gerilimi düşümü olur ve sonlar daga sönük yanar. Sizin yaşayacağınız en olası problem rgb ledlerde olur. O da içinde çok sık led olduğu için. Sonlara doğru ışık renginin tonu değişir. Böyle olursa ledin bittiği yerden de aynı adaptörden paralel kablo alıp çıkışa da bağlayın. Böylece ton atmasını engellemiş olursunuz. Ama sediğim gibi gözünüz de korkmasın.mSizin baglayacağınız 1-2 metre ledde olmaz bu. 

2. Rectangle ürünler: 5-10 cm gibi dikdörtgen şekilli kartlar: Bu kartların artık çoğu sabit voltaj yerine sabit akım yani driver ile çalışıyor. Ve muhtemelen ısınan ürünler. O yüzden ısısını muhakkak bilin. Gerekirse 350 miliamper driver yerine 300 miliamper driver ile akımı azaltın. Işık düşer ama ısı da düşer. Bu tür rectangle ürünlerin üzerine genellikle pleksi ya da tek katmanlık bir 3d fotoğraf koymak isteyeceksiz muhtemelen. Fakat ledlerin aralıkları fazla ve ışıklar birbirine karışacak derinliği bulanmazsa fotoğrafın üzerinde tek tek sayarsınız ledleri. Kasa yapıyorsanız kasa derinliğine dikkat edin. 

3. circle/round/yuvarlak kartlar: rectangle ile aynı şeyler bunun için de var. Bu tür yuvarlak kartlar spotta çok olur. Aklınızdan 3d spot yapmak geçiyorsa öncelikle reflektör ya da lens ve yay kullanmanız gerekecek. yay 3d baskıya ne kadar dayanır soru işareti. reflektör/lens gibi şeyleri İstanbul, şişhane firmalarından bulursunuz kolay iş. Fakat kesinlikle ısıya dayanıklı bir flament ve ledin arkasında soğutucu, soğutucu ike kart arasında termal macun gerekli. 

Makerworld gibi sitelerde dekoratif sarkıt ürünler çok görüyorum. Onun için zaten adam e27 duy ve ampül kullanıp geçiyor. Rozans yani tavandaki kablo bağlantısını gizleyen parçalar 3d printer ile basılırsa dayanır mı emin değilim. daha doğrusu bilgim yok. Bunu deneyeceğim ama. Kendiniz tasarım yapıyorsanız rozans kısmıyla da oynayarak birşeyler deneyebilirsiniz. 

Adaptmr ile driver farkı: Adaptör, güç kaynağı adı altında satılan şeyler sabit voltaj, bildiğiz güç kaynaklarıdır. Bu güç kaynaklarında ürününüz kaç amper istiyor, güç kaynağınız kaç ampere kadar verrbiliyor buna dikkat etmeniz gerekli. Watt, amper x gerilim olduğu için watt ile hesap yapan çoktur fakat watt hesabı nadir de olsa sizi yanıltabilir bazen. Bu genelde çok ürün olup paralel bağlanan, rgb gibi üst limiti belli olan ama ortalaması belli olmayan ürünlerde çok başa gelir. watt olarak kurtardı zannedersiniz amper olarak kurtarmamıştır ama. 

Driver: Ledler sabit voltaj ile yani 12, 24 gibi voltajlarla çalıştığında güç kaynağından ısındıkça fazla akım çekmek ister. Güç kaynağı da bunu vereceğim derken çok ısınır. Güç kaynağının da ömrü azalır, ledin de böyle olunca. Hele bir de dandik led, dandik güç kaynağı kullanıldıysa o sistem çok baş ağrıtır. Saygıdeğer bilim insanları da demişler ki ya bi akımı sınırlayalım. İşte led ısınsa bile driverlar fazla akım vermeyen güç kaynaklarıdır.

