Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

Fusion 360 ile Çevir-Tak (Twist-Lock) Kilit Mekanizması Tasarımı

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
⚙️ Aktif Üye
09.04.26 15:09
11 Yanıt
28 Görüntülenme
1 Beğeni

Selamlar değerli 3DPrinterDestek ailesi! Herkese iyi forumlar dilerim.

Bugün sizlerle 3D tasarımın en keyifli ve işlevsel alanlarından biri olan "mekanik bağlantılar" üzerine bir çalışma paylaşmak istiyorum. Pek çok farklı projede temel oluşturabilecek, basit ama oldukça etkili bir Çevir-Tak (Twist-Lock) Kilit Mekanizması modelledik.

🎥 Bu Videoda Neleri Ele Aldık?

Tasarım Mantığı: Fusion 360'ta kilit kanalları ve tırnaklar nasıl dengeli bir şekilde oluşturulur? 

Tolerans Ayarları: Parçaların birbirine ne çok sıkı ne de çok gevşek geçmesi için verilmesi gereken paylar.

Dilimleme ve Baskı: Hareketli mekanizmalarda en iyi sonucu almak için dilimleme ayarlarında nelere dikkat edilmeli? 

Uygulamalı İnceleme: Yazıcıdan çıkan kilit mekanizmasının gerçek hayattaki çalışma performansını test ediyoruz 

Kendi modüler projelerinizi geliştirmek veya kilitli kapak mekanizmaları tasarlamak isterseniz bu video sizin için umarım rehber niteliğinde olacaktır :)

🔗 Tasarımı İndirip Denemek İsteyenler İçin:

👉 STL: Çevir-Tak (Twist-Lock) STL 

Arkadaşlar sizler kendi tasarımlarınızda kilit mekanizması olarak hangi sistemleri (vidalı, tırnaklı, çevir-tak) daha güvenilir buluyorsunuz? Mekanik tasarımla ilgili her türlü sorunuzu aşağıda paylaşabilirsiniz :)

Destekleriniz için teşekkürler, herkese hatasız ve keyifli baskılar! 💛

Yanıtlar 11

ArthurvMorgan

Seviyorum bu kilitleme mantığını. Ben de Gu10 duylu lambada yapmıştım. Ama içten tırnaklı hiç yapmamıştım. Aklımın bir köşesine not ettim. Emeğinize sağlık.

r

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Seviyorum bu kilitleme mantığını. Ben de Gu10 duylu lambada yapmıştım. Ama içten tırnaklı hiç yapmamıştım. Aklımın bir köşesine not ettim. Emeğinize sağlık.r

Benim de en sevdiğim kilitleme mekanizmalarından 😊 Sizin G10 Duylu lamba projenizi görmüştüm gerçekten çok güzel bir proje elinize sağlık. Benimde çalışma masam ve ürünlerin fotoğraf çekimi için G10 duylu bir aydınlatmaya ihtiyacım var aslında, bende sizin projenizin referans alarak bir şeyler yapmayı planlıyorum 🫡

1
ArthurvMorgan

Aydınlatma olarak baktığımızda durum biraz değişiyor. Gu10 duylu ampüller biraz dar açıya sahiptir. Amaç mağaza gibi ortamlarda ürüne odaklanması. Açı dar olduğu için ışığı toplar ve daha yüksek lümen olarak vurur gittiği yüzeye. GU10 duylu ürün kullanacaksanız bunu gözönünde bulundurun. Masa ve fotoğraf çekiminde ugr denilen kamaşmayı aşırı arttırabilir böyle bir durum. Normalde bile ışığı dağıtık versinler diye şimdi adını unuttuğum homojen yani soft hale getiren aparatlar kullanıyorlar. Muhtemelen biliyorsunuz zaten dediğim şeyi ama belirtmek istedim. Kolay gelsin.

1
lux3dtasarim
Aydınlatma olarak baktığımızda durum biraz değişiyor. Gu10 duylu ampüller biraz dar açıya sahiptir. Amaç mağaza gibi ortamlarda ürüne odaklanması. Açı dar olduğu için ışığı toplar ve daha yüksek lümen...

Açıklama için çok teşekkür ederim, bu söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım. Ben biraz daha portatif açıdan G10 duylu bir lamba tasarımı yaparım sabit değil de 360 istediğim her yere döndürüp bıraktığım yerde sabit kalmasını sağlayan bir kol ile birleştiririm gibi düşündüm ama dar açıdan çıkan ışık şiddetini düşünmemiştim bu bilgi çok iyi oldu çok teşekkür ederim.

