Bambu lab studio, pla ayarları ve baskı hakkında sorularım var

Bambu Lab
ArthurvMorgan
Konuyu Açan
ArthurvMorgan
⚙️ Aktif Üye
13.03.26 04:05
13 Yanıt
172 Görüntülenme
0 Beğeni

1-2 haftadır yazıcıyla denemeler yapıyorum aldım alalı. Merak ettiğim bir kaç soru var. Yanıtlarsanız sevinirim. 

İlk flamenti taktıktan sonra yazıcıya gönderirken akış kalibrasyonu ve yatak kalbrasyonu yaptım fakat sonraları bu iki ayarı kapattım. Bunları standart her baskıda açmak gerekiyor mu? Özellikle final baskılar için. 

Destekler kolay sökülüyor fakat etek bildiğin yapışıyor modele. Bunun bir ayarı var mı? 

x aksının rezonansı öncekilerle uyuşmuyor diye bir uyarı alıyorum. Ama baskı da alıyor. Bu uyarıyı dikkate almalı mıyım? 

Dikiş, kabuk ürünlerde hem içerde hem dışarda oluyor sanırım. Buna yapacak bir şey var mı? Rastgele gibi modları da denedim. 

Genel olarak sorunum flament beyaz renkte olduğu için mi bilmiyorum hataları sanki çok belli ediyor. Biliyırum çok fazla ayar var ve hepsi birbirini etkiliyor fakat bana olması gerektiğinden daha kalitesiz çıkıyor gibi geliyor. 

Aşağıdaki ayarlı spotun alt silindir kısmında destek çok yapışmış örneğin. Çıkartırjen ampülün dayandığı radiuslu kısmı da söktü. Acaba iyice soğumasını da mı beklemek gerekiyor bilemedim. İyice dayanıklı olsun diye Duvar döngüsünü 5 yaptım. 0.4 mm nozul çapı olduğu için et kalınlığını da 2.4 mm yapmıştım. 

ikinci bantlıkta dikişi rastgele diye dağıttım. Kaliteli bir baskı diyebilir miyiz bilemedim. 

En sondaki kutuyu fuzy yani bulanık yaptım dışı. Görece en iyisi o oldu. 

Kahverengi olan bulaşıklık renginden dolayı mı yoksa akış kalibrasyonu falan iyi okdu diye mi bilmiyorum daha iyi görünüyor baskı kalitesi olarak. 

Bu kadar detaylı yazmamın sebebi bir şeyler yapıyorum ama doğru mu yapıyorum yanlış giden ne anlamaya çalışıyorum. Fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. 

Yanıtlar 13

Jakobiyan

Otomatik yatak tesviyesi genelde hep açık olsun. 5 6 dakika geç basılır en fazla. Ama ben genelde tablayı ve baskı kafasını ellemeden aldığım bir ürün ise 1 saatlik baskı basıyorsam bazen kapatıyorum.

Etek yalnızda dış kenar ve kenar genişliği 3 yapıyorum bir sorun olmuyor.

Diğer sorunlarında resim paylaşmışsın galiba ama gelmemiş. Ürünü tabladan çıkartırken soğuması daha iyi olacaktır.

1
ArthurvMorgan
Jakobiyan kullanıcısına cevaben:
Otomatik yatak tesviyesi genelde hep açık olsun. 5 6 dakika geç basılır en fazla. Ama ben genelde tablayı ve baskı kafasını ellemeden aldığım bir ürün ise 1 saatlik baskı basıyorsam bazen kapatıyorum....

Aaa evet resim yok. şimdi farkettim. Bu sefer ekran görüntüsü alıp ekledim. Belki dosya boyutuyla alakalıdır. 

Yukarda da bahsettiğim gibi bir şeyler yapıyorum ama ne kadar doğru yapıyorum bilmiyorum. Denemek için de sürekli yeni bulduğum şeyleri deniyorum.

Bulanık katman hoşuma gitti. Çizgi çizgi çizgi görüntüyü alıyor. 

Spot gibi şeylerde şu dikiş izleri konusunu sevmedim. Rastgele gibi modları deniyorum. 