Standart güç kaynakları 12 volt 1 amper gibi değerlerle satılırken driverlar 350 miliamper 10-32 volt değerleriyle satılır. Yani güç kaynaklarında voltaj sabit, akım ise verebileceği en üst sınır belirtilerek satılır. Driverlarda ise akım sabittir. (piyasada kademeli değiştirilebilen driverlar var ama sonuçta yine ayarladığınız değerde sabittir) 300 miliamper, 330 ma, 350 ma, 500 ma, 550 ma, 700 ma, 750 ma, 900 ma, 1050 miliamper gibi standart akım değerli satılır ortalama. Hemen hemene yukardaki değerlerde bulursunuz hep. Fakat driverlarda voltaj sıfırdan başlayıp bir üst limite kadar değildir amper gibi. belli voltaj aralığı olur çoğunda. 10-32 volt, 30-72 volt gibi. bu yüzden bir driver alırken voltaj aralığını mutlaka bilmelisiniz. size lazım olan voltaj o aralık içinde olmalı. Driver kaç volt vereceğini kendisi ayarlayacaktır. 

Driver ile ilgili bir diğer sorun da bağladığınız led ürünün iç direncine bakıp voltaj ayarlaması yaptığı için (tam olarak öyle değilde öyle bilin) sabit voltajdaki gibi 12 volta anahtar takarak ürününüzü açıp kapatamıyorsunuz. Böyle yaparsanız aniden yüksek voltaj verip sonradan normale dönüyor çoğunlukla. Bu yüzden anahtarınızı driver'a gelen 220 volta takarak kullanıyorsunuz. Bu da kimi ürünlerde anahtarın üzerinde olmamasına sebebiyet veriyor. Özellikle güç kaynağı dışarda olsun istiyorsanız. Ki zaten 3d printerda ürerilen hemen hiçbir üründe adaptörü içinde olmuyor gördüğüm kadarıyla. anca e27 led ampülün kendi içinde driver'ı. o da zaten kompakt bir ürün. Yani demek istediğim ben buraya led ve driver koyaeım dersiniz ama işler hiç de beklediğiz gibi gitmeyebilir. 

Aydınlatma konusu deniz derya bir konu, CRI, ürünün yatay dikey açısı, darbe dayanımı, ip koruması vb. bir sürü şey var lakin bu konulara girmek gereksiz. Umarım okganlar için bir nebze kafa karışıklığını gidermişimdir. 

Yanıtlar 3

erolblt

rehber için teşekkür ederiz. @ArthurvMorgan 

1
B

Çok yararlı bir rehber olmuş. Çok teşekkürler.

1
ArthurvMorgan
brnkrc kullanıcısına cevaben:
Çok yararlı bir rehber olmuş. Çok teşekkürler.

Rica ederim. Edit de yapamadığım için bayağı yazım hatası yapmışım. Bunları yazarken ben de yazıcılar konusunda daha acemiydim. Özellikle herkesin PLA baskı aldığını düşünürsek, eğer kendi ürününüzü tasarlıyorsanız bol bol hava kanalı ekleyin modele. Gerçi E27 duylu ürünler genelde epey havadar yapılıyor ama belirtmiş olayım. 

Aslında  model, yazılım, elektronik konusunda da bir şeyler yazmak istiyorum fakat hem yoğunluğum var hem de bunu yapmak iiçin bir proje üzerinden yapmak isterim. Ama yine de yazılım ile birleştireceğiniz bir ürün yapmak isterseniz ufak birkaç bilgi paylaşabilirim. Yanlışım varsa da düzeltecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. 

Şimdi benim çok çok çok az  c# bilgim var. Flament stoğu tutan bir yazılım yapmak istiyorum. Yapay zeka amcamdan destek alarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. Önce kendi bildiğim kadarıyla klasik win formslar ile birşeyler yapmaya çalıştım. Fakat @erolblt  iyi anlamda moralimi bozdu. 😂 Çünkü kendi hazırladığı erp sistemi programında o kadar güzel bir ekran görüntüsü paylaştı ki emeklerine sağlık çok güzel yapmış. Bu yüzden @erolblt ile yaptığım zihin savaşında 😂 "sen görürsün diyerek aradım taradım karışık tasarım programlarında kullanılan, her pencerenin kenarlara, ortaya, yanyana dizilebileceği dock kütüphanesini buldum yükledim. Sistem aşağıdaki gibi oldu. 