O zaman aslında şöyle de yapılabilir; mesela mekanik bir kol yaptık + ucuna G10 duya sahip bir tasarım yaptık + lambamızı taktık baktık çok ışık var, dediğiniz gibi ışığı biraz kırmak gerekecek o zaman o spot ışığın uç kısmı yuvarlak zaten oraya da 0.1 mm katmanda, o çapa sahip bir parça bastık diyelim, spotun ucuna kapak gibi takılabilir 0.1 mm olduğu için çok ince olacak dolayısıyla dışarı çıkan o şiddetli ışığı da kırmış olacak ve aydınlatma için göz almadan ya da ürünün tüm hatlarını belli eden bir ışık profili olacak gibi düşündüm şu an tabi yapım aşamasında yine geliştirilebilir.

Umarım anlatabilmişimdir, hani SLR kameralarda lensin ucunu bir kapakla kapatırlar ya aynı o mantıkta ama bizim spotun ucuna koyacağımız kapak içeride ışığı tamamen hapsetmeyecek biraz kırmış olacak, yani o parlamayı alacak gibi. 

Hatta ve hatta ucuna 0.1 mm basacağımız parçayı renk renk basarsak o zaman filtre görevi de görür, örneğin ışık beyaz ucuna sarı taktık loş ışık verir, mavi ışık, mor vs. güzel olur. Aşırı heyecanlandım 😅

Bunu listeye aldım mutlaka deneyeceğim ve mutlaka deneyimlerimi paylaşacağım 😀

1
ArthurvMorgan
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Açıklama için çok teşekkür ederim, bu söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım. Ben biraz daha portatif açıdan G10 duylu bir lamba tasarımı yaparım sabit değil de 360 istediğim her yere döndürüp bır...

Söyledikleriniz denenebilir tabii ki elbette. Spotun uzaklığına, ürünün parlaklığına göre insanlar çeşit çeşit şeyler yapıyor. Ben gençlikte fotoğrafçılık da yaptım, ürün fotoğrafı da çektim ama detaylarını çok iyi biliyorum dersem yalan olur. Bu studio çekimleri incelemek lazım. Aydınlatmacı olduğum için yazdım yukarıdakileri. Her mesleğin detayları var. Araştırıp bakmak lazım. Emeğinize sağlık. 

1
ArthurvMorgan

Biraz araştırdım şu siteyi buldum. Size de faydası olur diye düşündüm. https://studiozeplin.com/profesyonel-urun-fotograf-cekimi-icin-bilinmesi-gerekenler/

Tabii ki ne kadar maliyet harcayacağınız size kalmış. Ne seviyede bir şey düşündüğünüzü bilmiyorum. Yoksa ufak lightbox çadır da var makerworld sitesinde görmüştüm. 

Aşağıdaki resim önceki yazıda ne demek istediğimi gösteriyor. Adam direkt ürüne yöneltmiyor. Tabii ki sizin söylediğiniz öne parça koymak da bir yöntem ve gayet de kullanılan bir şey. 

Bunların aslında çok teknik bilgileri var fakat benim ürün çekiminde bir deneyimim olmadığı için bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim.

Öncelikle hangi lambayı kullanırsanız kullanın CRI denilen şeyi en az 80-90 seçerseniz daha kaliteli ışık elde edersiniz. color rendering index demek. Türkçesi renk geriverim indeksi. beyaz renk bütün renkleri içinde barındırır deriz. fakat bütün dalgaboylarını pratikte içinde barındırmaz. Bir ürünü en doğru renginde gösterebilmek için bu dalgaboylarına ihtiyacımız var. Sizin yapacağınız tek şey hangi aydınlatma ürününü tercih ederseniz edin satın alırken crı 80-90 olsun demek. Çok kafanız karışmasın yani. 

ikinci durum, önüne dağıtıcı mı gelecek, reflektör mü gelecek bunlar tamamen ortam, armatürün uzaklığı, yönü ile alakalı şeyler. 

