3D Baskı Maliyeti Hesabını Nasıl Yapıyorsunuz?

Genel Tartışma
G
Konuyu Açan
gulayky
🏅 Destekçi
05.03.26 16:10
3 Yanıt
79 Görüntülenme
1 Beğeni

3D baskı alıp satan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Siz baskı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz? Filament maliyeti, elektrik gibi şeyleri hesaplamak için bazı hesaplama araçları var. Sitede de bir maliyet hesaplama alanı bulunuyor.

https://3dprinterdestek.com/3d-baski-maliyet-hesaplama 

Ama merak ettiğim şey şu, çıkan maliyetin üzerine ortalama ne kadar ekliyorsunuz ? Siz maliyeti nasıl çıkarıyorsunuz? Gram bazlı mı hesaplıyorsunuz yoksa çıkan maliyetin üzerine belirli bir yüzdelik kâr mı ekliyorsunuz? 

Fiyat verirken kargo, paketleme gibi masrafları da ekliyor musunuz? Herkes farklı şekilde hesaplıyor gibi geliyor bana.

Yanıtlar 3

ArthurvMorgan

Geçen sene bana pla flamenti gramı 7 tl'den veriyordu printercı. Karaköy'de anlaşmalı sayılabilecek bir yerdi. 

Fakat online pazaryerlerinde üste çıkabilmek için gramı 1.5-2 tl'den satanlar varmış. Toptancıya satarsanız toptan ama biraz daha ucuz oluyor doğal olarak 7 tl'den. Tek tek kendiniz sattığında gramı 7 tl gibiydi ama çeşit çeşit fiyat veren bulursunuz. 

Kargo konusunda çoğunluk muhtemelen 1000 tl gibi yüksek fiyatları bulmadıkça kargoyu ücret alıcı yapıyordur muhtemelen ama online pazar yerlerinde bazı kargo avantajları falan var deniyordu. Duruma göre değişiyor yani bir miktar. 

Ben satış yapmıyorum ama yapacak olsam üzerine şu kadar koyarım demektense Bu ürün ne kadar ediyor normal şartlarda diye bir ön araştırma yaparım. Çünkü tasarım ürünler örneğin aynı flament de gitse daha pahalı olabiliyor. Kendini göstermeyen bir model çok flament gitse bile çok istediğinizde alıcıya bir avantajı olmuyor alternatif olarak. 3D yazıcının gücü tasarımda esnek olması. Çok güzel dekoratif bir raf yaparsın, gramı 7 tl'den 300 tl ediyordur ama 800 tl dediğinde alıcı bulabilir. Çünkü adam orada malzemeye değil tasarıma para veriyor. Ha tabiiki bunu pazarlamak için de iddialı olmak lazım. Yoksa herkesin bastığı bilinen anahtarlığa gramı 7 tl deyip 200 tl yazarsanız kimse almaz. Çünkü ucuzunu bulabiliyor müşteri.

0
M
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Geçen sene bana pla flamenti gramı 7 tl'den veriyordu printercı. Karaköy'de anlaşmalı sayılabilecek bir yerdi. Fakat online pazaryerlerinde üste çıkabilmek için gramı 1.5-2 tl'den satanlar varmış. Top...
Tasarıma para veriliyor kısmına çok katılıyorum, gerçekten önemli bir nokta. Herkesin bastığı standart bir ürünü piyasanın üzerinde satmak zor ama özgün bir tasarımda fiyatı sen belirliyorsun çünkü direkt alternatifi yok.
Ben de gram bazlı hesaplamayı temel alıyorum ama üzerine baskı süresini de ekliyorum, çünkü 20 saat süren bir baskıyla 2 saat süren aynı gramajda olabilir ama yazıcı o süre boyunca senin zamanını ve elektriğini yiyor. Sitedeki maliyet hesaplama aracı da bunları göz önüne alıyor, bence oradan çıkan rakamı taban fiyat olarak almak mantıklı, üzerine ne koyacağına da ürünün pazardaki yerine göre karar vermek gerekiyor.
0
Jakobiyan

Ben büyük e ticaret sitelerinde satış yapıyorum. 1 ay oldu hala anlamış değilim ama fiyat yükselterek kar marjımı ayarlamaya çalışıyorum. Zaten kafamda 1 2 ay kar etmemek vardı. Önemli olan çok zarar etmemekti ve ismimi tanımaktı. Şuan iyi gidiyor. Bu sitede ki maliyet hesaplamanın aynısını daha önceden excelde yapmıştım sonuç birebir aynı. Ben fiyatlandırma yaparken ilk başta kendi maliyetime bakıyorum. Maliyet alırken filament fiyatımın üstüne 100 tl daha koyuyorum çünkü fire payı olur diye. Sonra piyasayı araştırıyorum ne kadara satıyor. Kaç kişi satın almış veya fiyat geçmişine falan hepsine bakıyorum not alıyorum. Sonra beni kurtaracak fiyat neyse üstü veya aşağısı ona göre fiyat belirliyorum. Sonra yapay zekadan fiyat ve satış stratejisi alıyorum. Resimleri yaptırıyorum. Satışa koyunca 5 10 tane satınca bakıyorum kurtarıyor mu. Sonra tekrar yükseltme yapıyorum. Tabi 3 5 dükkana da ayrı fiyat veriyorum onlar da kargo ve komisyon olmadığı için genelde maliyetimin 2 katı olarak veriyorum. Ama çok bulunmayan birşey ise 5 katı bile verdiğim oluyor. Biraz uzun oldu 😂

1