Kullanıcılar için tasarım klavuzu

Genel Tartışma
ArthurvMorgan
Konuyu Açan
ArthurvMorgan
⚙️ Aktif Üye
24.01.2026 16:58
2 Yanıt
102 Görüntülenme

Eğer bir 3d yazıcınız varsa elinizde, aslında sandığınızdan çok daha fazlası var. Fakat doğal olarak tasarımcı değiliz bizler. Bu yüzden bir 3d printerımız olması ya da 3d çizim programı kullanmak bizi tasarımcı yapmıyor. Yine de iyi bir tasarım nasıl olur? konusuyla ilgilenenlerin çok iyi bildiği kişiler var. Bugün size Braun firmasının efsanevi tasarımcısı Dieter Rams'ten bahsedeceğim. Dieter Rams Alman bir endüstriyel tasarımcı. Braun'un ikonik kimliğini kazanmasında çok büyük rolü vardır. O'nun tasarım gücü bugün dünya devi olan Apple firmasının ikonik tasarımlarının bile ilham kaynağıdır. Rams'e iyi bir tasarım nasıl olur? diye sorulduğunda 10 maddelik bir tavsiye verir. Ürün tasarımları bölgesel trendlerden, yerel kültürlerden, dönemin üretim teknolojisinden etkilenebilir, kısıtlanabilir ya da özgürlük alanı yakalayabilir fakat iyi bir tasarımın timeless denilen zamana bağlı olmaksızın özellikleri vardır.

Elbette her tasarımcının kendine ait bir felsefesi de vardır. Rams'in ise artık ikonik hale gelmiş olan felsefesi less but better az daha iyidir sözüdür. Rams ürün tasarımlarında her zaman tasarımın sade, derli toplu ama işlevini kusursuza yakın derecede iyi şekilde yerine getiren bir tasarımı sever. Tanıdık geldi mi? Apple tasarımcıları da bu felsefeden oldukça etkilenmiştir. Rams'in tasarım ilkeleri şunlardır;

1. İyi tasarım yenilikçidir.
  2. İyi tasarım, bir ürünü kullanışlı hale getirir.
  3. İyi tasarım estetiktir.
  4. İyi tasarım, bir ürünü anlaşılır kılar.
  5. İyi tasarım göze batmaz.
  6. İyi tasarım dürüsttür.
  7.  İyi tasarım uzun ömürlüdür.
  8. İyi tasarım kapsamlıdır, en ince detayına kadar düşünülmüştür.
  9. İyi tasarım çevre dostudur.
  10. İyi tasarım, mümkün olduğunca az tasarım demektir.

Gönül ister ki herbirini detaylı şekilde açıklayayım fakat yazıyı çok uzatarak okunmaz hale getirmekten kaçınmaya çalışıyorum. Bu yüzden kaynakça olarak ilgilenenler için https://markut.net/sayi-6/dieter-rams-tasarim-felsefesi/ linkini bağlantı olarak vereceğim. Linkte Rams'in ürünlerini de muhakkak inceleyiniz.  

Elbette sadelik yerine canlı, ya da daha karmaşık ürünleri de benimseyen ürün tasarımcıları da mevcuttur fakat bu yazıda anlatılmaya çalışılan şey tasarım trendleri değildir. Bu yazıyı yazmaya beni iten şey bugün 3d printer sahipleri thingiverse, printable, makerworld gibi sitelerden yeni birşey bulup satma derdinde. Bunu yadırgamıyorum herkes ekmek peşinde. Fakat özellikle 3d herhangi bir çizim programı bilmek güzel şeyler yapabilmek anlamına gelmiyor. Derdim "öyle bir ürün yapayım ki sonsuza kadar yaşasın" tribi de değil. :) Fakat efsane kişilerden bu işin abc'sini de öğrenmek iyi bir şey bence. 

Hatta hiçbir şey yapmasanız bile sadece yapay zekaya bir şey çizdirirken Oraya Rams ekolünde bir ürün istiyorum demek bile sizi diğerlerinden ayırır prompt olarak. Hatta size küçük bir sır vereyim çoğu şeyi tasarlarken sezgisel olarak yapıyoruz zaten. Sadece neden ve nasıl'ını bilmiyoruz. 

