Ben bir avize yapmak istiyorum resimdeki gibi avize yapmak için bilgisi ve elinde stl'si olan var mı?
Avize yapımı
Yanıtlar 3
avize için makerworld öneririm linki ekliyorum tıklayarak gidebilirsiniz.
@omercetinkaya Paylaştığınız avize modelini yapmaya kalksanız hazırından pahalıya gelir açıkçası :)
Ben @erolblt 'un paylaştığı linkte yer alan şu modeli kendi odamda kullanıyorum.
https://makerworld.com/tr/models/612245-fractal-chandelier?from=search#profileId-535560
@omercetinkaya Can sıkıntısından benzer bir model çizdim. Ha işe yarar mı dersen bence yaramaz. Değmez anlamında yaramaz. Ben 50-60 cm çaplı 25 cm yüksekliği olan bir şey yaptım. Profilin döndüğü yan kesit şeklini de ekledim. Ölçüler kafama göre. 100 mm profil genişliği, 8.97 yüksekliği. Ortaya gerekli olan pleksi 39 mm genişlik 1.17 mm kalınlık. Ölçüler ham ölçü. geçme toleransı yok. ikisinin de stl dosyasını ekledim. Dosya 10 mb'tan yüksek olduğu için kendi disk hesabıma yükleyip aşağı link verdim.
https://disk.yandex.com.tr/d/RalzZ_Vv-O3Nfw gövde
https://disk.yandex.com.tr/d/LSc00tMXtUx7yg kapak
Tabii ki deneysel bir şey bu. Çünkü muhtemelen o üründe katı pleksi yerine elastik ve kendi aluminyum profiline uygun conta gibi elastik bir kapak kullanıldı. Katı pleksiyi kanal içinde o kadar itemezsiniz. zaten dönerken esnetemeyiz kafadan. Belki parça parça üretmek çözüm olabilir. Yine de deneysel bir şeyde içine kullandığın ledlerin 4 cm genişlik içinde şerit şerit 4sıra falan olması gerekir. Bu da muazzam bir ısı yayar. Aluminyum olsaydı sorun yoktu. Resimdeki ürün geniş bir ışık alanına sahip.
Doğal olarak bu 50-60 cm çapı olan bir ürün yazıcıya sığmaz. parça parça üretip yapıştırmak gerekir. Tabla sığacak şekilde yapılan ürün de çok ufak kalır diye düşünüyorum ama yazarken bi mantıklı gibi de geldi. Ben bölme yapmak istemedim slicerda yapılır belki diye ama o konuda tecrübem yok.
Diğer gerekli olan şeyler ise tavan tarafında güç kaynağını saklayacak büyüklükte rozans dediğimiz kapalı kutu. Onu 3d yazıcıdan basmak mümkün mü derseniz flamentle basılan bir şeyin ne kadar ağırlık kaldırabileceği ile alakalı. Ama bulamasanız bile hazır ve ucuz satılan şeyler.
Geriye bir tek kablo çıkışı için açılacak delikler, çelik halatların profile sabitlemek için kullanılan torna parçaları kalıyor. Halat tutturma setleri hazır olarak satılan şeylerdir. Çok pahalı şeyler değil. Benim geometrimde 3 adet set kullanmak yeterli. Örgün aydınlatmadan falan bulursunuz askı aparatı diye ya da avize halat seti yazarak.
Yani yapılamaz mı, yapılır. Fakat ısı olayını bir kere yukardaki resimdeki gibi kesinlikle kaldırmaz. Çünkü onlar geniş yüzey kullanmış. Ama tek şerit ya da hadi iki şerit kullanıp daha ufak bir modeli yapılabilir. Asıl sorun ledi kapattığımız üst kapakta. Yapmaya Karar verecek olsam ilk önce bu noktadan başlarım araştırmaya.
Umarım yardımcı olmuştur bu bilgiler size. Bana da pratik yapmak için bahane oldu. Çizimde profilin yan kesit şekli yol boyunca dümdüz devam etmiş fakat bunların bir de yol harici matkap gibi kendi etrafında da döneni var. Sanırım öyle bir şey yapmak istesem komple yol hattı kulanmak yerine yol hattına profili döndürerek düzlem koyup süpür demek yerine loft komutunu kullanmak gerekir. Böyle bir durumda da sanırım kesinlikle elastik kapak lazım olur.