Genel Tartışma
M
Konuyu Açan
Murat
🥉 İlk Adım
13.04.26 09:07
2 Yanıt
7 Görüntülenme
0 Beğeni

Merhabalar. 

Hobi amaçlı bi makina aldım ve slicer öğrenmeye çalışıyorum. Kaydettiğim ve yazdırmak istediğim stl dosyalarındaki ürünler farklı boyutlarda slicer tablasına düşüyor. Ya çok büyük geliyor ya da çok küçük geliyor. Üzerine tıklayıp orta bi boyuta getiriyorum ama birbirine geçmeli ürünlerin yerlerine tam oturması için nasıl bir ayar yapacağımı bilmiyorum. 

Çok parçalı bi işlem mesela. Örnek veriyorum. Bir saksı, onun kapağı, kapağına geçen dallar ve dallara takılan yapraklar.Saksı ve kapağı ayrı, dallar ayrı ve yapraklar ayrı bir stl dosyası.

Rica etsem yardımcı olabilir misiniz?

Yanıtlar 2

lux3dtasarim

Hoş geldiniz, 3D yazıcı dünyasına ilk adımınız hayırlı olsun 😀 Bu "dev gibi" veya "bit kadar" model sorunu, aslında hepimizin başlangıçta yaşadığı, çözümü oldukça basit bir durum.

Sorunun temelinde "Birim Sistemi" ve "Grup Ölçeklendirme" yatıyor. Birbirine geçmeli parçaların tam oturması için deneyimlerime göre aşağıdakileri uygulayabilirsin;

"Milimetre & İnç & Cm" Ayarını Kontrol Et

STL dosyaları kendi içlerinde bir "birim" taşımazlar; sadece koordinat rakamlarını taşırlar. Tasarımcı milimetre (mm) ile çizmişse ama sizin dilimleme (slicer) programınız "Acaba bu inç mi?" diye sorup onu inçe çevirmeye çalışırsa modeliniz 25.4 kat büyür ya da küçülür. O yüzden çizim esnasında, dilimleme sürecini de göz önünde bulundurarak çizmekte fayda olacaktır.

Çözüm: Program açılışta "Convert to inches?" veya "Birimler mm olarak kalsın mı?" diye sorarsa her zaman Milimetre (mm) seçeneğini işaretleyin. Ya da bu ayarı kapattıysanız tekrar, file > settings yolunu izleyerek buradan mm / cm / inç ayarını bulup değiştirebilirsiniz.

Tüm Parçaları Aynı Anda Ölçeklendir

Birbirine geçmeli modellerde (saksı, kapak, dallar vb.) en büyük hata, parçaları tek tek büyütmektir. Göz kararı büyüttüğünüzde kapak saksıya asla tam oturmayacaktır. O yüzden Tüm parçaları (STL dosyalarını) aynı anda slicer tablasına sürükleyin. Hepsini mouse ile seçin (veya Ctrl+A yapın). ve bu şekilde toplu ölçeklendirme yapın. Yani ölçekleme (Scale) kutucuğuna örneğin %150 yazın. Böylece saksı da, kapak da, dallar da aynı oranda büyür ve aralarındaki geçme toleransı (boşluk) korunmuş olur.

"Assemble" (Montaj) Özelliğini Kullanabilirsin.

Eğer Bambu Studio veya benzeri modern bir dilimleyici kullanıyorsanız, parçalar tablaya dağınık düşebilir. O yüzden tüm parçaları seçip sağ tıklayın ve "Assemble" (Montajla) seçeneğini seçin. Bu işlem parçaları tasarımcının bıraktığı orijinal koordinatlara çeker. Böylece parçaların neresi neresine geçecek daha net görür ve hepsini tek bir grup gibi hareket ettirebilirsiniz. Yani baskıdan önce bir önizleme gibi de olmuş oluyor, bunu deneyebilirsin.

Tolerans Payı

Parçaları aynı oranda ölçekleseniz bile bazen plastik soğurken genleştiği için parçalar sıkı gelebilir. Eğer ölçekler doğru olmasına rağmen parçalar geçmiyorsa, tasarımcının bıraktığı "tolerans" (parçalar arası boşluk) az gelmiş olabilir. İlk etapta tasarımcıların önerdiği ölçeklerde (genelde %100) deneme yapmanız en sağlıklısıdır. Benim tavsiyem birbirine geçen parçalar arasında en az 0,2 mm bir tolerans payının olması, bu zamana kadar yaptıklarımda en iyi bu sonucu alıyorum. Ama tabi bu durum şuna göre değişebilir, örneğin ben parça birbirine girsin ve geri kolay çıksın diyorsan 0,25 mm uygun olur, ya da parça birbirine girsin ama zor çıksın o zaman tolerans payını biraz daha düşmek gerekiyor 0,10 - 0,15 gibi, son bir şey daha eklemek istiyorum bu tolerans payları tasarımın geometrik yapısına göre de değişebilir bilgin olsun arkadaşım.

Bunları bu şekilde dene yine takıldığın bir yer olursa sormaktan çekinme, biliyorsam bende yardımcı olurum, ya da diğer arkadaşlarda yardımcı olabilir, keyifli baskılar! :)

0
ArthurvMorgan

Merhaba. Evet geçmeli işlerde dikkatli davranmak gerekiyor. Hangi slicer'ı kullanıyorsunuz? Ben bugüne kadar sadece bambu lab studioyu kullandım. Fakat Orca falan çok daha gelişmiş diyorlar. Bambu lab'de modelin üzerine tıklayınca yukarıda bir cetvel simgesi aktif oluyor. orada birbirine geçecek parçaları sırasıyla ölçebilirsiniz. Bir tane de geçne toleransı test baskıları var ondan bastırırsınız. Diyelim a parçası silindir şeklinde 55 mm, b parçası 54.85 mm oldu. bu geçme toleransı test baskılarında 0.1, 0.2, 0.5 gibi çeşitli ölçüler oluyor. Ufak oldukları için de 3-4 gram bir şey gider en fazla. Oradan da gevşek mi olur sıkı mı olur bir fikir sahibi olursunuz. Ben olsam böyle yapardım hocam. 

0