Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

Fusion 360 ile E27 Uyumlu Modern & Abstract Lambader Tasarımı | Modelleme, Baskı ve Montaj Rehberi

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
⚙️ Aktif Üye
21.04.26 22:00
4 Yanıt
40 Görüntülenme
1 Beğeni

Selamlar değerli 3DPrinterDestek ailesi! Hepinize keyifli forumlar ve hatasız baskılar dilerim.

Bugün sizlerle 3D yazıcıların işlevsel gücünü ev dekorasyonuyla birleştiren, hem modern hem de teknik açıdan öğretici bir projeyi paylaşmak istiyorum: E27 Uyumlu Geometrik ve Abstract Lambader. LUX 3D TASARIM kanalımızda bu kez; hazır model indirmek yerine, tasarımın mantığını kavrayarak kendi özgün aydınlatmalarınızı nasıl üretebileceğinizi detaylandırdık.

🎥 Bu Rehberde Sizi Neler Bekliyor?

Tasarımda iki farklı yaklaşımı (Mesh ve Surface) kullanarak görselliği teknikle birleştirdik:

Abstract Tasarım (Mesh Body): Karmaşık ve akıcı formları nasıl hatasız kurgularız? 

Geometrik Tasarım (Surface): Yüzey modelleme araçlarıyla keskin ve modern hatlar oluşturma teknikleri 

Işık Geçirgenliği ve Dilimleme: Lambaderin hem sağlam durması hem de ışığı homojen yayması için ideal duvar kalınlığı ve dolgu ayarları 

Montaj ve Test: E27 duy sisteminin eklentisiz montajı ve farklı ampul tipleriyle (RGB LED vs. Standart) ışık performansı testleri 

🔗 STL: Abstract Lambader STL 

🔗 STL: Geometrik Lambader STL 

Kendi yaşam alanına modern bir hava katmak veya ticari olarak sunabileceği estetik ürünler tasarlamak isteyen tüm dostlarım için bu video kapsamlı bir yol haritası olacaktır.

Siz aydınlatma projelerinizde ışığın difüzyonu için "Vazo Modu" (Vase Mode) mu kullanıyorsunuz, yoksa özel bir duvar kalınlığı mı tercih ediyorsunuz? Ayrıca RGB aydınlatmaların abstract formlardaki yansıması hakkında ne düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi aşağıda bekliyorum arkadaşlar 😊

Zaman ayırdığınız için teşekkürler, herkese keyifli tasarımlar dilerim! 💛

Yanıtlar 4

ArthurvMorgan

Videonuzu baştan sona izledim. Bayağı emek vermişsiniz güzel olmuş. Fusion'da mesh düzenleme olduğunu bilmiyordum şaşırdım. Solid'de de var muhtemelen ama ben bilmiyorumdur. Böyle bir şey lazım olsa bu videoyu izlemeden önce 3ds max'de poligon modelleme ile yapardım. Aslında solid'de bu tür kabartma üçgen yüzeyi ben duvara kalıp olarak yapmak için elle rastgele ölçülerde çizip 4-5 mm yukatı her üçgene tepe noktası vermek için nokta koyarak yapmıştım. Ama silindir etrafı dönmek isteyince iş değişir tabi. Onu da surface modelleme de silindiri flatten yaparak üretirdim muhtemelen ama sizin yöntem çok daha pratik. 

Bu tür low poly modellemeler çok tutuluyor aslında. Evdekiler ufak kase istediğinde hazır modelden basmıştım çok sevdiler. Bu da örnrk olarak isteyenlere dursun burda. Makerworld'den bulmuştum. Vidden çok şık duruyor her modelde. 

Ek olarak videoda abajur standından geçirdiğiniz uzun içi boş, dışı yivli parçanın adı nipel. Yanlış hatırlamıyorsam 10 mm gibi bir çapı var. Piyasada 1 cm yükseklikten başlar 20-30 cm'e kadar bulursunuz çeşit çeşit. Binlerce takmışımdır. 😂😂 Alttaki ince somunu kendi standartı olan bir somun. Bu yüzden nipel siparişi verecek arkadaşlar elimdekilerden bulurum ya da nalburdan bulurum demesin, bulamazsınız yüksek ihtimal. Abajur standında bşr şey olmuyor ama hareketli armatürlerde en alttaki somunu iki tane takarsanız daha iyi oluyor gevşememesi için. Kilitleme yapıyor. E27 duy konusunda da şöyle bir detay var. Sizin internetten bakıp sipariş ettiğiniz duyu kilitli değilde normal e27 duy tercih ederseniz daha iyi olur. Çünkü sizin videodakinden hariç bir de dönüdürüp en son kilitlenen bir duy çeşidi daha var. Sökmek istediğinizde ampulün takıldığı kısımdan plastiği alttan öevirip üstten kastırıp anca sökülüyor. Muhtemelen sökemeyeceksiniz istesenizde. O uüzden benim tavsiyem hiç kilitli almayın ya da esnaftan görerek alıyorsanız sorun size öğretsin nasıl söküldüğünü. Bir de kabloyu taktığınız kısımda kablo ucunu aşırı açmayın. Yukarı doğru plasyikle kapatılmamış bir modelse duy, Yukarda kısa devre edebiliyor. O anahtarın bulunan fişli kablolara da ara fuar diyorlar.  Bu da benim ufak minik katkım olsum. (Meslek hastalığı. 😂)

Diğer yandan elimde bir avize iskeleyi var ufak. Camları kırıldığı için atıl duruyordu  Sizin çizdiğiniz modelin üzerine vida deliği yaparsam cuk oturur. Sigara bırakmaya karar verdiğim için şu an beynim laçka. Ama bu modelden yapmaya karar verdim. Güzel fikir tekrar elinize sağlık. Sayenizde yeni yöntemler öğrenmiş oldum. Teşekkürler. 