Arachne dedikleri atarın ne olduğunu anlamadım.

Uyarlanabilir katman yüksekliği güzel görünüyor ama radius yapıp tekrar düze çıktığında katmanlar kalınlaştı. Hiç yapmasam daha iyi gibiydi. Ya da bir ayarı var ben kaçıyorum. 

Renk ve ışık vurunca da çok belli etmiş olabilir hataları. Belki de ışıklı ilgili final basımlarda daha yavaşa alıp katman yüksekliğini ince tutmak lazım. Bir de masa üzerinde titreme sanki olması gerekenden fazla. Yere koyup bir deneme yapabilirim.

İşin kötüsü benim basacağım parçalar hep aydınlatma ürünü olacak ilerde. Aslında yazıcıyı alırken ilk baştaki planım sadece prototip üretimi idi. Normalde iş yerlerinde de yaptığım buydu yıllardır. Fakat işin içine girince bir gördüm ki insanlar gayet de 3d printer'dan çıkan ürünleri kullanıyorlar. Ha pla olmaz petg olur ama yaygın şekilde yapılıyor gördüğüm kadarıyla. Biraz dertleşmiş gibi oldu uzun yazdım ama affınıza sığınıyorum. :) Özetle hedeflerim bir miktar değişti ama 3d yazıcı çıktılarını ürün olarak kullanacaksam final çıktımın iyi görünmesi bu açıdan önemli. Yakında bastığım ürünlerden birinin .3mf dosyasını ve basılan ürünü konu olarak açıp incelemelerde bulunuruz. Hem benim gibi bilmeyen diğer arkadaşlara da örnek bir çalışma olur. İlginiz için teşekkürler. 

0
ArthurvMorgan

Yine resim ekledim dosya boyutu küçük (ekran alıntısı) eklenmemiş. 

0
erolblt
ArthurvMorgan kullanıcısına cevaben:
Yine resim ekledim dosya boyutu küçük (ekran alıntısı) eklenmemiş.

Resim yükleme özelliği revize edildi ve 3MF dosya yükleme boyutu da yükseltildi. Tekrar deneyebilir misiniz.

1
ArthurvMorgan
erolblt kullanıcısına cevaben:
Resim yükleme özelliği revize edildi ve 3MF dosya yükleme boyutu da yükseltildi. Tekrar deneyebilir misiniz.

Hemen deniyorum. 

Screenshot_20260313_055811_Gallery.jpg
Screenshot_20260313_055811_Gallery.jpg
934,74 KB
Screenshot_20260313_055759_Gallery.jpg
Screenshot_20260313_055759_Gallery.jpg
968,3 KB
20260312_174340.jpg
20260312_174340.jpg
2,49 MB
0
ArthurvMorgan

@erolblt Sorun hallolmuş görünüyor. Teşekkürler. 

0
doruk

Sorularını tek tek ele alayım, belki işe yarar;

Yatak ve akış kalibrasyonu: Otomatik yatak tesviyesini her baskıda açık bırakmak iyi bir alışkanlık. Birkaç dakika ekler ama özellikle ilk katman kritikse değer. Akış kalibrasyonunu ise filament değişiminde veya uzun süre kullanmamışsanız yapmanız yeterli, her baskıda şart değil.

Etek yapışması: Destek arayüz katmanını etkinleştirip arayüz malzemesini farklı ayarlayabilirsin. Ayrıca "Destek/Nesne mesafesi" (Z mesafesi) değerini biraz artırmak (0.2 → 0.25mm gibi) sökmeyi kolaylaştırır. Etek için "Yalnızca dış kenar" modunu dene, daha az yapışır.

X aksı rezonans uyarısı: Bu uyarıyı ciddiye almak gerekir. Yazıcının resonance compensation (titreşim telafisi) kalibrasyonu doğru çalışmıyorsa yüksek hızlarda "ringing/ghosting" denilen dalgalanma izleri oluşabilir. Bambu Studio'dan titreşim kalibrasyonunu tekrar çalıştırmayı dene. Masada titreme olduğundan bahsetmişsin, yazıcının sağlam/düz bir zemine alınması bu kalibrasyon için de önemli.

