Anasayfa
3D Pazar
Konu Aç
Maliyet

Fusion 360 Dersleri – Ders 9 – Revolve Komutu ile 3 Farklı Fonksiyonel Rulman Tasarımı

3D Modelleme ve Tasarım
lux3dtasarim
Konuyu Açan
lux3dtasarim
⚙️ Aktif Üye
20.04.26 09:41
4 Yanıt
43 Görüntülenme
1 Beğeni

Selamlar arkadaşlar! Herkese keyifli forumlar ve hatasız baskılar dilerim.😊

Fusion 360 eğitim serimizde artık "mekanik tasarım" seviyesine geçiyoruz. Serinin 9. bölümünde, dairesel ve silindirik parçaların anahtarı olan Revolve (Döndürerek Katılaştırma) komutunu, robotik ve mekanik sistemlerin vazgeçilmezi olan Rulman tasarımı yapıyoruz hem de revolve komutunun çalışma mantığını öğreniyoruz.

🚀 Bu Dersteki Teknik Hedefimiz: 3 Farklı Rulman Modeli

Sadece komutun nasıl çalıştığını değil, gerçek hayatta "işleyen" ve 3D yazıcıdan çıktığında dönebilen 3 farklı versiyonu sıfırdan modelliyoruz:

Bilyesiz Rulman: En temel form, sürtünme ve tolerans mantığını kavramak için.

Bilyeli Rulman: Standart mekanik yapı.

Sabit Bilyeli Rulman: Daha gelişmiş ve endüstriyel standartlara yakın modelleme tekniği.

🎥 Bu Videoda Sizi Neler Bekliyor?

Revolve Komutu: Kesit profili ve eksen (axis) seçiminin püf noktaları.

Tolerans (Boşluk) Mantığı: 3D yazıcıda iç içe geçen parçaların kaynamaması için ne kadar boşluk bırakılmalı?

Mekanik Modelleme: Bilyelerin yuvaya yerleştirilmesi ve dönme ekseninin kurgulanması.

3D Yazıcı Ayarları: Hareketli parçaların (print-in-place) sorunsuz dönmesi için dilimleme önerileri.

Final Testi: Yazıcıdan çıkan rulmanların akıcılık ve işlevsellik kontrolü.

Eğer robotik projeleriniz için kendi özel ölçülerinizde rulman üretmek veya Fusion 360'ta teknik modelleme becerilerinizi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız, bu ders size güçlü bir temel sunacaktır arkadaşlar. Bu mantığı zaten bir kez öğrendiğiniz zaman istediğiniz tasarıma entegre edebilir hale geleceksiniz 🫡

🔗 STL: Rulman Seti 

Siz 3D yazıcıda hareketli parça basarken en güvenilir tolerans değerinizi kaç mm olarak belirliyorsunuz? (0.15mm, 0.20mm vb.) Deneyimlerinizi ve sorularınızı aşağıda paylaşırsanız hep birlikte geliştirebiliriz!

Zaman ayırdığınız için teşekkürler, herkese keyifli tasarımlar dilerim! 💛

Yanıtlar 4

Onur

Genelde print-in-place parçalarda benim en stabil aldığım tolerans değeri 0.20 mm civarında oluyor. Ancak bu tamamen yazıcı kalibrasyonuna ve kullandığım malzemeye göre değişiyor. Örneğin PLA’da 0.15 mm bile çalışabiliyorken, PETG’de biraz daha boşluk bırakmak gerekiyor çünkü daha fazla yapışma eğilimi var.

Bilyeli rulmanlarda özellikle bilye ile yuva arasındaki boşluğu iyi ayarlamak kritik. Çok sıkı olursa dönmüyor, fazla boşlukta ise performans düşüyor. Ben genelde önce 0.20 mm ile test baskısı alıp, gerekirse 0.25 mm’ye çıkıyorum.

Ayrıca dilimleme ayarlarında “horizontal expansion” gibi parametrelerle de ince ayar yapmak baya fark ettiriyor. Yazıcıdan yazıcıya ciddi değişkenlik olduğu için küçük test parçaları basarak ilerlemek en sağlıklısı.

Bu arada 3 farklı rulman tipini karşılaştırmalı anlatmanız çok iyi olmuş, özellikle yeni başlayanlar için baya açıklayıcı 👍

1
3dprinter.58

Çok başarılı teşekkürler gerçekten zor fuision 360

1
lux3dtasarim
Onur kullanıcısına cevaben:
Genelde print-in-place parçalarda benim en stabil aldığım tolerans değeri 0.20 mm civarında oluyor. Ancak bu tamamen yazıcı kalibrasyonuna ve kullandığım malzemeye göre değişiyor. Örneğin PLA’da 0.15 ...

Hocam değerli katkınız için teşekkür ederim kesinlikle katılıyorum; 0.20 mm çoğu yazıcı ve malzeme kombinasyonu için daha güvenli oluyor. PLA'nın 0.15 mm gibi sınırları zorlamaya izin verse de PETG'nin o meşhur yapışma huyu işleri dediğiniz gibi bir anda birbirine kaynamış bir plastik kütlesine dönüştürebiliyor.

Tecrübelerinize dair birkaç noktayı ben de yorumlamak isterim:

Horizontal Expansion: Slicer üzerindeki bu ayar gerçekten hayat kurtarıyor. Tasarımı Fusion 360 tarafında tekrar revize etmekle uğraşmak yerine, buradan verilen ufak bir eksi değer (örneğin -0.05 mm) bazen rulmanın "tık" diye dönmesini sağlayan o sihirli dokunuş gibi oluyor ve tekrar tasarıma dönüp tasarımı revize etmekten oldukça iyi oluyor 😊

Malzeme Karakteri: PETG ile çalışırken fan hızını bir tık artırmak, katmanlar arası yapışmayı biraz dizginleyip toleransların korunmasına yardımcı olabiliyor. Yoksa dediğiniz gibi öbür türlü birbirine yapışma durumu oluyor ve sorun nerede diye düşündürüyor insanı 😅

Test Baskıları: Büyük bir projeye girmeden önce sadece o "geçme" bölgesini kesip basmak, hem zaman hem de filament tasarrufu için en mantıklı harekettir. Bunu mutlaka herkese tavsiye ederim bende, özellikle mekanik parçalarda mutlaka ufak bir örnek alıp denemek gerekiyor.

Son olarak küçük bir ekleme daha yapayım; eğer dış ölçülerin değişmesini istemiyor ama sadece deliklerin genişlemesini istiyorsanız, bazı dilimleyicilerdeki "Hole Horizontal Expansion" ayarı bu duruma bir çözüm olabiliyor. 

Tekrardan değerli katkılarınız ve teknik detaylar için çok teşekkürler 😊

0
lux3dtasarim
3dprinter.58 kullanıcısına cevaben:
Çok başarılı teşekkürler gerçekten zor fuision 360

Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, Fusion biraz karışık gibi gelse de diğer CAD programları ile aslında olayı aynı sadece iş mantığı kavramak ile başlıyor bende videolarımda olabildiğince mantığını göstermeye, neyi neden yaptığımı anlatmaya gayret ediyorum, fayfalı olabiliyorsa ne mutlu bana 😇

0