üçüncü durum eğer efekt vermeyecekseniz ana ışık ve destekleyiciler olarak 2-3 ışık kaynağına ihtiyacınız var. çünkü tek ışık kaynağı sert gölgeler bırakır. ikincil-üçüncül ışıklar ise bu sert gölgeleri alır. Fakat bu noktada bu sefer de ışık patlamaları ile boğuşursunuz. Özellikle yüzeyi yüksek yansıyan bir üründe bu ışık patlamaları çok çirkindir. En garanti yol ürünün üzerine floresan koymak. 1-2 metre duruma göre yetebilir başlangıç setupı için. sonra sağ ve soldan 45 derece aşağı şu bahsettiğimiz spotları koymak. sert gölgeler gider fakat ışık patlamaları gelir. Eğer spotlar uzaksa gelmeyedebilir. O mekana göre, ışığın gücüne göre değişir. Bu tarz şeyleri en iyi kamera arkasına simit aydınlatmayla da çözüyorlar. youtuberlarda görmüşsünüzdür. 

Son durum ise çekimin renk doğruluğu. Bunu videolarda yapıyorlar premierdi sanırım. Bu işin artık iyice profesyonel tarafı. Hatta bildiğim kadarı ile raw çekip photoshop ile kendileri düzenliyorlar. 

Aslında tecrübem olsa şöyle de bir manyaklık var matematik hesabı olarak. Dialux denilen bir program var. Kullanılan profesyonel aydınlatmaları sanal ortamda çizdiğiniz 3d mekana ekliyorsunuz. bu lamba dosyalarını philips gibi firmalar ies olarak dağıtıyor. orada istediğiniz lüx miktarının tutup tutmadığını fiziksel setup kurmadan anlayabiliyorsunuz. Fakat ben bunu yapsam elde ettiğim veri ile ne yapacağımı bilmiyorum. Ama ürün çekimi yapanda işe yarar. Mesela aşağıda bir tuvaletin renderı var daha önce çizdiğim. şu anda telefonumda yok ama o tezgahın üzerine kaç lüx ışık düşer hesaplıyordum. Elektrik mühendisleri odasından gidip kamu tuvaletler diye aratsam ona göre gerekli ışık miktarını bulurum ve kaç lamba koymam gerektiğini hesaplarım. 

Ek olarak profesyonel çekimlerde adamlar elinde lüxmetre, kelvinmetre, lümenmetre falan ne kadar alet edevat varsa onunla dolaşıyorlar. lümen, lambanın ışık gücü. lüx ise o lambadan dağılan ışığın kabaca mekanda herhangi bir noktadaki değeri. o tuvalette tezgaha tutarsın 300 lüx olur, zemine tutarsın 200 lux görürsün. kelvin ise ışığın sıcaklık değeri. renk tonu sanıyor bazen insanlar. renk tonu değil. renk tonu dalgaboyu ile alakalı ve farklı bir durum aslında. Bir demiri ısıtırsınız turuncudur. daha çok ısıtırsınız sarıdır. iyice ısıtırsanız beyaz olur. Yani sarı ampül 2700 kelvindir. betaz floresan 6000 kelvindir. İnsanlar soğuk beyaz floresanı karla ilişkikendirdiği için soğuk derler ama aslında daha sıcaktır. 

Oeki kelvin ne işe yarayacak? Ürün fotoğrafını daha soğuk, daha sıcak göstermek gibş hedefler için sarı ve beyaz ampüllere ihtiyacımız var. Hangisinin kullanılacağı tamamen hedefimiz ile alakalı. Ben 3d yazıcıdan dark temalı bir figür basıp onun ürğn fotoğrafını çekerken haliyle sert bir ışık isterim. 6500 kelvine kadar yolu var gotik bşr rafın atıyorum. Ama minyonlar sevimli karakterler. yumuşak bir ışığa ihtiyacım var ton olarak. o zaman da 4000-3000 kelvin gibi seçeneklere ihtiyacım var. Zaten bu yüzden son yıllarda iki ledin de bulunduğu ürünler var piyasada. Hatta dimleyerek renkleri karıştırabiliyorsunuz. ihtiyacınız olan tonu kullanıyorsunuz. 

Evet biliyorum basit bir fotoğraf çekimi için fazla detaya girdim fakat siz tasarımcısınız. Size ürün tasarlarken işe yarar bilgiler diye umuyorum. 

