Biraz araştırdım şu siteyi buldum. Size de faydası olur diye düşündüm. https://studiozeplin.com/profesyonel-urun-fotograf-cekimi-icin-bilinmesi-gerekenler/
Tabii ki ne kadar maliyet harcayacağınız size kalmış. Ne seviyede bir şey düşündüğünüzü bilmiyorum. Yoksa ufak lightbox çadır da var makerworld sitesinde görmüştüm.
Aşağıdaki resim önceki yazıda ne demek istediğimi gösteriyor. Adam direkt ürüne yöneltmiyor. Tabii ki sizin söylediğiniz öne parça koymak da bir yöntem ve gayet de kullanılan bir şey.
Bunların aslında çok teknik bilgileri var fakat benim ürün çekiminde bir deneyimim olmadığı için bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim.
Öncelikle hangi lambayı kullanırsanız kullanın CRI denilen şeyi en az 80-90 seçerseniz daha kaliteli ışık elde edersiniz. color rendering index demek. Türkçesi renk geriverim indeksi. beyaz renk bütün renkleri içinde barındırır deriz. fakat bütün dalgaboylarını pratikte içinde barındırmaz. Bir ürünü en doğru renginde gösterebilmek için bu dalgaboylarına ihtiyacımız var. Sizin yapacağınız tek şey hangi aydınlatma ürününü tercih ederseniz edin satın alırken crı 80-90 olsun demek. Çok kafanız karışmasın yani.
ikinci durum, önüne dağıtıcı mı gelecek, reflektör mü gelecek bunlar tamamen ortam, armatürün uzaklığı, yönü ile alakalı şeyler.
üçüncü durum eğer efekt vermeyecekseniz ana ışık ve destekleyiciler olarak 2-3 ışık kaynağına ihtiyacınız var. çünkü tek ışık kaynağı sert gölgeler bırakır. ikincil-üçüncül ışıklar ise bu sert gölgeleri alır. Fakat bu noktada bu sefer de ışık patlamaları ile boğuşursunuz. Özellikle yüzeyi yüksek yansıyan bir üründe bu ışık patlamaları çok çirkindir. En garanti yol ürünün üzerine floresan koymak. 1-2 metre duruma göre yetebilir başlangıç setupı için. sonra sağ ve soldan 45 derece aşağı şu bahsettiğimiz spotları koymak. sert gölgeler gider fakat ışık patlamaları gelir. Eğer spotlar uzaksa gelmeyedebilir. O mekana göre, ışığın gücüne göre değişir. Bu tarz şeyleri en iyi kamera arkasına simit aydınlatmayla da çözüyorlar. youtuberlarda görmüşsünüzdür.
Son durum ise çekimin renk doğruluğu. Bunu videolarda yapıyorlar premierdi sanırım. Bu işin artık iyice profesyonel tarafı. Hatta bildiğim kadarı ile raw çekip photoshop ile kendileri düzenliyorlar.
Aslında tecrübem olsa şöyle de bir manyaklık var matematik hesabı olarak. Dialux denilen bir program var. Kullanılan profesyonel aydınlatmaları sanal ortamda çizdiğiniz 3d mekana ekliyorsunuz. bu lamba dosyalarını philips gibi firmalar ies olarak dağıtıyor. orada istediğiniz lüx miktarının tutup tutmadığını fiziksel setup kurmadan anlayabiliyorsunuz. Fakat ben bunu yapsam elde ettiğim veri ile ne yapacağımı bilmiyorum. Ama ürün çekimi yapanda işe yarar. Mesela aşağıda bir tuvaletin renderı var daha önce çizdiğim. şu anda telefonumda yok ama o tezgahın üzerine kaç lüx ışık düşer hesaplıyordum. Elektrik mühendisleri odasından gidip kamu tuvaletler diye aratsam ona göre gerekli ışık miktarını bulurum ve kaç lamba koymam gerektiğini hesaplarım.
Ek olarak profesyonel çekimlerde adamlar elinde lüxmetre, kelvinmetre, lümenmetre falan ne kadar alet edevat varsa onunla dolaşıyorlar. lümen, lambanın ışık gücü. lüx ise o lambadan dağılan ışığın kabaca mekanda herhangi bir noktadaki değeri. o tuvalette tezgaha tutarsın 300 lüx olur, zemine tutarsın 200 lux görürsün. kelvin ise ışığın sıcaklık değeri. renk tonu sanıyor bazen insanlar. renk tonu değil. renk tonu dalgaboyu ile alakalı ve farklı bir durum aslında. Bir demiri ısıtırsınız turuncudur. daha çok ısıtırsınız sarıdır. iyice ısıtırsanız beyaz olur. Yani sarı ampül 2700 kelvindir. betaz floresan 6000 kelvindir. İnsanlar soğuk beyaz floresanı karla ilişkikendirdiği için soğuk derler ama aslında daha sıcaktır.
Oeki kelvin ne işe yarayacak? Ürün fotoğrafını daha soğuk, daha sıcak göstermek gibş hedefler için sarı ve beyaz ampüllere ihtiyacımız var. Hangisinin kullanılacağı tamamen hedefimiz ile alakalı. Ben 3d yazıcıdan dark temalı bir figür basıp onun ürğn fotoğrafını çekerken haliyle sert bir ışık isterim. 6500 kelvine kadar yolu var gotik bşr rafın atıyorum. Ama minyonlar sevimli karakterler. yumuşak bir ışığa ihtiyacım var ton olarak. o zaman da 4000-3000 kelvin gibi seçeneklere ihtiyacım var. Zaten bu yüzden son yıllarda iki ledin de bulunduğu ürünler var piyasada. Hatta dimleyerek renkleri karıştırabiliyorsunuz. ihtiyacınız olan tonu kullanıyorsunuz.
Evet biliyorum basit bir fotoğraf çekimi için fazla detaya girdim fakat siz tasarımcısınız. Size ürün tasarlarken işe yarar bilgiler diye umuyorum.