Filamenti Kurutmak İçin Evde Basit Bir Çözüm

Genel Tartışma
erolblt
Konuyu Açan
erolblt
🧠 Rehber
05.02.2026 09:49
2 Yanıt
110 Görüntülenme

Filamenti kurutmak için evde uygulanabilecek basit bir yöntem denedim ve deneyimimi paylaşmak istedim. Evdeki fırını 40–50 dereceye ayarlayıp filamenti yaklaşık 4–5 saat boyunca fırında bıraktım. Bu işlem sonrası filamentin içindeki nemin ciddi oranda azaldığını söyleyebilirim.

Benim filamentim yaklaşık 6 ay boyunca açıkta kalmıştı ve elime aldığımda çok kolay kırılıyordu. Baskı sırasında da kopma, kırılma ve extruder tıkanması gibi sorunlar yaşamaya başlamıştım. Fırınlama işleminden sonra filamentin eski formuna oldukça yakın bir hale geldiğini fark ettim. Kırılma sorunu ortadan kalktı ve baskıları çok daha rahat almaya başladım.

Tabii bu yöntemi denerken sıcaklığı fazla yükseltmemek önemli. Yüksek sıcaklık filamentin formunu bozabilir. Benim için işe yaradı, bilgilendirme amaçlı paylaşıyorum.

Benzer şekilde deneyen ya da farklı bir yöntem kullanan varsa, paylaşması topluluk için faydalı olur.

Ekli Dosyalar
filament-kurutma.webp
filament-kurutma.webp
291,64 KB

Yanıtlar 2

ArthurvMorgan

Siz miydiniz hatırlamıyorum ya insta ya youtube'da birisi daha yapmıştı aynı yöntemi. Ve aşağıda bayağı yorum vardı işe yaradı diye. Emeğize sağlık güzel paylaşım. 

0
ArthurvMorgan

Nem kurutma ile ilgili aklıma bir şey geldi. DIY (kendin yap) nem alıcı sistemler vardır odalar için. 

Aslında çalışma mantığı da çok basittir. Peltier denilen bir şey var. Elektrik verdiğinizde bir tarafı çok ısınır diğer tarafı çok soğur. Bir saklama kabını alıp, fan ile içine havayı çekip, saklama kabının bir kısmını kesip peltierin soğuk tarafını içeri giren havayla temas ettirdiğinizde soğuk yüzeye çarpan hava su damlacağına dönüşüyor. Saklama kabının diğer tarafından da nemsiz hava çıkıyor. Peltierin sıcak olup ısınan kısmına da bilgisayar işlemcisinin aluminyum soğutucu ve fanını takıyorsunuz. Anlatması uzun ama görünce yapması kolay bir şey olduğunu anlayacaksınız. Nem alma cihazı yapımı

Nemi alınmış hava flamentin bulunduğu bir kutuya ısıtılıp üflenebilir. Veya tamamen odanın nemini almak için kullanılabilir flamentin bulunduğu oda için. Aklıma gelmişjen yazayım dedim. 

Tam emin değilim ama flamentin bulunduğu kapalı kutuya nem alıcı silika (buydu galiba adı) koyulabilir. Özellikle elinde çok çeşit flament saklamak zorunda olanlarda işe yarar gibi. 

0