Pencereler burada istenildiği gibi ayarlanabilir. After effects, Autocad, Illustrator gibi programlar kullananlar bu sistemi çok severler. Soldaki stok takip penceresinde stoklarınız türlere göre grupludur. Fazla kullanmadığınız kartları kapatabilirsiniz veya sık kullandıklarınızı favorilere ekleyebilirsiniz. En üstte görünür favoriler. Sistemin en güzel özelliği altta rainbow flamentte görülen açık makaralar. Böyle bir ihtiyacı sonradan farkettim. Kullanılan makaralarda kaç tanesi hiç açılmamış, açık olanlarda ne kadar kalmış onları detaylı görebiliyorsunuz. Bir baskı aldığınızda stoktan düşerken bu flamentin şu makarasından düş diyebiliyorsunuz. 

İkinci hoşuma giden kısım ise stoğa flament eklerken çift renkli, ya da rainbow flamentleri de 10 renk olarak oluşturabiliyorsunuz. sağda  seçili görünen yerde görebilirsiniz. Böylece elinizde iki tane ayrı ve farklı rainbow flament varsa görsseller rastgele değil de bilinçli seçilebilir. Flament stoğunu eklerken elimde 2 tane kapalı 1000gram 1 tane açık 500 gram flament var diyebilirsiniz. Her flament için kritik stok, minimum stok uyarılarını özelleştirebilirsiniz. Soldaki panelde bunlar (ilerde yapacağım) kritik stoklarda, minimum stoklarda yanıp sönerek uyarı verebilir. 

Aşağıda dosyayı gösterdiğinizde analiz yapabileceğiniz (stok yetme, maliyet vb. ) bir kısım ve stoktan düşme kısmı var.

Dosyayı yüklediğiniz anda solda her flament için ayrı ayrı ne kadar gitmiş ne olmuş plaka plaka ve her plaka için flament flament gösteren bir bilgi paneli var. Sağda ise stoktan düşmek için sistemdeki flamentler ile depomdaki flamentleri eşleştirebiliyorum. Sistem eğer bir flament yetmiyorsa kırmızı yanıp sönerek uyarıyor. Ayrıca o flament pla ise başka bir tür flament türü gelmiyor. Fakat bu sistemle ilgili ufak bir sıkıntım var. 3mf dosyaları içinde gcode dediğimiz o dilimleme dosyalarını barındırmıyor. Ayrıca Bambu studiodan dilimlenmiş plakaları dışarı ver demeniz gerekiyor export ile. Veya bambu studioda çoklu yazıcı seçilen bir ayar var. Onu aktif edince de print dediğimiz buton altında seçenek beliriyor. Aşağı resmini ekliyorum. 

Bana kullanıcıyı yormak gibi geldi bu sistem, karışık ve çok plakalı bir baskı almıyorsak. Çoğu kişi 150 gram kırmızı porima pla düş diyecek. Bu yüzden çeşitli flament stoğu düşme pencereleri geliştirdim. Aşağıda henüz üzerinde çalıştığım manuel olarak seçim yapılıp stoktan düşülen bir pencere yaptım. 

Bir de sırf meraktan yapmaya çalıştıklarım var. Bu kısım ilginç. Sanal yazıcı oluşturup bambu studioyu kandırabiliyoruz. Siz yazıcıdan bu sanal yazıcıya print dediğinizde Bizim stok programına gönderiyor otomatik. Hatta benim bambu studiodaki ve stok programındaki flament adım tamamen aynı derseniz otomatik stooktan düşebilir. Fakat daha henüz baskıya yeni başladığı için ben dedim ki bunları önce hafızaya alsın. Bambulab yazıcılar MQTT denilen bir veri yayınlayabiliyor. Her 4-5 saniyede bir aşağıdaki verilerden yayınlıyor. 

[17:38:02] -> {"print":{"nozzle_temper":33.625,"nozzle_target_temper":0,"bed_temper":37.125,"bed_target_temper":0,"chamber_temper":5,"mc_print_stage":"1","heatbreak_fan_speed":"0","cooling_fan_speed":"0","big_fan1_speed":"0","big_fan2_speed":"0","mc_percent":100,"mc_remaining_time":0,"ams_status":0,"ams_rfid_status":0,"hw_switch_state":0,"spd_mag":100,"spd_lvl":2,"print_error":0,"lifecycle":"product","wifi_signal":"-68dBm","gcode_state":"FINISH","gcode_file_prepare_percent":"100","queue_number":0,"queue_total":0,"queue_est":0,"queue_sts":0,"project_id":"0","profile_id":"0","task_id":"0","subtask_id":"0","subtask_name":"Küp","gcode_file":"","stg":[],"stg_cur":255,"print_type":"idle","home_flag":863978904,"mc_print_line_number":"0","mc_print_sub_stage":0,"sdcard":true,"force_upgrade":false,"mess_production_state":"active","layer_num":50,"total_layer_num":50,"s_obj":[],"filam_bak":[],"fan_gear":0,"nozzle_diameter":"0.4","nozzle_type":"stainless_steel","cali_version":0,"k":"0.0400","flag3":221839,"upgrade_state":

