Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

Fusion 360 Dersleri – Ders 10 – Parametrik Tasarım – Üst Üste Geçmeli Modüler Organizer Kutu

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
⚙️ Aktif Üye
22.04.26 09:52
12 Yanıt
37 Görüntülenme
0 Beğeni

Selamlar arkadaşlar! Hepinize verimli çalışmalar ve keyifli forumlar dilerim.

Fusion 360 eğitim serimizin 10. dersinde, tasarım sürecini bambaşka bir boyuta taşıyan Parametrik Tasarım (fx) mantığını ele alıyoruz. Bu yöntemi öğrendiğinizde, her ölçü değişikliği için tasarımı baştan yapmak yerine sadece bir tablo üzerinden değerleri değiştirerek saniyeler içinde yeni modeller üretebileceksiniz. Bunu mutlaka her tasarımcının ya da tasarım ile uğraşanların bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem pratik hem de projelerde oldukça fazla zamandan tasarruf ettiren bir yöntem. 

🚀 Bu Dersteki Projemiz: Parametrik Üst Üste Geçmeli Modüler Kutu

Masanızı düzenlemek için tasarladığımız bu kutu; tamamen parametrelerle yönetiliyor. Yani kutunun boyunu, enini hatta duvar kalınlığını tek tıkla güncelleyebiliyoruz.

🎥 Bu Videoda Neler Göreceksiniz?

Change Parameters Menüsü: Parametre atama ve formülize etme mantığı

Kusursuz Toleranslar: Parçaların birbirine tam geçmesi için matematiksel formüllerle boşluk ayarı.

Desteksiz Tasarım: Tırnak ve geçme yerlerinde destek (support) gerektirmeyen pah (chamfer) teknikleri.

Hızlı Revizyon: Farklı boyutlardaki kutuları tek modelden saniyeler içinde üretme.

Baskı ve İnceleme: Tasarımın yazıcıdan çıktıktan sonraki modülerlik testi.

STL: Parametrik Organizer Kutu Modeli  

Not: Tasarım becerilerinizi profesyonel bir seviyeye taşımak ve esnek modeller üretmek istiyorsanız bu ders serinin en kritik noktalarından biri olacaktır arkadaşlar. Tabii ki parametrik tasarım sadece bu kadar değil, bu sadece mantığını kavrayabilmemiz için küçük bir giriş diyebiliriz 😊 Gelecek videolarda parametrik tasarım ile farklı tasarımlarda yapıyor olacağız arkadaşlar 🫡

Zaman ayırdığınız için teşekkürler! Aklınıza takılan bir yer olursa her zaman çekinmeden sorabilirsiniz, elimden geldiği kadar destek olmaya çalışırım 🙏

Yanıtlar 12

yucakcraft3d

Bu ders çok hoşuma gitti, dün videoyu izleyerek tasarımı oluşturdum, şimdi bir kaç tane baskı alıp deneyeceğim, az önce başlattım.

1
lux3dtasarim
yucakcraft3d kullanıcısına cevaben:
Bu ders çok hoşuma gitti, dün videoyu izleyerek tasarımı oluşturdum, şimdi bir kaç tane baskı alıp deneyeceğim, az önce başlattım.

Hocam beğenmenize çok sevindim bende, özellikle uyguluyor olmanız da beni ayrıca motive etti çok teşekkür ederim 🙏 Filamentin rengi de çok güzelmiş bu arada 😊 

Bu parametrik ders serisinin devamını yapacağım, muhtemelen ders serisinin önümüzdeki 4-5 video bu konu ile ilgili olacak çünkü daha bu yöntem ile göstermek istediğim çok güzel tasarımlar var mesela bölmeli, kilit mekanizmalı, sürgülü vb. gibi tasarımlarında bu parametrik tasarım ile nasıl yapılacağını anlatacağım 🫡

Tekrardan çok teşekkürler, baskı bitince de sonucu paylaşırsanız, ya da herhangi takıldığınız bir yer olursa mutlaka yazın elimden geldiğince destek olurum 😊

0
ArthurvMorgan

Aslında çok önemli bir konuya değinmişsiniz, gerçekten emeğinize sağlık. 