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Videonuzu baştan sona izledim. Bayağı emek vermişsiniz güzel olmuş. Fusion'da mesh düzenleme olduğunu bilmiyordum şaşırdım. Solid'de de var muhtemelen ama ben bilmiyorumdur. Böyle bir şey lazım olsa b...

Valla harika bir yorum olmuş, resmen ders niteliğinde bilgilerle dolu! Ellerinize, emeğinize sağlık.

Fusion'daki Mesh olayı bazen gizli bir cevher gibi; 3ds Max'teki poligon mantığıyla birleşince o bahsettiğiniz karmaşık yüzeyleri (hele o silindir etrafındaki low-poly dokuyu) yapmak inanılmaz pratikleşiyor. Sizin o üçgen yüzeyleri elle tek tek modelleme hikayeniz ise gerçek bir "emek işi" olmuş, o sabra şapka çıkarılır üstat 😅

Teknik detaylar ve "meslek hastalığı" dediğiniz kısımlar ise altın değerinde:

Nipel ve Somun Meselesi: İsmini ve o 10 mm standardını tam yerinde belirttiniz. "Nalbura gitmeyin, bulamazsınız" uyarısını lütfen dikkate alın arkadaşlar (ben gidip bulamamıştım 😁) gerçekten o özel diş yapısı yüzünden insanı uğraştırıyor. Hele o gevşememesi için çift somun taktiği, hareketli parçalar için çok profesyonel bir dokunuş. Kilitli duy uyarınız için ayrıca teşekkürler; bir kez kilitlendi mi gerçekten geri dönüşü olmuyor, resmen tek kullanımlık hale geliyor. 

Camları kırılmış avize iskeletini bu tasarımla hayata döndürme fikri ise şahane bir geri dönüşüm projesi olur. Merakla bekliyorum 🫡

Bu arada sigarayı bırakma kararınız için tebrikler! O "laçka" olma hali tamamen geçici; kendinizi tasarıma, modellemeye ve bu tarz yaratıcı işlere vermek odağınızı toplamanız için en iyi ilaç olacaktır. Beyni meşgul etmek o süreci çok daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır derdim üstat ama beyin çokta meşgul olunca arada bir iki duman istiyor 😁

Bu değerli teknik katkılarınız ve güzel dilekleriniz için tekrar çok teşekkürler. Hocam daha yapacağım ve video olarak yayınlayacağım ışıklı, ledli projelerim, tasarımlarım var. Işık konusunda takıldığım yerlerde sizden destek isteyebilirim 🫡🚀

0
ArthurvMorgan
lux3dtasarim kullanıcısına cevaben:
Valla harika bir yorum olmuş, resmen ders niteliğinde bilgilerle dolu! Ellerinize, emeğinize sağlık.Fusion'daki Mesh olayı bazen gizli bir cevher gibi; 3ds Max'teki poligon mantığıyla birleşince o bah...

Estafurlah üstad olan sizsiniz. Kilitli duy fakan halledilebilir şeyler. Ben de geçen gün gu10 duylu spot yaparken öğrendim somunun uymadığını. İşyerlerinde ha bu somun deyip alup kullanıyorduk. Mahalle nalburunda yokmuş. 😂 

Bir bilgim varsa ışık konusunda memnuniyetle yardımcı olurum. 

O atıl avize iskeletini yapacağım. Sizdeki model biçilmiş kaftan. Beyaz flament aldığımda yaparım. 

Sigara konusunda da evet maalesef kafa gitti biraz ama dayanılmayacak gibi değil. 

Tekrar emeğinize sağlık. 

1
lux3dtasarim
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Estafurlah üstad olan sizsiniz. Kilitli duy fakan halledilebilir şeyler. Ben de geçen gün gu10 duylu spot yaparken öğrendim somunun uymadığını. İşyerlerinde ha bu somun deyip alup kullanıyorduk. Mahal...

Estağfurullah, hepimiz bir şeyler öğreniyoruz; üstatlık işin içine girdikçe, o somun mahalle nalburunda bulunmayınca kazanılıyor zaten🫡 İş yerindeki bolluktan sonra nalburda o özel dişli somunu aramayı çok iyi biliyorum, tam bir sabır testi.😅

Işık konusundaki tecrübelerinize her zaman ihtiyaç duyulur, o sektörel bakış açısı projelerin kalitesini bambaşka bir yere taşıyor. Atıl durumdaki o avize iskeleti beyaz filamentle birleşince çok asil ve tertemiz bir iş çıkacaktır ortaya, resmen o iskelete can suyu vermiş olacaksınız 😊

Sigara konusunda da iradenize kuvvet! Kafa bir süre gidip gelebilir ama o tasarımdaki odaklanma anları en büyük desteğiniz olur. Beyaz filamentler gelince o avize projesine gömülmek eminim o süreci daha da kolaylaştıracaktır. Şimdiden elinize sağlık 😊

Hocam ek bir not: Bu yaptığım tasarımdaki modelde bir loft kısmı vardı (23:15) eğer bu geometrik desenin biraz daha belirgin olmasını isterseniz oradaki loft komutu uygulamak için çizdiğimiz çizginin uzunluğu biraz arttırmanız yeterli olur sanırım ben 3 mm yapmıştım ama 4-5 mm de de güzel durabilir yani o geometrik desen daha belirgin bir yapıda oluyor o zaman. Siz yine çizim aşamasında takılırsanız her zaman yazabilirsiniz yardımcı olurum 😊

1