Bu MQTT verilerini wifi'dan yakalayıp programda baskı ne durumda anlık takip edebiliyorsunuz. Bayağı detaylı bilgiler yayınlıyor. Finish yakaladığında sistemden otomatik yakalayıp flament stoğunu düşebiliyor. Tabii ki bu sistem baskı çiftliklerinde işe yarar. Ama hoşuma gitti kullanıcıyı bilgisayar operatörü yapmayan, onun yerine Kendi stoğunu düşüp, yetmeyecek flamentleri uyaran bir sistem. Hatta mesela Bir baskı %35'inde bozulduysa bu sistemle o kadarını da stoktan tahmini yerine katmanı bulup ona göre daha net stok düşümü yapabiliyor. 

Fakat Bütün bu sistemlerden sıkıldım. Şimdilik anlık olarak durdum başka bir şeyi peşindeyim. Kullanıcılar için genelde bilgisayar açıp stok düşmek külfettir. Bu sistemin mobilize edilebilmesi lazım. Bu da bilgisayardaki sistem ile mobil sistemin senkronize çalışmasını gerektiriyor. MAUİ diye bir sistem buldum. Aynı programı her platformda çalıştırmaya yarayan bir sistem. Arka planda kodlar aynı, ama arayüzler ayrı ayrı android, pc, apple ayrılabiliyor. Ben de anlamaya çalışıyorum aşırı karışık geldi. Normalde windows form olarak yaptığım şeylerde butonları, datagrid denilen veri çektiğimiz yerleri sürükle bırak veya kodla yapabiliyorduk. Fakat bu maui sisteminde xaml denilen bir dil kullanıyor arayüz tarafında. Anlamadım ama yapay zeka oluşturacaksa benim için sorun yok. 😂 Bununla ilgili telefona uygulama da koymuştum deneme için ama şu an herşey çorbaa oldu kodlar çalışmıyor. O yüzden bunu gösteremiyorum.

Fakat bu maui ile birlikte benim bahsetmek istediğim winui3 frameworkünü kullanabiliyormuşsunuz. Bunun anlamı win 11'e uygun yapabiliyoruz ve win11'in fluent design'ını kullanabiliyoruz. Daha modern yani. 

Veritabanı olarak bu işlerle uğraşanların tahmin edebileceği gibi SQL LITE kullanıyorum. SQL nedir. SQL bir sorgu dilidir. Siz bir web sitesinde bile alışveriş yaparken arama yaptığınızda SQL'e sorgu atar. Aslında teknik olarak SQL yerine word de kullanabilirsiniz, excel de kullanabilirsiniz, not defteri bile kullanıp veri çekebilirsiniz. Tabii ki saçma olur bunları kullanmak. SQL'in excelden farkı hem aslında bir sorgu dili olması hem de ilişkisel olması. Herhangi bir program gerektirmez Fakat görsel olarak daha rahat çalışıyorum derseniz SQL studio gibi programlar var. Aşağı örnek bir resim koyuyorum. 

Bu tür bir veritabanına ihtiyaç duyarsanız komutlardan hariç kullanılan teknik her satır için bir ID sütunu açmaktır. ID yani ingilizcesi identity olan kelime kimlik demektir. Bir program yazarken git o satırı bul, filtrele gibi şeyler demek için ID sütunundan faydalanır. Özellikle bu sütun tanımlanırken primary key yani birincil anahtar olarak atanırsa o ID'de yazan numara o sütunda başka bir yerde oluşmaz. BU bize benzersizlik sağlar, çakışmaları önler. Programda flament ekle dediğimde bu tabloya yazıyor otomatik. 

