Merhabalar,
3d baskı teknolojisi genel olarak FMD ve SLA olarak bilinmekte. Bunlar dışında farklı teknikte fakat benzer maktıkla çalışan PolyJet teknolojisi de mevcut.
Hemen hemen herkesin instagram veya youtube'ta karşısına çıkan renkli figür baskı videoları olmuştur. İşte bunların temeli PolyJet.
PolyJet teknolojisini renkli kağıt yazıcılarına benzetebiliriz. Reçine veya benzeri (tam olarak bilmiyorum) birkaç rengi makineye yüklüyorsunuz. Temel mantık olarak, makine rengi ayarlıyor ve malzemeyi 16 mikron hassasiyete kadar (0.016 katman yüksekliği) tablaya püskürtüp ardından UV kaynağıyla sertleştiriyor ve sonunda fotoğraftaki gibi yüksek renkli çözünürlüğe sahip figürler elde edebiliyorsunuz.
Bu teknolojiyi kullanarak üretim yapan "mynepic" gibi firmalar mevcut.
Youtube'ta bir videoda renkli tarama sonrası üretilen figürde, kişinin vücudundaki dövmelerinin bile olduğunu gördüm ve açıkçası bu beni etkiledi.
Tabi doğal olarak fiyatını merak ettim. ChatGPT'ye sorduğumda fotoğraftaki yanıtları aldım.
Merak edenler olursa üreticinin linkini inceleyebilir, youtube linki üzerinden de fikir edinebilirler.