Yazılım ve Slicer
Konuyu Açan
Runin
🏅 Destekçi
23.01.2026 12:20
10 Yanıt
110 Görüntülenme

Bir görseli 3d formata nasıl çevirip de stl dosyası haline getirip basımını yaparım bir arkadaşıma hediye olarak vermek istiyorum da... Makerworld de var oda biraz kotalı sanırım yani bunun daha kolay yolu sadeve tarayıcı alıp yapmak mı? Farklı önerisi olan var mı

Yanıtlar 10

ArthurvMorgan

İnternette svg firmatına çevirip tek katmanlı bir şeyler yapanları görmüştüm fakat hatırımda kalmadı. Böyle aratıp bir bakın isterseniz. 

0
ArthurvMorgan

https://blog.3dortgen.com/3d-baski-fotograf-litofan/

Şöyle bir teknik de buldum. Litofan diyorlarmış. Özeti photoshop için bir actions dosyası oluşturmuşlar. onu photoshop içine yükleyip resmi kabartmalı 3d hale getiriyorlar. Sonrasında stl kaydetmek zaten basit iş. 

Actions dediği şey bilmeyenler için photoshop içinde sık tekrarlanan hareketleri komut dosyasına dönüştürmek. Örneğin fotoğrafçılar vesikalık resimi oluşturduktan sonra tek tek 4 fotoğrafı yerleştirmezler. Shift + istediğin bir f tuşu atayıp o tuşlara basarlar. Siz de hazırlayabilirsiniz yani bir action dosyası. Fotoğrafçıda çalışırken 2010'larda fotoğrafçılara az yapıp satmadım bunlardan. 😂

Diğer 3d kabartma kısmının mantığı ise şöyle. Muhtemelen önce siyah beyaza çeviriyor dosyası. Atıyorum siyahları z aksında derinlik olarak yükseltip beyazları çukur yapıyorlar ya da olduğu düzlemde bırakıyorlar. Photoshop epey zamandır kullanmadığım için z aksında yükseltme yapan bir komut biilmiyorum ama mantık bu şekildedir muhtemelen. 

Bu bilgi bende niye var peki? Muhtemelen 3ds max bilen herkeste var bu bilgi. Aynı olayları photoshop'a gerek kalmadan 3ds max içinde de displacement içinde yapabilirsiniz. O da zaten bir resim üzerinde girintiler çıkıntılar yapıyor. Ben bununla sene ikibin bilmemkaçta ay (moon 😂) modellemiştim. çıkıntıları güzel modellemişti.

3ds içinde birde bump olayı var ama o olmaz sanırım. Parke gibi üzerinde çizik oyuk olan yerlere aynı parkenin siyah beyaz fotoğrafını atıp bump kanalına atıyorsunuz fakat bu yöntem genellikle render aşamasındaki kaplama ile ilgili olduğu için fiziki olarak işe yaramaz sanırım. 

Ama hoşuma gitti benim de litofan denilen bu yöntem. Bir gün ben de deneyebilirim.  Arkadan ışık geçirgen yapmışlar. Şöyle ki eğer ışığı kaliteli bir 4000 kelvin led aydınlatma en direkt vurdurulursa güzel efektler çıkabilir. Fakat burada ışık kaliteli derken çok ışıktan bahsetmiyorum. CRI denilen bir olay var ışıkta. Bunun ışık miktarı ile alakası yok. Çok kabaca içindeki beyaz dengesi aslında. Her 6500 kelvin renk tonundaki ürün aynı dalgaboylarına sahip değil. 6500-4000 kelvin dediğiniz şeyler aslında bir sıcaklık birimi. İki ürünün 6500 kelvin olması aynı ışıkları saçıyor anlamına gelmez.  Siz led aydınlatma ürünü alırken 80-90 CRI istiyorum deyin yeterli. 

0

Arthur hocamın dediği gibi, bu teknik fotoğrafı alır, koyu yerleri kalın, açık yerleri ince olacak şekilde bir kabartmaya dönüştürür. Arkadan ışık vurduğunda aynen fotoğraf gibi görünür. Biz şu başlıkta "Görselden 3D Model/STL Üretimi" üzerine konuşuyoruz. İster Litofan olsun ister AI figür, "Görseli STL'e çevirme" konusundaki tecrübelerimizi orada paylaşabiliriz, bekleriz: https://www.3dprinterdestek.com/forum/konu/343/ai-ile-3d-modelleme-devri-ve-modellemelerimiz

Litofan basacaksan nacizane birkaç tavsiye:

Litofanı yatakta yatık değil, dik (ayakta) basarsan çok daha yüksek çözünürlük alırsın. (Yatık basarsan harita gibi katman izleri oluşur, görüntü bozulur).

%100 Doluluk (Infill): Kesinlikle %100 dolulukla basman lazım, yoksa içindeki petek/ızgara desenleri ışıkta görünür, fotoğrafı mahveder.

Dik basacağın için devrilmesin diye tabana geniş bir Brim (etek) atmayı unutma.

Kolay gelsin.

0

https://www.etsy.com/listing/4438304334/hueforge-pro-stl-bundle-multicolor-3d?ref=shop_home_active_1&pro=1&dd=1&logging_key=d641713c6bd91d37322da2b38bb2f23d92a9f851%3A4438304334 böyle bir ilana rastladım işin zirve noktası mı bilmiyorum ama hue forge ile ilgili araştırma yapıp değerlendirebilirsiniz bu ilanı @Runin 

0
ArthurvMorgan
@tajara3dlab Aşağıdaki kitap ayracını sevdim. Standart ayraçlardan sıkılanlara güzel bir ürün bence. Flament atığı da çok olmaz gibi duruyor. üst üste bindirmişler renkleri. 
Screenshot_20260124_170953_Firefox.jpg
Screenshot_20260124_170953_Firefox.jpg
951,82 KB
0

@ArthurvMorgan hue forge üyeliği aldınız mı hocam bu tarz tasarımlar iyi bir filamentle çok can alıcı duruyor bende bayılıyorum satıcıda çok fazla stok yok sanırım ama türkiyede ünlenmesi zor değil sektöre güçlü bi giriş lazım bu ürünlerle 

0
ArthurvMorgan

yok üyelik falan almadım. Fakat sebebi başka. Bu tarz bir şeyi oturup kendim yapmak için uğraşırım. Hobimin amacı bu olduğu için. yoksa güzel ürünler var evet. 

0
@ArthurvMorgan kromacut reposuna bir bakın alternatif bir projeymiş ilk fırsatta bende deneyeceğim
0
ArthurvMorgan

@tajara3dlab  şu an 3d yazıcım olmadığı için çok ilgilenmiyorum fakat notlarıma ekledim. Teşekkürler. 

0
yucakcraft3d

https://3d.hunyuan.tencent.com/

Bu siteden resim yükleyerek 3D haline çevirebilirsin, stl olarak indirip baskı alırsın.

0