Merhabalar,
Foruma son zamanlarda açılan konulardan anladığım kadarıyla katılan yeni katılımcılarımız 3d yazıcı dünyasına yeni başlayanlardan oluşmakta. Bu sebeple bahsedeceğim konu daha çok onlara hitap edecektir.
Genelde baskılarımızın sorunsuz ve hızlı olmasını isteriz. Fakat bu durum gelende sağlanamaz. Bunun filament kalitesi, ivme, hız, sarsıntı, tabla yapışması, yazıcı konumlandırması gibi temel sebepleri vardır. Bunlardan çok kısa bahsetmek istiyorum.
Filament Kalitesi
Yazıcınızın hızı 500 mm/s olsa da çoğu filament bu hızları desteklemez. Ayrıca çabuk bitsin diye yüksek hızlara çıkmanız riski arttırır. Baskı bozulursa hem baskı süreniz boşa gider hem filamentiniz. Bunu başlarda çok yaşadım.
İvme
Yazıcınızın ivmesi 20.000 mm/s^2 olsa dahi bu ivmelerde baskı almayın. Yüksek ivme yüksek güç oluşturur ve bu sebeple sarsıntıyı arttırır. Genelde seyahat için 14.000-16.000 dış duvar için 5.000-10.000 arasında kullanın.
Hız
Baskı hızınızın 500 mm/s ile 200 mm/s olması arasında 5 saatlik işi 2 saatte biter gibi bir doğru orantı yok malesef. Çünkü zaten baskı sırasında çoğu zaman 500 mm/s hızlara çıkamaz. Sebebi baskınızın boyutudur. Ayrıca yüksek hızlarda akışınızın azalmaması için sıcaklığınızı 5-10 derece arttırın.
Ben çoğu baskımı 100 mm/s ile alıyorum.
Sarsıntı
Genelde görmezden gelinir. Fakat sebebini anlamadığımızı hatalar yüksek sarsıntıdan kaynaklanabilmektedir. Z ekseninde uzun bir model basıyorsanız ve sarsıntı değeriniz yüksekse özellikle modelin üst kısımlarına doğru bozulmalar olur. Düşük sarsıntı değeri ivmeyi kısıtlar. Bu sayede daha kaliteli baskı alabilirsiniz.
Tabla Yapışması
Daha önce açtığım konuya bakabilirsiniz.
https://3dprinterdestek.com/forum/konu/2860/tabla-yapisma-sorununa-kesin-cozum
Yazıcı Konumlandırması
Düşük sarsıntı olması için yazıcınızı sağlam bir zemine veya direnkt yere konumlandırın. Benimki yerde duruyor.
İdeal Ayarlar:
Hız: 100 mm/s - 200 mm/s
İvme: Dış duvar 5.000-10.000 mm/s^2, seyahat ve diğerleri 14.000 - 16.000 mm/s^2
Sarsıntı: Yüksek modellerde 2, alçak modellerde 6-8
Destek arayüz mesafesi: 0.25 mm