Parametrik tasarım, solidworks'te değişkenler diye geçiyor. Kısa tanımı bildiğin excel formülü gibi bir şey. 😂 Ama videoda da belirttiğiniz gibi sadece bununla kalmıyor. O parametrik tasarımlara kısıtlama eklemek, parametrik tasarımlı farklı farklı save as yapıp kaydetmek yerine konfigüre ederek faeklı ölçülerde beraber bulundurmak gibi değişik şeyleri de var ve profesyonel hayatta gerçekten en çok kullanılan işlerden biri. 

Azcık katkım olsun diye faydalarını şöyle sıralayabilirim. 

1. En büyük artısı örneğin ben toleransı ne yapmıştım diye dönüp dönüp bakmazsınız. 

2. Gelen siparişlerin habire değişkenlik gösterdiği işlerde dönüp dönüp aynı tasarımı sıfırdan baştan çizmek zorunda kalmazsınız. Ben aydınlatmacıyım mesela. Aluminyum profilli şerit ledlerin ölçüsü hiçbir zaman aynı gelmez. Ya da kuyumcu vitrini aydınlatmaları da keza öyle. Ben de autocad'de parametrik bir yol izlemek zorundayım. 

3. En önemli kolaylığı excel formülü gibi olan yer sizin de videoda belirttiğiniz gibi. Uzat, yükselt vb. işlerde örneğin vida deliği hep duvara 5 mm uzakta kalır ve vida deliğinin et kalınlığı aynı kalabilir. Bunlar profesyonel hayatta hem hataları %80-90 azaltıyor hem de zamandan aşırı tasarruf ettiriyor. Ayrıca size tasarımda standardı yakalamanızı da sağlıyor. Yüzlerce model biriktiğinde dur ben onun neresini ne yapıyordum diye dönüp dönüp bakamıyorsunuz. 

Bu tür parametrik tasarlamanın ne kadar önemli olduğu ile ilgili küçük bir anımı anlatayım. Autocad kullananlar bilir block diye bir özellik vardır. çizgileri gruplama özelliği. Fakat grupladığınız şey, örneğin bir lamba simgesi olarak kaydolur. Ve o grubu istediğiniz kadar kopyabilirsiniz. Farkı ise herhangi bir blockun üzerine tıklayıp bir değişiklik yaparsanız proje içindeki o katdettiğiniz bütün blocklar yaptığınız değişikliğe uğrar. Brnim bu block özelliğinden haberim bile yoktu. Projeye dizdim 600 küsür lamba simgesini anam babam usülü kopyala yapıştır olarak. Dediler 9 watt yerine 12 watt olsun. Dünyam başıma yıkıldı. 😂😂 2 gün falan uğraştım revize edebilmek için lambaları. Halbuki blok olsa 10 saniye falan. 😂😂 Aynı muhabbet sayım yapmak gerektiğinde de başıma grlmişti ama hayvan terli tabi araştırıp select count özelliği ile otomatik saydırmıştım.

Demek istediğim ayda yılda bir tasarım yaparken belki çok bir şey değişmiyor ama profesyonel kullanımı belli eden şeyler bu tür otomatik işlemler. İş hayatı hızlı, hiçbir şeye geri dönmeye vakit yok. 😂😂

1
yucakcraft3d
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Hocam beğenmenize çok sevindim bende, özellikle uyguluyor olmanız da beni ayrıca motive etti çok teşekkür ederim 🙏 Filamentin rengi de çok güzelmiş bu arada 😊 Bu parametrik ders serisinin devamını y...

