Fusion 360 ile Çevir-Tak (Twist-Lock) Kilit Mekanizması Tasarımı

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
🏅 Destekçi
09.04.26 15:09
4 Yanıt
4 Görüntülenme
1 Beğeni

Selamlar değerli 3DPrinterDestek ailesi! Herkese iyi forumlar dilerim.

Bugün sizlerle 3D tasarımın en keyifli ve işlevsel alanlarından biri olan "mekanik bağlantılar" üzerine bir çalışma paylaşmak istiyorum. Pek çok farklı projede temel oluşturabilecek, basit ama oldukça etkili bir Çevir-Tak (Twist-Lock) Kilit Mekanizması modelledik.

🎥 Bu Videoda Neleri Ele Aldık?

Tasarım Mantığı: Fusion 360'ta kilit kanalları ve tırnaklar nasıl dengeli bir şekilde oluşturulur? 

Tolerans Ayarları: Parçaların birbirine ne çok sıkı ne de çok gevşek geçmesi için verilmesi gereken paylar.

Dilimleme ve Baskı: Hareketli mekanizmalarda en iyi sonucu almak için dilimleme ayarlarında nelere dikkat edilmeli? 

Uygulamalı İnceleme: Yazıcıdan çıkan kilit mekanizmasının gerçek hayattaki çalışma performansını test ediyoruz 

Kendi modüler projelerinizi geliştirmek veya kilitli kapak mekanizmaları tasarlamak isterseniz bu video sizin için umarım rehber niteliğinde olacaktır :)

🔗 Tasarımı İndirip Denemek İsteyenler İçin:

👉 STL: Çevir-Tak (Twist-Lock) STL 

Arkadaşlar sizler kendi tasarımlarınızda kilit mekanizması olarak hangi sistemleri (vidalı, tırnaklı, çevir-tak) daha güvenilir buluyorsunuz? Mekanik tasarımla ilgili her türlü sorunuzu aşağıda paylaşabilirsiniz :)

Destekleriniz için teşekkürler, herkese hatasız ve keyifli baskılar! 💛

Yanıtlar 4

ArthurvMorgan

Seviyorum bu kilitleme mantığını. Ben de Gu10 duylu lambada yapmıştım. Ama içten tırnaklı hiç yapmamıştım. Aklımın bir köşesine not ettim. Emeğinize sağlık.

r

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Seviyorum bu kilitleme mantığını. Ben de Gu10 duylu lambada yapmıştım. Ama içten tırnaklı hiç yapmamıştım. Aklımın bir köşesine not ettim. Emeğinize sağlık.r

Benim de en sevdiğim kilitleme mekanizmalarından 😊 Sizin G10 Duylu lamba projenizi görmüştüm gerçekten çok güzel bir proje elinize sağlık. Benimde çalışma masam ve ürünlerin fotoğraf çekimi için G10 duylu bir aydınlatmaya ihtiyacım var aslında, bende sizin projenizin referans alarak bir şeyler yapmayı planlıyorum 🫡

1
ArthurvMorgan

Aydınlatma olarak baktığımızda durum biraz değişiyor. Gu10 duylu ampüller biraz dar açıya sahiptir. Amaç mağaza gibi ortamlarda ürüne odaklanması. Açı dar olduğu için ışığı toplar ve daha yüksek lümen olarak vurur gittiği yüzeye. GU10 duylu ürün kullanacaksanız bunu gözönünde bulundurun. Masa ve fotoğraf çekiminde ugr denilen kamaşmayı aşırı arttırabilir böyle bir durum. Normalde bile ışığı dağıtık versinler diye şimdi adını unuttuğum homojen yani soft hale getiren aparatlar kullanıyorlar. Muhtemelen biliyorsunuz zaten dediğim şeyi ama belirtmek istedim. Kolay gelsin.

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Aydınlatma olarak baktığımızda durum biraz değişiyor. Gu10 duylu ampüller biraz dar açıya sahiptir. Amaç mağaza gibi ortamlarda ürüne odaklanması. Açı dar olduğu için ışığı toplar ve daha yüksek lümen...

Açıklama için çok teşekkür ederim, bu söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım. Ben biraz daha portatif açıdan G10 duylu bir lamba tasarımı yaparım sabit değil de 360 istediğim her yere döndürüp bıraktığım yerde sabit kalmasını sağlayan bir kol ile birleştiririm gibi düşündüm ama dar açıdan çıkan ışık şiddetini düşünmemiştim bu bilgi çok iyi oldu çok teşekkür ederim.

O zaman aslında şöyle de yapılabilir; mesela mekanik bir kol yaptık + ucuna G10 duya sahip bir tasarım yaptık + lambamızı taktık baktık çok ışık var, dediğiniz gibi ışığı biraz kırmak gerekecek o zaman o spot ışığın uç kısmı yuvarlak zaten oraya da 0.1 mm katmanda, o çapa sahip bir parça bastık diyelim, spotun ucuna kapak gibi takılabilir 0.1 mm olduğu için çok ince olacak dolayısıyla dışarı çıkan o şiddetli ışığı da kırmış olacak ve aydınlatma için göz almadan ya da ürünün tüm hatlarını belli eden bir ışık profili olacak gibi düşündüm şu an tabi yapım aşamasında yine geliştirilebilir.

Umarım anlatabilmişimdir, hani SLR kameralarda lensin ucunu bir kapakla kapatırlar ya aynı o mantıkta ama bizim spotun ucuna koyacağımız kapak içeride ışığı tamamen hapsetmeyecek biraz kırmış olacak, yani o parlamayı alacak gibi. 

Hatta ve hatta ucuna 0.1 mm basacağımız parçayı renk renk basarsak o zaman filtre görevi de görür, örneğin ışık beyaz ucuna sarı taktık loş ışık verir, mavi ışık, mor vs. güzel olur. Aşırı heyecanlandım 😅

Bunu listeye aldım mutlaka deneyeceğim ve mutlaka deneyimlerimi paylaşacağım 😀

0