Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

Yeni Başlayanlar İçin Sorunsuz Baskı Ayarları

3D Printer
HectorSalamanca
Konuyu Açan
HectorSalamanca
Moderatör
🧠 Rehber
29.04.26 13:02
6 Yanıt
50 Görüntülenme
1 Beğeni

Merhabalar,

Foruma son zamanlarda açılan konulardan anladığım kadarıyla katılan yeni katılımcılarımız 3d yazıcı dünyasına yeni başlayanlardan oluşmakta. Bu sebeple bahsedeceğim konu daha çok onlara hitap edecektir.

Genelde baskılarımızın sorunsuz ve hızlı olmasını isteriz. Fakat bu durum gelende sağlanamaz. Bunun filament kalitesi, ivme, hız, sarsıntı, tabla yapışması, yazıcı konumlandırması gibi temel sebepleri vardır. Bunlardan çok kısa bahsetmek istiyorum.

Filament Kalitesi

Yazıcınızın hızı 500 mm/s olsa da çoğu filament bu hızları desteklemez. Ayrıca çabuk bitsin diye yüksek hızlara çıkmanız riski arttırır. Baskı bozulursa hem baskı süreniz boşa gider hem filamentiniz. Bunu başlarda çok yaşadım.

İvme

Yazıcınızın ivmesi 20.000 mm/s^2 olsa dahi bu ivmelerde baskı almayın. Yüksek ivme yüksek güç oluşturur ve bu sebeple sarsıntıyı arttırır. Genelde seyahat için 14.000-16.000 dış duvar için 5.000-10.000 arasında kullanın.

Hız

Baskı hızınızın 500 mm/s ile 200 mm/s olması arasında 5 saatlik işi 2 saatte biter gibi bir doğru orantı yok malesef. Çünkü zaten baskı sırasında çoğu zaman 500 mm/s hızlara çıkamaz. Sebebi baskınızın boyutudur. Ayrıca yüksek hızlarda akışınızın azalmaması için sıcaklığınızı 5-10 derece arttırın.

Ben çoğu baskımı 100 mm/s ile alıyorum.

Sarsıntı

Genelde görmezden gelinir. Fakat sebebini anlamadığımızı hatalar yüksek sarsıntıdan kaynaklanabilmektedir. Z ekseninde uzun bir model basıyorsanız ve sarsıntı değeriniz yüksekse özellikle modelin üst kısımlarına doğru bozulmalar olur. Düşük sarsıntı değeri ivmeyi kısıtlar. Bu sayede daha kaliteli baskı alabilirsiniz. 

Tabla Yapışması

Daha önce açtığım konuya bakabilirsiniz.

https://3dprinterdestek.com/forum/konu/2860/tabla-yapisma-sorununa-kesin-cozum

Yazıcı Konumlandırması

Düşük sarsıntı olması için yazıcınızı sağlam bir zemine veya direnkt yere konumlandırın. Benimki yerde duruyor.

İdeal Ayarlar:

Hız: 100 mm/s - 200 mm/s

İvme: Dış duvar 5.000-10.000 mm/s^2, seyahat ve diğerleri 14.000 - 16.000 mm/s^2

Sarsıntı: Yüksek modellerde 2, alçak modellerde 6-8

Destek arayüz mesafesi: 0.25 mm

Yanıtlar 6

ArthurvMorgan

@HectorSalamanca  Emeğinize sağlık. 1-2 aydır Bambulab A1 kullanan birisi olarak çok önceden yapmam gereken şeyi şimdi yaptım ve yazınızı bilgisayarın bir tarafına çekip diğer tarafa Bambulab studio'yu koyup inceledim. Genelde bunları çok kafama göre yapıyordum. En bilinçli yaptığım şey herhalde geçen gün dikey ince bir silindir için hızları azaltıp "yüksekliğe göre yavaşla" ve hassas z yüksekliği ayarlarını açmaktı. Gerçekten de yazıcı yukarı çıktıkça yavaşladı. Etek ayarını da açtım bu arada. 

Hızlı yazma konusu zaten dediğiniz gibi. Çok hızlı yazdırınca akış oranını çok etkiliyor, katman izleri çok belli oluyor ya da detay kayboluyor. Tekrar emeğinize sağlık.

0
HectorSalamanca

Merhaba,

Teşekkür ederim @ArthurvMorgan 

"Yüksekliğe göre yavaşla" dediğiniz sanırım "daha iyi katman soğuması için baskıyı yavaşlat" seçeneğiydi.

Hassas z yüksekliği de aslında baskı kalitesine etki eden bir ayar değil. Modelin boyutu ile alakalı bir ayar. Örneğin 0.3 katman yüksekliğiyle 29.9mm lik bir model bastığınızda onu 30mm olarak basar. Fakat 0.1 katman yüksekliğiyle basarsanız 29.9 mm olarak basar. Eğer hassas z yüksekliğini aktif ederseniz katman yüksekliğiniz ne olursa olsun modelle aynı yükseklikte baskı alır. 

1
ArthurvMorgan

Ben yüksekliğe göre yavaşla seçeneğini ince uzun modellerde titreme kaynaklı tabladan ayrılmaları engellemek için diye algılamıştım. Bakacağım buna. 

0
HectorSalamanca
Yüksekliğe göre yavaşla ayarı dediğiniz hangisi anlayamadım. Ayarın ss'ini atabilir misiniz?
0
ArthurvMorgan
HectorSalamanca kullanıcısına cevaben:
Yüksekliğe göre yavaşla ayarı dediğiniz hangisi anlayamadım. Ayarın ss'ini atabilir misiniz?

Kusura bakmayın geç cevap yazdım. Farketmemiştim yazınızı. Aşağıdaki resimde yer alıyor.

Bambulab studio içinde hız sekmesi altında yüksekliğe göre yavaşla diye bir seçenek var. Yalnız gelişmiş yazan anahtar açık olmayınca hız sekmesi görünmüyormuş geçen gün farkettim. Güncelleme gelince kapatmış gelişmiş yazan anahtarı. Allah allah dedim adamlar hız sekmesini kaldırmamıştır herhalde demiştim. 😀 O gün anlattığım mevzı mil içindi. Aşağıdaki resimdiki 208 mm yüksekliğinde 5. 8 mm çapında bir mil. Bendeki A1 olduğu için tabla ileri geri gidiyor haliyle. Bu da daha çok titreşim demek. Bu yüzden basabilecek mi diye tereddütüm vardı. Ama gerçekten yukarı çıktıkça hızı yavaşlatmıştı.

0
HectorSalamanca

Merhaba, @ArthurvMorgan 

Bendeki OrcaSlicer sürümü son sürüm değildi. Sanırım o sebeple o ayar bende yok. Birazdan güncelleyip bakacağım. Muhtemelen gelir.

1