Hani her şey aslında kodlarla oluşturulabiliyor demiştim. Aşağıdaki kodları yazarak otomatik oluşturabiliyorsunuz. 

CREATE TABLE Filamentler (

FlamentID INTEGER PRIMARY KEY AUTOINCREMENT,

StokKodu TEXT,

TedarikciID INTEGER REFERENCES Tedarikciler (TedarikciID),

MarkaStokKod TEXT,

Marka TEXT,

Tur TEXT,

Renk TEXT,

AlisFiyati REAL,

ParaBirimi TEXT,

GuncelStok REAL,

MinimumStok REAL,

KritikStok REAL,

Aciklama TEXT,

Durum INTEGER,

BaskiAdedi INTEGER DEFAULT (0),

BoyamaTuru TEXT,

IsFavorite INTEGER DEFAULT (0)

);

Siz Visuual studio'da çeşit çeşit programlama dilleri kullanabilirsiniz. Ben c# kullandığım için örneğin aşağıya şu kodları yazdırıyorum. 

komut.Parameters.AddWithValue("@p1", txt_Stok_Kodu.Text); // Birazdan güncelleyeceğiz

komut.Parameters.AddWithValue("@p2", txt_Marka.Text.ToUpper().Trim());

komut.Parameters.AddWithValue("@p3", comboBox1.Text);

komut.Parameters.AddWithValue("@p4", FilamentDeposu.GeciciRenkPaketi);

Bunları yazınca az önceki resimdeki tabloya eklemeler yapıyor. Biliyorum bir sürü şeyi parça parça yazdım fakat istediğim şey eğer birşeyler yazmak isterseniz ana mantıkları anlayın diye. Çünkü bunlardan yola çıkarak aklınıza gelen daha farklı şeyler yapabilirsiniz. 

Örneğin ortalama 5 saniyede yapay zekaya yazdırdığım şu kodlar ile 3 tane ledi yakıp söndürebilirsiniz bilgisayardan. 

// 3 LED kontrolü için basit seri haberleşme

// Komutlar:

// 'a' -> LED1 AÇ

// 'b' -> LED1 KAPAT

// 'c' -> LED2 AÇ

// 'd' -> LED2 KAPAT

// 'e' -> LED3 AÇ

// 'f' -> LED3 KAPAT

// Ayrıca opsiyonel: 'x' -> tümünü kapat, 'y' -> tümünü aç

const int led1Pin = 9;

const int led2Pin = 10;

const int led3Pin = 11;

void setup() {

pinMode(led1Pin, OUTPUT);

pinMode(led2Pin, OUTPUT);

pinMode(led3Pin, OUTPUT);

// Başlangıçta tüm LED'ler kapalı

digitalWrite(led1Pin, LOW);

digitalWrite(led2Pin, LOW);

digitalWrite(led3Pin, LOW);

Serial.begin(9600);

}

void loop() {

if (Serial.available() > 0) {

char komut = Serial.read();

switch (komut) {

case 'a':

digitalWrite(led1Pin, HIGH);

Serial.println("LED1 ACIK");

break;

case 'b':

Serial.println("LED1 KAPALI");

break;

case 'c':

digitalWrite(led2Pin, HIGH);

Serial.println("LED2 ACIK");

break;

case 'd':

Serial.println("LED2 KAPALI");

break;

case 'e':

digitalWrite(led3Pin, HIGH);

Serial.println("LED3 ACIK");

break;

case 'f':

Serial.println("LED3 KAPALI");

break;

case 'x': // tümünü kapat

Serial.println("TUM LEDLER KAPALI");

break;

case 'y': // tümünü aç

digitalWrite(led1Pin, HIGH);

digitalWrite(led2Pin, HIGH);

digitalWrite(led3Pin, HIGH);

Serial.println("TUM LEDLER ACIK");

break;

default:

Serial.println("Gecersiz komut");

break;

}

}

}

Yapay zekanın yapması çok önemli değil. Önemli olan seri haberleşme diye bir teknik olduğunu bilmeniz. Mesela SQL veritabanı kullanıp bir elektronik proje de geliştirebilirsiniz. Örneğin sensör verilerini bilgisayara yollar analiz yaptırırsınız. 

0