Örnek: Bir bluetooth hoparlör üzerinde çalışıyorum.

İstediğim hissiyat: premium bir his yaşatsın.

Seçtiğim materyaller ince katman kumaş dokusu, ve kalanı metaliğe yakın pütürlü/opsiyonel bir doku. 

Renk kombinasyonu: siyah ve kırmızı. 

Fonksiyon: kullanıcıyı yormayan, ışıkla kullanıcıya yardımcı olacak backfeed verecek bir yapı. Işık olacak fakat bağırmayacak. süs ya da dekordan ziyade kullanıcıyla ilişkisel halde yardımcı olacak. Şarj olurken zayıf kırmızıdan şarj olduğu sürece artan kırmızıya çıkma gibi. Sesi arttırırken ya da azaltırken görsel geribildirim gibi. 

İleriye dönük hedef: Henüz o aşamaya geçmesem de hoparlörlerin silindir formun ikiye bölünüp dilenirse sağ ve sol kabinlerin ayrılıp çevreye yayılarak kullanıcının stereo deneyim yaşayabilmesi. Bir araya getirilirken ya da ayrılırken basit bir magnet mekanizması ile sağlanması var. Bu esnada edge ışıkların birleşme ve ayrılma esnasında soft bir fading yanıp sönme ile görsel geri bildirimde bulunması gerekli. 

Bu basit çalışma elbette kaliteli bir hoparlör, güncel bir bluetooth modül, kuvvetli bir şarj istasyonu ile desteklenmeden premium hissi vermez. Bu örnek çalışmada hedeflediğimiz şey piyasada ses bombası adı altında satılan sırf moda diye eklenen ışıklı oyuncaklar yerine ışığın hem stil hem fonksiyon olarak tek bir renk ile doğru kullanımı idi. Aşağıdaki çalışmayı eskiz çalışmamdan örnek göstererek çizdirdim yapay zekaya. Bence yapay zekanın doğru kullanımı da budur.  Bir miktar Rams'in sadelik felsefesinin dışına çıkmış olsa da fena olmadı. Yine de aklımdaki eskizde bu kadar kuvvetli kırmızı bir ışık yok. 

Umarım ilgilenenler için güzel bir rehber olmuştur.  Siz de farklı tasarımcıları araştırarak en azından daha bilinçli ve sizi diğer insanlardan ayıracak şeyler üzerinde çalışabilirsiniz. Ben sadeliği ama yine de ben buradayım diyen tasarımları seviyorum. Rams kimdir bilmeden önce bile çıkardığım derginin logoso aşağıda. Bugün olsa "dergisi" kelimesini eklemem. Tasarım kriterlerinde bir başka konu da her şeyi anlatma şeklindedir. Ben de öğreniyorum sonuçta. :) Basit ince çizgiler hep imzam olmuş ama. (Ne de güveniyor kendine 😂 ) İşin şakası bir yana firmam olsa modelin ismi bile hazır. Edge light koyardım. 😂

Ekli Dosyalar
file_000000005ab0720a958d1b5ab9cd8a08.png
file_000000005ab0720a958d1b5ab9cd8a08.png
2,03 MB
Screenshot_20260124_164519_Gallery.jpg
Screenshot_20260124_164519_Gallery.jpg
1,77 MB
Screenshot_20260124_032103_M365 Copilot.jpg
Screenshot_20260124_032103_M365 Copilot.jpg
87,28 KB

Yanıtlar 2

yldrm3dcraft

yönlendirici detaylı ve ilham verici bir makale tarzında olmuş emeğinize sağlık @ArthurvMorgan 

0
ArthurvMorgan

@yldrm3dcraft Bir tür google araması gibi oldu, teşekkürler. :) 

Yapay zekaya sorsan bulunamayacak şeyler değil. Yukarda da belirttiğim gibi sezgisel olarak yapıyoruz zaten çoğunu. 