Dikiş sorunu: "Dikiş konumu → En az görünür" seçeneğini dene, keskin köşe olan modellerde en iyi sonucu verir. Yuvarlak modellerde rastgele iyi ama bazen "Seam painting" ile dikişi modelin arka tarafına manuel çekebilirsin.

Beyaz filament: Haklısın, beyaz PLA hataları en çok gösteren renklerden biri çünkü ışığı yansıtıyor. Calibration problemlerini de daha belirgin yapar. Kalibrasyonların doğru yapıldığından emin olunca fark göreceksin.

Arachne nedir: Bambu Studio'da "Duvar oluşturma algoritması" altındaki Arachne, değişken genişlikte duvarlar üretir. İnce detaylarda ve organik şekillerde klasik moddan daha iyi sonuç verir, denemeye değer.

Uyarlanabilir katman yüksekliği: Düzlüklerde katmanın kalınlaşması normal davranışı. Min/Max değerlerini daraltarak (örn. 0.08-0.20) daha kontrollü hale getirebilirsin.

Aydınlatma ürünü basacaksanız PETG gerçekten daha dayanıklı ve ısıya karşı daha dirençli olacaktır, ilerleyen süreçte geçiş yapmayı düşünebilirsin.

1
ArthurvMorgan
doruk kullanıcısına cevaben:
Sorularını tek tek ele alayım, belki işe yarar;Yatak ve akış kalibrasyonu: Otomatik yatak tesviyesini her baskıda açık bırakmak iyi bir alışkanlık. Birkaç dakika ekler ama özellikle ilk katman kritiks...

Emeğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Dediğiniz şeylerle tek tek ilgileneceğim.

Petg flament aldım bu arada. Duş başlığı vardı hazır model onu bastım şimdilik.

Destek mesafesi 2 idi evet şimdi hatırladım. Sonradan dilimleyici içinde modeli tam karşıdan görünecek şekilde bakıp ayarlarını kurcalamıştım. 2.5 civarı bir ayarla işim olduğunda tekrar bakacağım. 

Sanırım en önemlisi x rezonans uyarısı. Yazıcıyı aşağı zemine koydum. Benim masaya göre çok farkediyor titreşim. Çözüm olarak bambu'nun kendi yapay zekası arkadayı vidayı 1 tur gevşet, 2-3 defa motoru ileri geri oynat ki kayışı ayarlasın, sonra tekrar sık dedi. O vida hangisiyse bulup yapacağım. 

Diğer dediklerinizi de model basarken dikkate alacağım. Yazınızı word'e kopyaladım. Sağolun. 

0
erolblt

@ArthurvMorgan   Beğendiğiniz konu veya yorumları buradan da kaydedebilirsiniz hocam. Kaydettiklerinizi burada ayrıca görebiliyorsunuz. Aklınızda bulunsun diye küçük bir not düşmek istedim. Bilgisayarda bir şey olursa buradan da bakabilirsiniz.

1
ArthurvMorgan
erolblt kullanıcısına cevaben:
@ArthurvMorgan   Beğendiğiniz konu veya yorumları buradan da kaydedebilirsiniz hocam. Kaydettiklerinizi burada ayrıca görebiliyorsunuz. Aklınızda bulunsun diye küçük bir not düşmek istedim. Bilgisayar...

Doğru öyle bir ayar koymuştunuz. Bu arada ilk nozul tıkanmamı yaşadım bugün. İşin kötüsü yeni flamentler de almıştım onları taktığım esnada oldu. 

Şöyle ki petg ile duş başlığı bastım. Güzel de oldu. Fakat sonraki 5 cm çaplı silindirleri bassa da üst yüzeyi bi tuhaf basmıştı çok önemsemedim. Renkli pla'ları ams'ye taktım. Yükle diyorum çekemiyor extruder flamenti. İnternetten baktım soğuk çekim diye bir teknik varmış. Önce 250 dereceydi sanırım ısıttım. pfte tüplerini çıkardım. Çıplak olarak flamenti ittim. bir yandan da extruderin ileri itme tuşuna bastım. 5 cm falan aktı flament. sonra 100 dereceye getirdim. yavaşça flamenti geri çektirdim oldu. Sanırım petg'nin mikro parçaları neden oldu tıkanmaya. Tıkanma mıydı yaşadığım onu da bilmiyorum ama daha yeni aldığım flamentde olunca aha dedim ucuz etin yahnisi. 😂 449 lira vermiştim. Neyseki sorun halloldu şu an baskı devam ediyor. 