Sonucu elbette paylaşırım, bu arada filament Ender PLA+ Jade Green diye geçiyor, başka markalar da ise su yeşili olarak bulabilirsin 😂😂😂

2
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Aslında çok önemli bir konuya değinmişsiniz, gerçekten emeğinize sağlık. Parametrik tasarım, solidworks'te değişkenler diye geçiyor. Kısa tanımı bildiğin excel formülü gibi bir şey. 😂 Ama videoda da ...

Valla o 600 lamba hikayesi içimi acıttı resmen, büyük geçmiş olsun 😊 Tasarımcı dünyasının en büyük kabuslarından birini yaşamışsınız ama o "blok" ya da "parametre" olayının değerini de en iyi böyle tecrübeler öğretiyor insana. "Hayvan terli" deyip o otomatik sayım işini çözmeniz de tam bir uyanış olmuş tebrik ederim 😊 Gerçekten insanın başına gelmeden bazen çözemiyor benim de benzer şekilde boşu boşuna uğraştığım, aşırı vakit kaybettiğim, tekrar tekrar çizmek zorunda kaldığım onlarca projeler olmuştu 😅

Parametrik tasarım gerçekten dediğiniz gibi bir nevi Excel formülü; bir sayıyı değiştirip bütün modelin saniyeler içinde kendini revize etmesini izlemek paha biçilemez bir keyif. Özellikle aydınlatma gibi her ölçünün sürekli değiştiği bir sektörde, o vida deliğinin duvara olan mesafesini sabitleyip gerisini yazılıma bırakmak resmen hayat kurtarıyor. Yoksa her yeni siparişte sıfırdan çizim yapmak adamı meslekten soğutur 😅

Profesyonel hayatta hız ve hata payını sıfıra indirmek her şey demek; sizin bu "akıllı çalışma" mantığınız hem zamandan kazandırıyor hem de kafayı rahatlatıyor. Bu güzel anektodlar ve teknik kıyaslamalar için elinize sağlık, resmen "işin mutfağından" bir özet geçmişsiniz. İşinizde de kolaylıklar dilerim 😊🙏

1
lux3dtasarim
Sonucu elbette paylaşırım, bu arada filament Ender PLA+ Jade Green diye geçiyor, başka markalar da ise su yeşili olarak bulabilirsin 😂😂😂

Sağol hocam, bende Creality yazıcımda genellikle Ender'in ve Porima'nın filamentlerini tercih ediyorum, özellikle Silk PLA olanları tablaya yapışma oranı normale göre daha yüksek oluyor, tesviye ayarı da yerindeyse on numara sonuç veriyor gerçekten 😊

1
yucakcraft3d

İşte sonuç, son derece kusursuz bir şekil de iç içe geçiyor. @lux3dtasarim 

2
lux3dtasarim
İşte sonuç, son derece kusursuz bir şekil de iç içe geçiyor. @lux3dtasarim

Hocam valla süpersiniz, elinize sağlık çok güzel olmuş, tekrar tekrar baktım inceledim valla 😃 Çok güzel kategorize etmişsiniz güle güle kullanın hocam 🥳

0
yucakcraft3d
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Hocam valla süpersiniz, elinize sağlık çok güzel olmuş, tekrar tekrar baktım inceledim valla 😃 Çok güzel kategorize etmişsiniz güle güle kullanın hocam 🥳

Teşekkürler, bu konunun devamını merakla bekliyorum.

1
lux3dtasarim
Teşekkürler, bu konunun devamını merakla bekliyorum.

En kısa zamanda bu konunun devamı gelecek hocam🫡 

0
Bade3d

Ellerinize dilinizi sağlık çok güzel anlatım olmuş takipteyiz 😇

1
lux3dtasarim
Bade3d kullanıcısına cevaben:
Ellerinize dilinizi sağlık çok güzel anlatım olmuş takipteyiz 😇

Faydalı olmasına sevindim, desteğiniz için de çok teşekkür ederim, süpersiniz 🥳🙏

0