Yeni basliyorum konuya çok uzağım

Snapmaker
Konuyu Açan
emre58ozgur
🥉 İlk Adım
21.02.2026 20:12
4 Yanıt
49 Görüntülenme

Merhabalar formunuza az önce üye oldum 3d yazıcılar hakkında hiç bir bilgim yok ancak 2.5 yaşında bir kızım var istediğimiz oyuncakları bulamayisimiz ve bulsakta çok pahalı olmaya başlamasından dolayı dün bir karar verim snapmaker u1 yazıcı siparişi verdik henüz elimize ulaşmadı ... Dünden beri kendi capimda araştırma yapıyorum ancak çok fazla bilgi kirliliği mevcut konuyla ilgili nasıl ve nereden başlamam gerektigi neleri öğrenmem gerektiği ile alakalı bilgi verir misiniz ? Ticari bir amacım yok sadece hobi amaçlı aldık almiskende mantıken en mantıklı yazıcıyı seçmeye çalıştım renkli yazsın ve isfari az olsun basım süresi kısa olsun gibi bir mantık yürüterek seçtim cihazı doğru bir kararmi verdim onuda bilmiyorum... Yardımcı olursanız sevinirim

Yanıtlar 4

ArthurvMorgan

@emre58ozgur öncelikle şimdiden hayırlı olsun yeni cihazınız. 

Hiçbir bilgim yok dediğiniz için birkaç bilgi yazayım. 

Hazır modelleri alıp basacaksınız muhtemelen. Bunun için makerworld, thingiverse gibi sitelerden faydalanabilirsiniz. 

.stl denilen dosya modelin sadece kendisi iken .3mf denilen dosyalar yazıcı bilgilerini de içeren dosyalardır. Fakat sizin yazıcınız daha yeni çıktığı için muhtemelen çok az dosya bulabileceksiniz. bu normalde bir sorun değil, bilen biri bir iki ayarla kendisine uyarlar fakat sizin kafanızı karıştırabilir. Bu yüzden kullanacağınız dilimleyici programı güzelce öğrenin. 

orca slicer kullanacaksınız muhtemelen. slicer (dilimleyici) nedir? modelinizi yazıcıya uygun şekilde satır satır dilimleyip yazıcıya nasıl yazması gerektiğini gösteren bilgisayar programıdır. Fakat bu kadar değil. içinde ilk katmanların nasıl yazdırılacağı, nozul seçimi, ütü ayarı, flament kalibrasyonu, yatak seçimi, dolgu seçimi, flament seçimi gibi ayarlar vardır. yukarda söylediğim .3mf bu ayarları saklar işte. Bu yüzden 1-2 saat vakit ayırıp youtube'dan bunları öğrenin. Örneğin ütü ayarı en üstteki katmanı dümdüz ya da desenli yapmaya yarar. nozul flamentin eriyik halde çıktığı uçtur. Genelde 0.4 mm satılır standart olarak. 

flamentlerin çeşitleri vardır. en ucuzu pla flamenttir. pla ucuzdur fakat ısıya ve darbeyde gelmez. yani bardak altlığı yapsanız sıcak bardak yamultur. Fakat bu çok kötü anlamına da gelmez. En çok kullanılan flamentdir. petg biraz daha ısıya dayanıklı olması lazım. Bu yüzden 1-2 saat vakit ayırıp flament çeşitlerini de öğrenin. Ve kesinlikle ilk başta pla ile başlayın. Isıya ve darbeye dayanıklı flamentlere mühendislik flamenti derler. örneğin abs. tpu, nylon, karbon katkılı gibi çeşit çeşit flament var. ama dediğim gibi en yaygını pla. 

Tekrar hayırlı olsun. 

0
yucakcraft3d

Hayırlı olsun, aramıza hoş geldiniz.

0
Jakobiyan

Merhaba, satın aldığınız ürün yeni çıktı, Çoğumuzun da pek bir bilgisi yok gibi. Gelince kurulum aşamasından sonra benchy dediğimiz ufak test baskıları alırsın. Daha sonra hazır şablonlar olan sitelerde ne istersen basabilirsin. Ticari bir amaç olmadığı için bir sorun yaşamazsın. Filament özelliklerini bilmen gerekir. Ama genelde Pla Petg Abs kullanırsın. Esnek içinde TPU filament. Filamentler nemli ortamlarda bozulur o yüzden iyi saklanması gerekir. Baskı tablası temiz olması gerekir. Elinle dokandığında yağ bulaşırsa baskı tablaya yapışmayabilir. Baskı çöp olur. Başarısız baskılar, tıkanan nozüller ve sabah uyandığında karşına çıkan ince filament atıkları yaşayacaksın. Bu istisnasız herkesin başına gelir. Hatalar, büyük öğretmendir.Bu site de herkes birbiri ile yardımlaşıyor. Erkenden bu siteyi keşfetmiş olman güzel.

0
ArthurvMorgan

@emre58ozgur Az önce bir video izlerken ördek yaptıklarını gördüm aklıma siz geldiniz paylaşmak istedim. https://youtu.be/cChmxKu0jx4?si=Nv6dv4zbgub8p6O8  

Tpu flamentle modeller basmışlar. Videoda da görebileceğiniz gibi esnek bir flament tpu. Yazıcınız geldiğinde biraz tecrübe kazandıktan sonra tpu flament denemek isteyebilirsiniz. Bana çok mantıklı geldi çocuğa oyuncak yapmak için. 

0