3D Baskı Maliyeti Hesabını Nasıl Yapıyorsunuz?

Genel Tartışma
Konuyu Açan
gulayky
🏅 Destekçi
05.03.2026 16:10
1 Yanıt
6 Görüntülenme

3D baskı alıp satan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Siz baskı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz? Filament maliyeti, elektrik gibi şeyleri hesaplamak için bazı hesaplama araçları var. Sitede de bir maliyet hesaplama alanı bulunuyor.

https://3dprinterdestek.com/3d-baski-maliyet-hesaplama 

Ama merak ettiğim şey şu, çıkan maliyetin üzerine ortalama ne kadar ekliyorsunuz ? Siz maliyeti nasıl çıkarıyorsunuz? Gram bazlı mı hesaplıyorsunuz yoksa çıkan maliyetin üzerine belirli bir yüzdelik kâr mı ekliyorsunuz? 

Fiyat verirken kargo, paketleme gibi masrafları da ekliyor musunuz? Herkes farklı şekilde hesaplıyor gibi geliyor bana.

Yanıtlar 1

ArthurvMorgan

Geçen sene bana pla flamenti gramı 7 tl'den veriyordu printercı. Karaköy'de anlaşmalı sayılabilecek bir yerdi. 

Fakat online pazaryerlerinde üste çıkabilmek için gramı 1.5-2 tl'den satanlar varmış. Toptancıya satarsanız toptan ama biraz daha ucuz oluyor doğal olarak 7 tl'den. Tek tek kendiniz sattığında gramı 7 tl gibiydi ama çeşit çeşit fiyat veren bulursunuz. 

Kargo konusunda çoğunluk muhtemelen 1000 tl gibi yüksek fiyatları bulmadıkça kargoyu ücret alıcı yapıyordur muhtemelen ama online pazar yerlerinde bazı kargo avantajları falan var deniyordu. Duruma göre değişiyor yani bir miktar. 

Ben satış yapmıyorum ama yapacak olsam üzerine şu kadar koyarım demektense Bu ürün ne kadar ediyor normal şartlarda diye bir ön araştırma yaparım. Çünkü tasarım ürünler örneğin aynı flament de gitse daha pahalı olabiliyor. Kendini göstermeyen bir model çok flament gitse bile çok istediğinizde alıcıya bir avantajı olmuyor alternatif olarak. 3D yazıcının gücü tasarımda esnek olması. Çok güzel dekoratif bir raf yaparsın, gramı 7 tl'den 300 tl ediyordur ama 800 tl dediğinde alıcı bulabilir. Çünkü adam orada malzemeye değil tasarıma para veriyor. Ha tabiiki bunu pazarlamak için de iddialı olmak lazım. Yoksa herkesin bastığı bilinen anahtarlığa gramı 7 tl deyip 200 tl yazarsanız kimse almaz. Çünkü ucuzunu bulabiliyor müşteri.

0