0
doruk
Emeğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Dediğiniz şeylerle tek tek ilgileneceğim. Petg flament aldım bu arada. Duş başlığı vardı hazır model onu bastım şimdilik.Destek mesafesi 2 idi evet şimdi h...

Rica ederim, başarılar! X rezonans sorununu çözerken vidayı dikkatli gevşet, aşırı uğraşma gerek yok genelde 1 tur yeterli oluyor. PETG ile duş başlığı mantıklı bir tercih, suya dayanıklılık açısından iyi seçim. Sonuçları paylaşırsanız güzel olur, görmek isteriz.

1
ArthurvMorgan
doruk kullanıcısına cevaben:
Rica ederim, başarılar! X rezonans sorununu çözerken vidayı dikkatli gevşet, aşırı uğraşma gerek yok genelde 1 tur yeterli oluyor. PETG ile duş başlığı mantıklı bir tercih, suya dayanıklılık açısından...

Şu ana kadar 2-3 defa duş alındı. Dedim en sıcağa getirin kombiyi ama doğal plarak soğuk suyla da karıştığı için 70 derecelerde falan sıcak su almıştır bence ortalama. Modeli makerworld'de buldum. Yapan adam delikleri çapraz yapmış, şekilli akıyor. İkinci resimde su bandı sarılmış olarak göreceksiniz. Onun sebebi hortum tarafındaki bir arızadan kaynaklı. Bendeki eski duş başlığı da kırıktı ondan bastım.

Ek olarak "eski duş başlığı kaygandı, bunun kavraması daha iyi" dediler. Petg'nin yapısı ve katman katman çizgi oluşundan sanırım. Bir erime ya da yumuşama olmadı şimdiye kadar ama petg için böyle bir şey olacaksa da uzun vadede olur sanırım.

Sadece şöyle bir olumsuzluk oldu. Petg kullandıktan sonra aldığım iki tane silindir pla baskı nispeten bozuk oldu çok rahatsız etmese de. Sonrasında da nozul tıkandı. Soğuk çekim yöntemiyle nozulu temizlemek sorun olmadı ama. 10 dakika falan sürmüştür en fazla. Petg'den pla'ya geçişte biraz nozul içindeki eski petg'yi atmak gerekiyır anladığım kadarıyla. Yoksa içte kalan petg, planın ısısı olan 205 derecelerde eriyemediği için nozul içinde tıkanma yarattı mantığıma göre.

Başka da bir problemim olmadı petg ile alakalı. Hatta pla'dan sadece 9 tl fazla idi petg. İçimden madem bu kadar kaliteli neden pla kullanıyoruz dedim. Belki baskı profilini oluşturmak tecrübe istiyordur. Ben ayarlara hiç müdahale etmedim. Gördüğüm, baskı çok yavaştı. O da petg'nin yapısı gereği sanırım. Şimdilik tecrübelerim bu şekilde. 

20260314_190227.jpg
20260314_190227.jpg
2,57 MB
20260313_183021.jpg
20260313_183021.jpg
2,72 MB
0
doruk
Şu ana kadar 2-3 defa duş alındı. Dedim en sıcağa getirin kombiyi ama doğal plarak soğuk suyla da karıştığı için 70 derecelerde falan sıcak su almıştır bence ortalama. Modeli makerworld'de buldum. Yap...

Filament geçişindeki tıkanma mantığın da doğru. PETG'den PLA'ya geçerken nozzle'ı 230-240 dereceye çıkarıp birkaç purge yapman, içeride kalan PETG'yi temizler. Sonra PLA sıcaklığına inersen tıkanma yaşamazsın.

1