Screenshot_20260409_212134_Gallery.jpg
Screenshot_20260409_212134_Gallery.jpg
459,7 KB
duvar.jpg
duvar.jpg
820,58 KB
1
ArthurvMorgan

İlker canikligil aslında tüm anlatmak isyediğimi şu videoda çok güzel açıklamış. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Tam profesyonel bir setup kurmayacak olsanız da en azından daha bilinçli tasarım yapmanızı sağlar ışık konusunda. 

https://youtu.be/yqreg0zaFz0?si=Mpt8kKMIGk1IRLZz

bir de bunu buldum. izleyeceğim şimdi. 

https://youtu.be/HcSkhxUjRnA?si=hLmlfuY7BqA2ePV9

1
ArthurvMorgan

Bir de bunu buldum. 

https://youtu.be/TN5ZdNFISZQ?si=e1G5jAOOH7jthLjC

1
lux3dtasarim
Biraz araştırdım şu siteyi buldum. Size de faydası olur diye düşündüm. https://studiozeplin.com/profesyonel-urun-fotograf-cekimi-icin-bilinmesi-gerekenler/Tabii ki ne kadar maliyet harcayacağınız size...

Gerçekten harika bir rehber hazırlamışsınız resmen, elinize sağlık 🙏 CRI ve Kelvin değerlerinden Dialux'e kadar verdiğiniz bu teknik detaylar, modellerin sunum kalitesini bir üst seviyeye taşımak için gerçekten çok yararlı oldu.

Özellikle ışığın rengi ve dokusuyla oynamanın tasarımın ruhunu nasıl değiştirdiğini çok iyi açıklamışsınız. Emek verip bu kadar değerli bilgiyi paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim. Özellikle örnek videoları paylaşmanız harika olmuş hepsini izleyeceğim ve buna göre bende çekimlerde ışık dengesini ayarlamaya çalışacağım. 

Açıkçası ben şu an çektiğim YouTube videolarını telefonum ile çekiyorum ve ışık olarak perdeyi açıp doğal ışık kullanmaya çalışıyorum 😅 bazen akşamları video çekmem gerektiğinde kameranın arkasına ekstra başka bir ışık koyuyorum ama pek içime sinmiyordu o yüzden bu paylaştığınız videolar ve sizin değerli bilgileriniz kafamdaki şeyi tam anlamıyla canlandırdı ve çok yararlı oldu. 

Tekrardan çok teşekkür ederim, elinize, dilinize sağlık 🙏

1
ArthurvMorgan
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Gerçekten harika bir rehber hazırlamışsınız resmen, elinize sağlık 🙏 CRI ve Kelvin değerlerinden Dialux'e kadar verdiğiniz bu teknik detaylar, modellerin sunum kalitesini bir üst seviyeye taşımak içi...

Benim alanım değil ürün çekimi fakat araştırma yaparken aklıma bazı fikirler de geldi. Yoklukta gideri olan fikirler diyelim. Hani first layer testleri var 3d yazıcılarda. Onlarla videoda da bahsedilen softbox yapılır mesela gayet de.

Bir de ne kadar olur bilmiyorum slim paneller var satılan. Onların şöyle nir özelliği var. Kare, dikdörtgen veya yuvarlak olsun farketmez ince sık ledli şerit led yana yapıştırılıyor. Ve kasa 5-6 mm falan z yüksekliği. Ona rağmen led tv'lerdeki gibi beyaz reflektör, pleksi ve difüzör kullanıldığı için hiçbir led nokta gibi olmuyor. 60-60 slim panel diye aratırsanız göreceksiniz. Günlük hayatta da görmüşsünüzdür de farketmemişsinizdir. Biz bir ara Çin ile baş edebilir miyiz diye araştırmıştık. O zamanlar bu difüzör işinde çok zorlandık. Şimdi yaygın. İstanbul, Karaköyde istemediğiniz kadar bulursunuz. Ama yoklukta 3d printer'dan alınan baakı ufak ürünlerde valla olur bence. 😂 

Ben de öğreniyorum yani araştırma yaparken, sizin gibi değerli insanlarla sohbetini yaparken. :)

1
lux3dtasarim
Benim alanım değil ürün çekimi fakat araştırma yaparken aklıma bazı fikirler de geldi. Yoklukta gideri olan fikirler diyelim. Hani first layer testleri var 3d yazıcılarda. Onlarla videoda da bahsedile...

Slim panellerdeki o homojen dağılım mantığı ise işin asıl profesyonel kısmı. Işığı yandan verip pleksiyle dağıtmak, o "nokta ışık" sorununu kökten çözebiliyor, sizin gibi araştırmacı ve teknik birikimi olan birinden bu detayları duymak projelerime çok şey katacak 😊 Sohbet ve bu güzel fikirler için asıl ben teşekkür ederim! 

1