Snapmaker U1 cihazını ev ortamında daha kontrollü ve düzenli kullanmak isteyenler için basit ama oldukça işe yarayan bir kapalı kasa çözümünden bahsetmek istiyorum. Hazır satılan kapalı kabin sistemleri hem pahalı hem de çoğu zaman hobi kullanıcıları için gereğinden fazla büyük ve maliyetli olabiliyor. Daha uygun fiyatlı ve pratik bir çözüm arayanlar için IKEA’nın SAMLA 56x39x28 cm 45 lt kapaklı şeffaf kutusu güzel bir alternatif oluşturuyor.
Bu kutunun ölçüleri Snapmaker U1 ile oldukça uyumlu. Cihazın üzerine ters şekilde yerleştirildiğinde hem yeterli yükseklik payı bırakıyor hem de çalışma alanını tamamen kapatarak daha kontrollü bir ortam sağlıyor. Şeffaf olması sayesinde baskıyı dışarıdan rahatlıkla takip edebiliyorsunuz. Özellikle ev içinde toz kontrolü, hava akımının azaltılması ve bir miktar gürültü düşüşü açısından fark hissediliyor. Ayrıca ortam daha derli toplu görünüyor.
Kutuyu doğrudan cihazın üzerine koymak mümkün; ancak daha sağlam ve güvenli bir kullanım için 3D yazıcıdan basılacak küçük sabitleme parçaları işinizi kolaylaştıracaktır. Yazının sonunda gerekli STL dosyasını paylaşıyorum. Bu parçalar kutunun kaymasını engelliyor ve daha stabil bir yapı oluşturuyor. İsteğe bağlı olarak arka kısma bir fan yuvası açarak içerideki sıcak havayı dışarı atacak basit bir havalandırma sistemi de eklenebilir. Uzun süreli baskılarda içeride ısı birikmemesi açısından bu faydalı olabilir. Kablo geçişi için küçük bir boşluk bırakmak da yeterli olacaktır.
Elbette bu yöntem profesyonel ve tam yalıtımlı bir kapalı kabin sistemi değildir; ancak fiyatına göre oldukça işlevsel ve uygulanabilir bir çözümdür. Özellikle hobi amaçlı kullanımda hem ekonomik hem de pratik bir seçenek sunar. İsteyenler karbon filtre, aydınlatma ya da sıcaklık göstergesi gibi eklemeler yaparak sistemi geliştirebilir.
IKEA kutu bağlantısını ve gerekli STL dosyasını aşağıya ekliyorum. Deneyen veya farklı şekilde uygulayan olursa deneyimlerini paylaşması faydalı olacaktır.
https://www.ikea.com.tr/urun/samla-seffaf-57x39x28-cm-45-lt-kapakli-kutu-69440761