Bu arada kendi başıma geleni ya da deneyimimi aktarayım. Bugün yine eskiz üzerinde uğraşırken farkettim ki asıl çizimlere geçildiğinde dış kabuktan içe doğru değil de içerde kartları, pilleri, hoparlörlerin kaplayacağı yerleri falan çizip teeee en son dış kabuk ile uğraşmak daha hayırlı. önce kasayı oluşturunca içine tıkar gibi biçimsiz koymak zorunda kalıyorsun çünkü.

Bugün ayrıyeten butonları oluşturayım dedim. butonları tv kumandası içindeki kadar esnek olmasa da birleşik yapacaksam eğer biraz esnek olması gerektiğine karar verdim. Bunun için illa esnek flament mi gerekli bunu 3d yazıcıdan basmadan anlayamayacağım sanırım. Belki de standart pla yeterli oluyor bilmiyorum. Daha da kötüsü bu tür ürünlerde neredeyse conta yumuşaklığında esnek plastik oluyor basma hissiyatı olarak. Bu nasıl halledilir hiçbir fikrim yok. :) Araştırmam gerekli. Belki de hazır yapabilen yerler vardır. 

Diğer konu ise kumaşla kaplamak. Uygun kumaş nerden bulunur, naaıl yüzeye gerilip sabitlenir bilmiyorum. belki de japonlara yapıştırınca bile halledilebilen bir şey. 

Bir başka konu bu ürün su geçirmez olması gerekli. tutup denizin içine sokmayacağız ama en azından yağmurdan etkilenmemesi gerekli. Biraz araştırdığımda buna özel membran gerdiklerini öğrendim ama uygulaması nasıl bir şey hiçbir fikrim yok. kasayı su geçirmez yapmak nispeten kolay. Onu aydınlatma ürünlerinde conta çizip bastırtarak kolayca çözüyorum. Hatta tek katman gibi değil de 3 boyutlu girinti çıkıntılı şeyleri bile kolayca yapıyorlar. Contanın elde sıvı dökülebilen malzemesi varsa 3d'den kalıp da yaparım sorun değil. Bu konuda biraz fikrim var gibi. 

çok hoşuma giden rastgele çizgiler konusunda ise kabukta bir katman daha kullanmak gibi fikirlerim var. dışta ise ışığın çıkacağı yerleri incelterek ışık hattını oluşturabilirim diye umuyorum. Ne kadar resimdeki gibi olur meçhul. :) 

Özet olarak seri imalat yapacakmış gibi düşünüp uygulamaya çalışınca aslında bir sürü eksiği var. Ve elimde yazıcı olmadığı için şu an denemeler yapamıyorum. Sadece önceden karşıma çıkacak problemleri tahmin yürütüp nasıl yaparım diye düşünüyorum. Bir de geçme toleransları ve bütün ölçüleri autocad'de milimi milimine belirleyip öyle oluşturmaya başlamaya karar verdim aslında. Çünkü solid'de geriye dönüşler sıkıntılı olabiliyor. autocad ön görünüş olarak çizip çizip oranı şusunu busunu oluşturmada daha hızlı bence. Sonrasında plana sadık kalıp solid'de oluşturması daha kolay. 

Buton çizerken de zorlandım aslında. Çünkü hoparlör yerini çizerken bir yay çizip olduğu gibi parçaya ayırmak kolaydı. Ama butonlarda böyle bir şey yapmaya kalkınca tepedeki ovalliği komple parçalıyor. Bu yüzden üst tarafta buton grubu çizip yüzeye yansıttım. Fakat buton yerini sil deyince aşağıdan buton için gerekli yüzey de gitti. 😂 Aşağı komple yüzeyi ofsetleyip sonra butonları ofsetleyip, silip,0.2 tolerans verip, kenarlardan uzatıp ortadaki boşluğu doldur dedikten sonra yüzeye kalınlık vererek katı model haline getirebildim. Daha kolay yolu vardı muhtemelen ama ben bilmiyorum. 😂 Ama sonuçta bombeli bir yüzeyin kesintisizliğinde butonları da ona uygun bombeli yüzey ile oluşturabildim. Bakınca sırıtmıyor yani. ilginç ve daha önce hiç uğraşmak zorunda olmadığım bir deneyimdi. Hergün 1-2 saat çalışıp öğreniyorum. :) 

0